Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Να σταματήσει η αντιπαράθεση και οι εκατέρωθεν αιχμές μεταξύ Alpha και Εθνικής ….ζητάει η αγορά….

 Να σταματήσει η αντιπαράθεση και οι εκατέρωθεν αιχμές μεταξύ Alpha και Εθνικής ….ζητάει η αγορά….
Πλέον είναι προφανές και ξεκάθαρο. Οι σχέσεις των τραπεζών Εθνικής και Alpha bank έχουν διαταραχθεί.
Η χθεσινή αναφορά του τμήματος μελετών της Alpha άφησε πολλές αιχμές ενώ η ανταπάντηση της Εθνικής  έδωσε λαβή στην αγορά να θεωρήσει ότι πλέον επικρατεί έχθρα μεταξύ των δύο πλευρών.

Στην Εθνική δηλώνουν ότι δεν θα δώσουν άλλη συνέχεια για το καλό του τραπεζικού κλάδου και ευρύτερα της αγοράς ενώ και στην Alpha bank αυτό κυριαρχεί να μην υπάρξει συνέχεια…
Είναι προφανές ότι και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει άλλη συνέχεια και αυτό τιμά και τις δύο πλευρές...
Ίσως η Alpha δεν θα έπρεπε να εκδώσει αυτή την μελέτη ώστε να μην ρίξει λάδι στην φωτιά.
Η Εθνική απάντησε πιο ήπια, κρατώντας ισορροπίες, αλλά απάντησε και το λάδι φούντωσε  την φωτιά. (Θα πρέπει να σημειωθεί ότι επικοινωνιακά λειτούργησε ορθά η Εθνική) αλλά η ουσία είναι ότι οι τόνοι πρέπει να πέσουν...
Ωστόσο απαίτηση της αγοράς είναι να πέσουν οι τόνοι για το καλό του συστήματος. Το ίδιο θα πρέπει να πράξουν και τα μέσα ενημέρωσης να ρίξουν τους τόνους με στόχο το γενικότερο καλό...
Για τι μίλησε η Alpha bank και που επικεντρώθηκε η Εθνική;
Πίσω από τις εκλεπτυσμένες αναφορές και των δύο πλευρών η κριτική που ασκείται είναι σκληρή καταδεικνύοντας ότι το χάσμα όχι δεν γεφυρώνεται αλλά δημιουργούνται δεδομένα…εχθρικών συμπεριφορών.
Η Alpha η οποία μέσω του τμήματος μελετών της άσκησε κριτική στην Εθνική μιλώντας για διορισμένη διοίκηση, για κίνδυνο κρατικοποίησης, για απώλεια της διαχρονικής σταθερότητας της διοίκησης της Alpha αν συμπορευόταν με την Εθνική. Μίλησε για κρατισμό μέσω των ασφαλιστικών ταμείων στην Εθνική ενώ αφήνει ξεκάθαρα αιχμές ότι στην κρατική Εθνική τράπεζα θα πρέπει να υπάρξει σκληρή δουλεία για να εξυγιανθεί.
Οι αναφορές της Alpha είναι ξεκάθαρες η Εθνική έχει κρατική διοίκηση και αλλάζει κάθε φορά λίγο μετά τις εκλογές.
Άρα έθεσε θέμα σταθερότητας management.
Μέσω των ασφαλιστικών ταμείων το κράτος έχει λόγο και ρόλο στην  Εθνική άρα η Alpha θα κρατικοποιούταν.
Άρα έθεσε θέμα οιονεί κρατικοποίησης.
Η Alpha bank άφησε αιχμές και προς την κυβέρνηση προτρέποντας την να  προχωρήσει σε ρυθμίσεις που θα εξασφάλιζαν την ανεξάρτητη διαχείριση των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων οργανισμών, έτσι ώστε να μην αποτελούν αυτά τα διαθέσιμα μηχανισμό ελέγχου μεγάλων τραπεζών από το κράτος. Μόνο έτσι θα μπορούσε να προκύψει η αναγκαία αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Ταυτόχρονα επισήμανε ότι μια τυχόν συγχώνευση, λοιπόν, της Alpha Bank με την Εθνική Τράπεζα, δεν θα μπορούσε να υποκαταστήσει την  σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει για την εξυγίανση των κρατικών τραπεζών. Δεν υπάρχουν σύντομοι δρόμοι ούτε μαγικές λύσεις για να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Το συμπέρασμα της Alpha bank είναι ξεκάθαρο η Alpha δεν ταιριάζει με την κρατική Εθνική τράπεζα.
Η απάντηση της Εθνικής ήρθε άμεσα….
Η Alpha bank όταν υπέγραφε σύμφωνο εμπιστευτικότητας και αποκλειστικής διαπραγμάτευσης ήξερε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία ελέγχουν το 17% της Εθνικής και το κράτος το 1% όπως ήξερε και το πώς καθορίζεται η διοίκηση.
Η Εθνική επίσης τόνισε ότι έκτοτε , στην περίοδο των διαπραγματεύσεων, ποτέ δεν αμφισβητήθηκε η ορθότητα της πρότασης της Εθνικής.
Πρώτο μήνυμα το επιχείρημα περί κρατικοποίησης είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.
Η Εθνική όμως συνεχίζει κλιμακώνοντας την επικοινωνιακή της αντεπίθεση στην Alpha bank η Εθνική είναι σε θέση να πληρώσει τα 350 εκατ των προνομιούχων και τα 950 εκατ της Alpha bank αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς αν μπορεί μόνη της η Alpha να το πράξει.
Η κριτική συνεχίζεται με την Εθνική να εστιάζεται και στην υπόθεση ρευστοποίησης με τρέχουσες τιμές του χαρτοφυλακίου ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που κατέχει διατηρεί κεφαλαιακή επάρκεια (core tier I) υψηλότερη από αυτήν που έχει σήμερα η Alpha.
Κοινώς με haircut η Εθνική  θα έχει καλύτερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από ότι η Alpha bank.
Εκεί που άφησαν αιχμές σοβαρές ήταν ως προς την διοίκηση.
Η νέα διοίκησή της Εθνικής εκλέχτηκε με 99,5% από το σώμα των μετόχων που συγκροτείται κατά 38%  από ιδιώτες επενδυτές εσωτερικού, κατά 32% από νομικά πρόσωπα του εξωτερικού και κατά 18% έμμεση και άμεση συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου. Για λόγους συγκρισιμότητας σημειώνεται ότι η εκλογή της διοίκησης της Alpha στηρίζεται σε πρόταση μετόχων που ελέγχουν λιγότερο από το 9% του μετοχικού κεφαλαίου της.
Η Εθνική αφήνει αιχμές για την αντιπροσωπευτικότητα της Alpha bank.
Ποιο είναι το συμπέρασμα μετά από τις εκατέρωθεν ανακοινώσεις επίσημες και ανεπίσημες της Alpha bank και της Εθνικής ότι το γυαλί ράγισε και ότι πλέον οι φιλικές σχέσεις έχουν χαλάσει….
Πάντως θα ήταν σκόπιμο και οι δύο πλευρές να ρίξουν τους τόνους καθώς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Συζήτησαν, δεν τα βρήκαν και δεν χρειάζεται να υπάρχει και συνέχεια….

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης