Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ελπίδες για καλύτερη συνέχεια στο Χ.Α. – Το ξέσπασμα της Παρασκευής, το rebalancing και οι τζίροι – Ζητούμενο η σύνδεση με το διεθνές κλίμα

Ελπίδες για καλύτερη συνέχεια στο Χ.Α. – Το ξέσπασμα της Παρασκευής, το rebalancing και οι τζίροι – Ζητούμενο η σύνδεση με το διεθνές κλίμα
Η ανοδική αντίδραση - ξέσπασμα της Παρασκευής είχε πολλά ποιοτικά στοιχεία με κυρίαρχο τον ισχυρό τζίρο
Μετά από ένα μεγάλο διάστημα μίζερων, πτωτικών, αδιάφορων και… διαδικαστικών συνεδριάσεων, το ελληνικό χρηματιστήριο ξέσπασε ανοδικά την Παρασκευή, δίνοντας μια συνεδρίαση άκρως ενδιαφέρουσα που άφησε υποσχέσεις. Μετά από πάρα πολλές συνεδριάσεις κατήφειας και μιζέριας, η Παρασκευή έδειξε και πιστοποίησε ότι όταν οι long αποφασίζουν να κάνουν… παιχνίδι, τότε συμπαρασύρουν τα πάντα, ελέγχοντας 100% πρόσημα, τζίρους και κυρίως ψυχολογία.
Ως γνωστόν οι χρηματιστηριακές αγορές είναι κατά μεγάλο ποσοστό ψυχολογία! Αυτή η παράμετρος είναι… νεκρώσει εσχάτως στο Χ.Α. οδηγώντας σε ένα χρηματιστήριο πλήρως απονευρωμένο, χωρίς παλμό, χωρίς ενδιαφέρον, χωρίς όγκους και τζίρους.
Βεβαίως, η συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν ειδικών συνθηκών, όμως είχε κάποια αρκετά ποιοτικά στοιχεία που έδειξαν ότι το σύστημα παραμένει… ζωντανό, οι long εξακολουθούν να «επιτηρούν» διακριτικά, ακόμη και όταν δεν προβαίνουν σε κινήσεις.
Η παραμονή του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές από τον FTSE, η τριπλή λήξη παραγώγων, οι αναδιαρθρώσεις των ευρωπαϊκών δεικτών Eurostoxx και FTSE MPF All - World Index, η επιτυχής ολοκλήρωση του 9ου road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, λειτούργησαν λιγότερο ή περισσότερο ως… αφορμές εκτόνωσης και ανοδικής διόρθωσης στο πρότερο «λιώσιμο».
Κυρίαρχος λόγος – σε διεθνές επίπεδο ήταν το «όχι» της Σκοτίας στην απεξάρτηση από τη Βρετανία, που έδωσε νέα ανακούφιση σ’ όλο το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται πλησίον των υψηλών 6,5 ετών ξανά, πιστοποιώντας το ακάθεκτο και σχεδόν μόνιμο ανοδικό τους momentum, ενώ και οι αμερικανικοί δείκτες κινούνται εκ νέου πέριξ των ιστορικών υψηλών τους!
Παράλληλα, ο κυριότερος ευρωπαϊκός δείκτης ο Xetra Dax της Φρανκφούρτης έκλεισε πέριξ των 9.800 μονάδων, έχοντας ήδη άνοδο 900 μονάδων από τα (ενδοσυνεδριακά) χαμηλά των 8.903 μονάδων της 8ης Αυγούστου! Είναι σαφές ότι διεθνώς, το σύστημα συντηρεί το momentum των αγορών ασχέτως των διαφόρων «φωνών» περί φούσκας. Η ρευστότητα είναι τρομερή, η μόχλευση επίσης μεγάλη και γενικώς όλους τους… βολεύει η μόνιμη νιρβάνα κερδών στα χρηματιστήρια.
Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες θα ήταν ευχής έργο αν το ελληνικό χρηματιστήριο μπορούσε να προσεγγίσει έστω και λίγο το θετικό διεθνές κλίμα. Όμως, η συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν ειδικών συνθηκών, ενώ κόντρα σε όλες τις διαθέσεις των long πάει η μόνιμη εσχάτως ανησυχία για πιθανές σοβαρές πολιτικές εξελίξεις, που δεν είναι άλλες από τις εκλογές, με φόντο τη δυστοκία στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτός είναι και ο λόγος που κρατάει την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά σε ιδιότυπη ομηρία, έχοντας ακυρώσει στην ουσία όλη την υπόλοιπη οικονομική και επιχειρηματική ειδησεογραφία!

Η «προίκα» της Παρασκευής και η βελτίωση της τεχνικής εικόνας

Την Παρασκευή λοιπόν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.148,64 μονάδες με άνοδο 3,67% και υψηλό ημέρας στις 1.150,70 μονάδες (+3,86%). Ο FTSE 25 έκλεισε στις 373,31 μονάδες με άνοδο 3,92%, ξεπερνώντας την αντίσταση που βρίσκονταν στις 370 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 155,56 μονάδες με άνοδο 4,92%, ξεπερνώντας οριακά την αντίσταση των 154 μονάδων.
Ο τζίρος λόγω παραγώγων και λόγω αναδιαρθρώσεων των ευρωπαϊκών δεικτών εκτοξεύτηκε στα 303,67 εκατ. ευρώ με τα 151 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ ο όγκος έφθασε στα 273,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 249,5 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες.
Λόγω της εισαγωγής στο δείκτη Eurostoxx 600 από σήμερα 22 Σεπτεμβρίου στη Eurobank υπήρξαν πολύ μεγάλες εισροές, καθώς διακινήθηκαν 171,8 εκατ. τεμάχια με τζίρο 59,8 εκατ. ευρώ!
Επίσης, επίσης από σήμερα ο ΟΠΑΠ τοποθετείται στο δείκτη FTSE MPF All - World Index αντικαθιστώντας τα ΕΛΠΕ, εξού και ο όγκος των 5,54 εκατ. τεμαχίων στη μετοχή του οργανισμού, με τζίρο 67,2 εκατ. ευρώ!
Τεχνικά, σε ότι αφορά το Γενικό Δείκτη είναι θετικό το ότι υπερκέρασε τη ζώνη των 1.140 μονάδων, μπαίνοντας ξανά στη γνώριμη – ουδέτερη – περιοχή των 1.140 - 1.180 μονάδων.
Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης «η άνοδος της Παρασκευής έφερε το Γενικό Δείκτη και πάλι στα όρια αλλαγής τάσης του κινητού μέσου των 30 ημερών, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για να ανακτηθεί το οχυρό των 1.150 μονάδων. Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι στην άνοδο της Παρασκευής η κίνηση «χτίστηκε» με τον καλύτερο τζίρο από τις 10 Ιουνίου που παραπέμπει σε κάτι καλύτερο από μια ανοδική βραχυπρόθεσμη διόρθωση. Μετά την ολοκλήρωση των αναβαθμίσεων και των αναδιαρθρώσεων των δεικτών η αγορά εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να κάνει μια επιλεκτική κίνηση σε μετοχές που βρέθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών λόγω της συμμετοχής τους ή της διαγραφής τους από δείκτες διατηρώντας ένα σχετικό ενδιαφέρον σε ένα τμήμα της αγοράς».


Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης