Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Θ. Πανταλάκης: Οι μέτοχοι της ΑΤΕ ψηφίζουν για την επιβίωση της τράπεζας – Ασύμφοροι οι όροι της αμκ

tags :
 Θ. Πανταλάκης: Οι μέτοχοι της ΑΤΕ ψηφίζουν για την επιβίωση της τράπεζας – Ασύμφοροι οι όροι της αμκ
Να στηρίξουν την αύξηση κεφαλαίου κάλεσε τους μικρομετόχους  ο Θ. Πανταλάκης διοικητής της ΑΤΕ στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης που έχει συγκληθεί ώστε να αποφασίσει για την αύξηση κεφαλαίου.
Ωστόσο οι παρεκκλίσεις Πανταλάκη θα πέσουν στο κενό καθώς η αύξηση κεφαλαίου με τους υφιστάμενους όρους είναι μη συμφέρουσα.
Ο διοικητής της ΑΤΕ τόνισε ότι οι μικρομέτοχοι καλούνται να ψηφίσουν την επιβίωση της τράπεζας αλλά το επιχείρημα αυτό είναι έωλο καθώς η αύξηση κεφαλαίου είναι εγγυημένη.

Κατά τον Θ. Πανταλάκη αν αφαιρεθούν τα  675 εκατ. ευρώ των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανέρχεται σε  2%.
Τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας φθάνουν μόλις τα 131 εκατ ευρώ.
Ωστόσο η διοίκηση της ΑΤΕ δεν αναφέρθηκε στην παράμετρο ότι η  αύξηση κεφαλαίου είναι εγγυημένη από τις 5 τράπεζες που θα καλύψουν μέρος της.
Σημειώνεται ότι ελληνικό δημόσιο ως βασικός μέτοχος στην ΑΤΕ με ποσοστό 77,7% θα συμμετάσχει στην  αύξηση κεφαλαίου των 1,259,5 δις ευρώ.
Με τους υφιστάμενους όρους δηλαδή την τιμή της αύξησης κεφαλαίου στα 1,07 ευρώ και τρέχουσα χρηματιστηριακή στα 0,45 είναι σχεδόν αδύνατο να συμμετάσχουν οι μικρομέτοχοι καθώς είναι μη ελκυστικοί όροι.
Άρα είναι προφανές ότι θα υπάρξει μια μεγάλη ανατροπή στην μετοχική δομή της ΑΤΕ καθώς θα κρατικοποιηθεί ακόμη περισσότερο.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες το υπουργείο σε επικοινωνία με τις διοικήσεις των 5 τραπεζών την Alpha, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Marfin ώστε να στηρίξουν την αύξηση και κοινώς να καταβάλλουν 115 εκατ ευρώ.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αντιστοιχούν περίπου 23 εκατ ευρώ σε κάθε τράπεζα αν λειτουργήσει η αρχή της αναλογικότητας.
Και ενώ το δημόσιο στηρίζεται στο δημόσιο και σε 5 τράπεζες ώστε να καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου της ΑΤΕ φαίνεται ότι στο υπουργείο οικονομικών έχουν εξετάσει ακόμη και την πώληση της τράπεζας.
Μάλιστα πηγή στο Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι δεν αποτελεί ταμπού η πώληση μεγάλου ποσοστού της ΑΤΕ Bank.  
Τα περί δημοσίου πυλώνα αναγνωρίζουν ότι πάσχουν σοβαρά αλλά ουσία είναι ότι αν βρεθεί ενδιαφερόμενος το δημόσιο δεν θα αρνιόταν να πωλήσει.
Σε ένα περιβάλλον όπου όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά το κράτος χρησιμοποιεί τα αποθεματικά του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε να καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου. Το Ταμείο θα αποτελέσει το νέο μέτοχο μαζί με τις τράπεζες με ποσοστό 15%.

Οι όροι της αύξησης κεφαλαίου
Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προχωράει η ΑΤΕ Bank  ύψους 1,259,5  δις ευρώ.
Αρχικά θα αυξηθεί η ονομαστική αξία από 0,72 ευρώ σε 7,20 ευρώ ανά μετοχή με ταυτόχρονη συνένωση και μείωση του συνολικού αριθμού των κοινών μετοχών (reverse split) με αναλογία 10 παλαιές μετοχές για κάθε μία (1) νέα μετοχή, δηλαδή από 905.444.444 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,72 η κάθε μια σε 90.544.444 κοινές ονομαστικές μετοχές συνολικά, ονομαστικής αξίας 7,20 ευρώ η κάθε μία.
Εν συνεχεία θα μειωθεί το μετοχικό κεφάλαιο της ΑΤΕ  κατά 597,593 εκατ ευρώ  με μείωση της ονομαστικής αξίας των κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών από 7,20 σε 0,60, με σκοπό το σχηματισμό ισόποσου ειδικού αποθεματικού.
Η αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί με καταβολή μετρητών μέσω της έκδοσης 1.177.077.772  νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών  ονομαστικής αξίας 0,60 και προτεινόμενη τιμή διάθεσης 1,07 ευρώ   η οποία θα δύναται να είναι ανώτερη της χρηματιστηριακής τιμής κατά το χρόνο αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης,  με σκοπό την άντληση κεφαλαίων ύψους 1,259.5 δις  και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών κοινών μετόχων σε αναλογία 13 νέες κοινές μετοχές για κάθε μία (1) παλαιά κοινή ονομαστική μετά ψήφου μετοχή.
Το Ελληνικό Δημόσιο, ως βασικός μέτοχος της τράπεζας,  δηλώνει ότι θα ασκήσει πλήρως με άμεσο και έμμεσο τρόπο τα δικαιώματα προτίμησής του,  εισφέροντας κεφάλαια ύψους 973,7 εκατ.  και επιπλέον θα συμμετάσχει στην αύξηση μέσω τυχόν αδιάθετων νέων μετοχών έως το ποσό των 170,75  εκατ.
Η αύξηση κεφαλαίου θα φέρει  εγγυητές κάλυψης την Alpha, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Marfin.
Αυτά είναι τα δεδομένα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ bank.
Για τον μέτοχο μειοψηφίας που ελέγχει το 22,3% της τράπεζας οι όροι προφανώς δεν είναι καλοί, θα μπορούσαν να είναι και καλύτεροι.
Με βάση την διαδικασία το ελληνικό δημόσιο θα καλύψει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,26 δισ. ευρώ της ΑΤΕ.
Συγκεκριμένα δεσμεύεται να καλύψει τα 1,175 δις ευρώ ενώ τα υπόλοιπα θα τα καλύψουν οι εγγυητές ανάδοχοι.
Από αυτά τα 675 εκατ. θα αφορούν τις  προνομιούχες μετοχές. Aπό τα υπόλοιπα 585 εκατ. τα 250 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ τα υπόλοιπα θα εξευρεθούν από άλλους φορείς του δημοσίου.
Οι μικρομέτοχοι και θεσμικοί επενδυτές με ποσοστό 22,3% δεν φαίνεται ότι θα συμμετάσχουν και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ποσοστό του ελληνικού δημοσίου στην ΑΤΕ θα προσεγγίσει το 90%.

Η ανακοίνωση της ATEbank
H Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης σηματοδοτούν μια νέα πορεία για την ΑΤΕbank.
Η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ATEbank ενέκρινε σήμερα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της με στόχο την άντληση κεφαλαίων κατά € 1.259,5 εκ. Η κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας σε συνδυασμό με την υλοποίηση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης σηματοδοτούν μια νέα πορεία για τον Όμιλο της ΑΤΕbank. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που είναι πλήρως εγγυημένη και στηρίζεται από το Ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται ότι θα αποκαταστήσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου και θα τον ενισχύσει έναντι πιθανών κινδύνων. Κεφάλαια ύψους €675 εκ. προορίζονται για την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ το υπόλοιπο ποσό, μετά την αφαίρεση των δαπανών της αύξησης θα αποτελέσει καθαρή εισροή νέων κεφαλαίων απαραίτητων για την αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου.
Σχετικά με το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης, κεντρικός στόχος του είναι η επίτευξη της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του Ομίλου της ΑΤΕbank, μέσω του μετασχηματισμού του σε έναν παραγωγικό και ανταγωνιστικό οργανισμό, με ισχυρή κεφαλαιακή βάση, που θα παρέχει αποκλειστικά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης έχει ως κύριους άξονες μέτρα απομόχλευσης του ισολογισμού, μείωσης του λειτουργικού κόστους, ενδυνάμωσης της πιστοδοτικής πολιτικής, έλεγχο των προβληματικών δανείων και σημαντικών οργανωτικών και λειτουργικών αναβαθμίσεων.
Όπως τόνισε ο Διοικητής της ΑΤΕbank κ. Θ. Πανταλάκης με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου "θα μπορέσουμε να παραμείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στην επιτυχή ολοκλήρωση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης που σήμερα υλοποιούμε, ώστε να επαναφέρουμε τον Όμιλο σε υγιή αναπτυξιακή πορεία, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητά του, προς όφελος των μετόχων, των εργαζομένων και της πραγματικής οικονομίας της χώρας."

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης