Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Νέα διάψευση ελπίδων και κρέμασμα στο ΧΑ στις 1058 μον. - Απογοήτευση από Draghi - Επιστροφή των short σε τράπεζες - FTSE

Νέα διάψευση ελπίδων και κρέμασμα στο ΧΑ στις 1058 μον. - Απογοήτευση από Draghi - Επιστροφή των short σε τράπεζες - FTSE
Ξεθώριασε εντελώς η άνοδος στην αγορά καθώς η στήριξη από την ΕΚΤ θα γίνει με σκληρούς όρους - Επάνοδος πιέσεων σε τράπεζες και blue chips
(upd22) Ξεθώριασε εντελώς η έντονη ανοδική αντίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο με την αγορά να γυρνά πτωτικά, καθώς η τακτική "καρότο και μαστίγιο" από τον M. Draghi και την ανακοίνωση ότι χωρίς πρόγραμμα εξυγίανσης μιας χώρας δεν θα υπάρχουν αγορές ABS και καλυμμένων ομολόγων, άλλαξε εντελώς την εικόνα ξανά στο Χ.Α.
Για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση προδόθηκαν οι πρωινοί αγοραστές που πίστεψαν - εύλογα - σε μια αντίδραση εκτόνωσης η οποία ματαιώθηκε και σήμερα. Χθες η αντίδραση... ακυρώθηκε λόγω του πολιτικού παρασκηνίου, σήμερα λόγω των δηλώσεων του προέδρου της ΕΚΤ.
Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.058,65 μονάδες με οριακή πτώση 0,01%, σε μια συνεδρίαση που έφτασε στα υψηλά ημέρας έως τις
1.086,35 μονάδες (+2,60%), ενώ το χαμηλό ημέρας είναι στις 1.051,22 μονάδες (-0,71%).
Ο τζίρος σε ικανοποιητιά επίπεδα διαμορφώθηκε στα 139,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος έφτασε στα 132,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 117,57 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες και 3,6 εκατ. στα warrants.
Κατά τα λοιπά, η αρχική αντίδραση της αγοράς πάτησε στο γεγονός ότι φαίνεται πως απομακρύνεται ο κίνδυνος κατάρρευσης της κυβέρνησης και πρόωρων εκλογών, κάτι που οδήγησε πρόσφατα στη μεγάλη πτώση.
Όμως, ήρθαν οι δηλώσεις Draghi να επιβαρύνουν ξανά το κλίμα, προδίδοντας τους πρωινούς αγοραστές, οδηγώντας σε μια συνεδρίαση που χαλά περαιτέρω την επενδυτική ψυχολογία, ασχέτως με τους λόγους που προήλθε... 
Οι επενδυτές - με την άνοδο που έκανε η αγορά έως να έρθουν οι δηλώσεις Draghi - έδειξε ότι μεταφράζουν τον ελιγμό της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, την οποία και θα λάβει την επόμενη εβδομάδα, ως απομάκρυνση του κινδύνου πρόωρων εκλογών.
Ωστόσο η κυβέρνηση κέρδισε προσωρινά μόνο χρόνο, η εικόνα φθοράς δεν θα αλλάξει όπως και δεν θα αλλάξει ο ρους της ιστορίας αργά ή γρήγορα πλησιάζει το πολιτικό τέλος της κυβέρνησης.
Το ενδιαφέρον πέραν από τα παιχνίδια μικροπολιτικής εστιάζεται και στις σημερινές εξαγγελίες Draghi της ΕΚΤ που θα εξειδικεύσει τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης.
Βεβαίως, η εικόνα της αγοράς άλλαξε εκ νέου και για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση υπήρξε μνημειώδες κρέμασμα απογοήτευσης.
Πάντως, φαίνεται πως η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, άρα δεν θα πέσει αυτό το διάστημα και για λίγους μήνες ακόμη θα αποτραπούν οι πρόωρες εκλογές.
Αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπάρχει για λίγους μήνες ακόμη, αυτή είναι η μετάφραση της αγοράς και για τον λόγο αυτό αντιδρά θετικά.  
Οι μετοχές των τραπεζών σήμερα κινήθηκαν αρχικά ανοδικά όμως σταδιακά οι πωλητές επέστρεψαν, ειδικά μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ.
Mόνο η Attica Bank κινείται ήπια ανοδικά, ενώ πτώση άνω του 3% σημειώνουν οι Πειραιώς και Εθνική και πτωτικά κινούνται οι Alpha Bank και Eurobank.
Νέο κρέμασμα και στα warrants τα οποία - παρά τις διακυμάνσεις - έχουν απαξιωθεί εσχάτως, καθώς έχουν γίνει... άντρο κερδοσκοπίας και τυχοδιωκτικών κινήσεων.
Στον FTSE 25 η εικόνα ήταν διττή σήμερα, με έντονη άνοδο έως και περίπου μια ώρα πριν το πέρας της συνεδρίασης και μετά αλλαγή εικόνας σε σημαντικό βαθμό.
Το κλείσιμο ήταν μεικτό για τις μετοχές του FTSE 25, καθώς πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Eurobank Properties, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Viohalco, ΕΧΑΕ και ΓΕΚ Τέρνα. Και όλα αυτά, σε στο 90% της διάρκειας της συνεδρίασης όλα τα blue chips κινούνταν ανοδικά, με αποδόσεις από 3% έως 7%! Ανοδικά στο χώρο του FTSE 25 έκλεισαν μετοχές όπως Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, Τιτάνας, Jumbo, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Μέτκα, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και MIG. Στο σύνολο της αγοράς 58 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 67 με απώλειεες.

Επιλεκτικές αγορές ξένων στις τράπεζες - Κινητικότητα από Bank of America και Citigroup

Επιλεκτικές κινήσεις στις ελληνικές τράπεζες καταγράφηκαν σήμερα από ξένους επενδυτές μέσω των διεθνών επενδυτικών οίκων που διαμεσολαβούν ως broker.
Στην Eurobank (που έκανε όγκο 63 εκατ. τεμάχια με πολλαπλά πακέτα) η Bank of America διακίνησε 4,5 εκατ. μετοχές, η Citigroup 2 εκατ. και η HSBC 1,7 εκατ. μετοχές.
Στην Πειραιώς η Bank of America έχει διακινήσει 2,2 εκατ. μετοχές, η Citigroup 3 εκατ., η Credit Suisse 500 χιλ. μετοχές και η Morgan Stanley 500 χιλ. τεμάχια.
Στην Alpha Βank η UBS έχει διακινήσει 1 εκατ. τεμάχια, η Bank of America 2 εκατ. μετοχές, η Citigroup 4 εκατ. και η Deutsche Βank 1,5 εκατ. τεμάχια.

ΕΚΤ: Αγορές ομολόγων αλλά με μέτρα αντιστάθμισης κινδύνου (hedging)


Σε αγορές ελληνικών και κυπριακών ABS και καλυμμένων ομολόγων, με αυξημένα όμως μέτρα αντιστάθμισης κινδύνου (hedging) θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για χείρα βοηθείας του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, προς τις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες.
Όμως, η βοήθεια δε θα είναι χωρίς... όρους και δε θα μπορούσε να είναι χωρίς όρους! Μόνο χώρες που είναι σε πρόγραμμα εξυγίανσης θα λαμβάνουν τη βοήθεια της ΕΚΤ, στέλνοντας σαφές μήνυμα...
Η ΕΚΤ επί της ουσίας προχώρησε σε χαλάρωση των κανόνων της, προκειμένου να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα αγοράς ABS και καλυμμένων ομολόγων τα ελληνικά και κυπριακά assets.
Ωστόσο για να καλυμμένη η ΕΚΤ διαβεβαίωσε πως οι αγορές ελληνικών και κυπριακών ABS και καλυμμένων τίτλων θα πραγματοποιηθούν, με αυξημένα μέτρα αντιστάθμισης κινδύνου.
Ειδικότερα, στα μέσα Οκτωβρίου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων από την ΕΚΤ και εντός του τέταρτου τριμήνου του 2014 θα ξεκινήσουν και οι αγορές ABS (τίτλοι που συνδέονται με στοιχεία ενεργητικού), όπως γνωστοποίησε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, αποκαλύπτοντας βασικές παραμέτρους και τεχνικές λεπτομέρειες της νέας δράσης της ΕΚΤ.
Όπως επισήμανε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη Νάπολη, το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων θα ξεκινήσει ευθύς αμέσως, ήτοι στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ οι αγορές ABS θα ξεκινήσουν εντός του τρέχοντος τριμήνου.
Το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων και ABS θα έχει διάρκεια τουλάχιστον δύο χρόνια.
Όπως επισήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης, οι αγορές ABS και καλυμμένων ομολόγων θα έχουν σημαντική επίδραση στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς, μεταξύ άλλων, θα διευρύνουν σημαντικά τις δράσεις για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Χαμηλότερες κορυφές, χαμηλότεροι πυθμένες… το μοντέλο που θα οδηγήσει την αγορά κάτω από τις 1000 μονάδες

Η αγορά μέχρι τώρα μας έχει δείξει από τον Μάρτιο του 2014 ότι ακολουθεί την εξής τάση, χαμηλότερες κορυφές, χαμηλότεροι πυθμένες στα τεχνικά γραφήματα. Αυτή η γενική εικόνα της αγοράς δεν έχει αλλάξει.
Από τις 1.379 μονάδες που ήταν το υψηλό έτους στις 19 Μαρτίου του 2014 το χρηματιστήριο υποχώρησε στις 1062 μονάδες ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 19 Μαΐου ακολούθησε νέα άνοδος στις 1.328 μονάδες ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 10 Ιουνίου και εν συνεχεία πάλι πτώση με χαμηλό τις 1.044 μονάδες στις 8 Αυγούστου.
Η αγορά πραγματοποιεί χαμηλότερα υψηλά και χαμηλότερα χαμηλά ακολουθεί μια πλαγιοκαθοδική κίνηση από τον Μάρτιο του 2014 έως και αρχές Σεπτεμβρίου του 2014.
Χαμηλότερες κορυφές, χαμηλότεροι πυθμένες.
Μετά τις 8 Αυγούστου και με εξαίρεση ορισμένες συνεδριάσεις η αγορά ακολούθησε  μια έντονη ανοδική πορεία, ολοκληρώνοντας την άνοδο περί τις 1203 μονάδες στις 8 Σεπτεμβρίου.  
Δηλαδή το σενάριο χαμηλότερες κορυφές, χαμηλότεροι πυθμένες συνεχίζει να επιβεβαιώνεται και θα επιβεβαιωθεί ακόμη περισσότερο προσεχώς. Οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν, έρχονται οι 1050 μονάδες αρχικά και ακολούθως οι 950-900 μονάδες ενώ το fair value βρίσκεται στις 900-800 μονάδες.

Επιστροφή των short στις τράπεζες προς το φινάλε...

Μπορεί η κυβέρνηση με τον ελιγμό να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης να κερδίζει χρόνο αλλά ουσιαστικά όλα αυτά τα παιχνίδια βλάπτουν στρατηγικά την αγορά. Παράλληλα, το... bonus που ανέμεναν από την πλευρά M. Draghi οι ελληνικές τράπεζες και το εγχώριο σύστημα γενικότερα δε θα γίνεται χωρίς όρους... Μέσα σ' αυτό το σκηνικό, η εικόνα χάλασε λίγο πριν το φινάλε της συνεδρίασης...
Η Εθνική που έφτασε να κερδίζει έως 3,85% έκλεισεστα 2,27 ευρώ με πτώση -2,99% και όγκο 8,67 εκατ. τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση στα 8,02 δισ. ευρώ. Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013. Τα stop losses στην Εθνική βρίσκονται στα 2 -2,13 ευρώ και η ισχυρή αντίσταση στα 2,8 ευρώ.
Η Εθνική θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια στα νέα stress tests, ωστόσο τα νέα κεφάλαια θα μπορούσε να τα αντλήσει από πώληση μέρους της Finansbank αν το μέγεθος της κεφαλαιακής απαίτησης είναι μικρό.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ και το Σεπτέμβριο είχε πτώση -37% έκλεισε στα 0,41 ευρώ με πτώση -4,43% με όγκο 424 χιλ. τεμάχια, παρ' ότι έφτασε να κερδίζει 3,96% ενδοσυνεδριακά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6330 ευρώ με πτώση -0,31% και όγκο 25,8 εκατ. τεμάχια, με την αποτίμηση στα 8,08 δισ. ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ. Τα ισχυρά stop losses στην μετοχή βρίσκονται στα 0,55 ευρώ ενώ η αντίσταση στα 0,70 ευρώ.
Η Alpha Βank θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια στα stress tests ενώ υλοποιεί εθελουσία 2165 ατόμων που θα κοστίσει 120-125 εκατ ευρώ περίπου.  
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ έκλεισε στα 1,36 ευρώ με πτώση 0,73% και όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,37 ευρώ με πτώση -2,84% και όγκο 18,5 εκατ. τεμάχια, με κεφαλαιοποίηση στα 8,36 δισ. ευρώ. Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ.
Η Πειραιώς θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια στα stress tests αλλά το ποσό δεν θα υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ μετά την πτώση -40% το Σεπτέμβριο, έκλεισε στα 0,4440 ευρώ με πτώση 1,33% και όγκο 590 χιλ. τεμάχια.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3060 ευρώ με πτώση -0,33% και ισχυρό όγκο 63 εκατ. τεμάχια (και πληθώρα πακέτων) ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 4,5 δισ. ευρώ. Το stop losses στα 0,28 ευρώ ενώ η ισχυρή αντίσταση βρίσκεται στα 0,35 ευρώ.
Η Attica Βank έκλεισε στα 0,0790 ευρώ με άνοδο +1,28% και όγκο 1,73 εκατ. τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση στα 82 εκατ. ευρώ. Η τιμή της ΑΜΚ των 434 εκατ της Attica Βank προ reverse split θα καθοριστεί στα 0,05 ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος διαπραγματεύεται στα 11,90 ευρώ με πτώση -0,17% και αποτίμηση στα 236 εκατ. ευρώ.

Διττή εικόνα στον FTSE 25 - Ράλι έως μια ώρα πριν το κλείσιμο, επιστροφή των short κατόπιν

Άσχημο... παιχνίδι έπαιξε στους πρωινούς αγοραστές - για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση - η αγορά, καθώς από πολύ έντονα κέρδη στο τέλος αλλοιώθηκε εντελώς η εικόνα, με πολλές μετοχές να κλείνουν με απώλειες.
Η αγορά αρχικώς αντιμετώπισε με ψυχραιμία τον πολιτικό ελιγμό της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης γιατί με αυτό τον τρόπο κερδίζει πολιτικό χρόνο, όμως ήρθαν οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ να αλλάξουν εκ νέου την κατάσταση.
Ο ΟΤΕ έκλεισεστα 10,15 ευρώ με πτώση -3,88% και αποτίμηση 4,97 δισ. ευρώ, με την πρώτη στήριξη στα 10,10 ευρώ και την επόμενη στήρξη στα 9,87 ευρώ, ενώ η αντίσταση εντοπίζεται στα 10,76 ευρώ.
Η ΔΕΗ έκλεισε σε νέα χαμηλά 52 εβδομάδων χάνοντας τα 9 ευρώ για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2013! Έκλεισε στα 8,85 ευρώ με νέα πτώση 2,21%, έχοντας απώλειες περί το 20% το τελευταίο έντονα πτωτικό 9ήμερο! Έχει κεφαλαιοποίηση στα 2,05 δισ. ευρώ, με επόμενη στήριξη στα 8,47 ευρώ, ενώ η αντίσταση εντοπίζεται στα 9,30 ευρώ.
Η μετοχή του ΟΠΑΠ που έκλεισε πτωτικά και στις 7 τελευταίες συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου χάνοντας -15,16% της αξίας του, αντέδρασε χθες στο +2,03%, ενώ σήμερα συνέχισε την αντίδραση κλείνοντας στα 11 ευρώ με άνοδο +4,17% και αποτίμηση 3,5 δισ. ευρώ. Ο ΟΠΑΠ έχει πρώτη στήριξη στα 10,20 ευρώ και δεύτερη στα 9,87 ευρώ, ενώ η αντίσταση βρίσκεται στα 11,03 ευρώ.
Η Coca Cola HBC έκλεισε στα 17,03 ευρώ με άνοδο +1,25% και κεφαλαιοποίηση 6,26 δισ. ευρώ.
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 20,80 ευρώ με άνοδο +5,58% και κεφαλαιοποίηση 1,6 δισ. ευρώ.
Η Folli Follie έκλεισε στα 28,41 ευρώ αμετάβλητη με κεφαλαιοποίηση στα 1,9 δισ. ευρώ.
Η Jumbo που είχε συμπληρώσει 8ήμερο σερί πτώσης χάνοντας -9%, έκλεισε στα 10,53 ευρώ με αντίδραση +5,30% και αποτίμηση 1,43 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε σε νέα χαμηλά 52 εβδομάδων και κάτω από τα 5 ευρώ και συγκεκριμένα στα 4,88 ευρώ με νέα πτώση 1,61% και κεφαλαιοποίηση στα 1,49 δισ. ευρώ, έχοντας πρώτη στήριξη στα 4,75 ευρώ και δεύτερη στα 4,30 ευρώ, ενώ η αντίσταση βρίσκεται στα 5,21 ευρώ.
Η Motor Oil που είχε απώλειες 17,66% στις 13 τελευταίες συνεδριάσεις υποχωρώντας και κάτω από τα 7 ευρώ, σήμερα αντέδρασε στο +2,61% στα 7,08 ευρώ και αποτίμηση 784 εκατ. ευρώ, με πρώτη στήριξη στα 6,67 ευρώ και δεύτερη στα 6,20 ευρώ, ενώ η αντίσταση βρίσκεται στα 7,26 ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ που βρέθηκε (μαζί με τη MIG) στην κορυφή της πτώσης στον FTSE 25 το Σεπτέμβριο χάνοντας -22,56% της αξίας της, ενώ χθες πιέστηκε εκ νέου σε ποσοστό -4,92% χάνοντας τα 7 ευρώ, έκλεισε στα 6,90 ευρώ με νέα πτώση -0,72% και αποτίμηση 734 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για νέα χαμηλά 52 εβδομάδων, καθώς κάτω από τα 7 ευρώ είχε να κλείσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2013.
Η MIG που έκλεινε πτωτικά στις 16 από τις 17 συνεδριάσεις από 8 Σεπτεμβρίου με συνολικές απώλειες -30,19%, αντέδρασε με άνοδο +3,11% στα 0,2980 ευρώ με όγκο 3,14 εκατ. τεμάχια με αποτίμηση 279 εκατ. ευρώ. Η μετοχή έχει πρώτη στήριξη στα 0,2680 ευρώ και δεύτερη στα 0,2440 ευρώ, ενώ η αντίσταση βρίσκεται στα 0,3110 ευρώ. Θυμίζουμε ότι η τιμή μετατροπής του ομολογιακού σε μετοχές θυμίζουμε βρίσκεται στα 0,54 ευρώ.
Η Μυτιληναίος έκλεισε στα 6 ευρώ με πτώση 0,83% και κεφαλαιοποίηση 701 εκατ. ευρώ, με πρώτη στήριξη στα 5,77 ευρώ και δεύτερη στα 5,58 ευρώ, ενώ η αντίσταση εντοπίζεται στα 6,23 ευρώ.
Η Μέτκα έκλεισε στα 10,22 ευρώ με άνοδο 2% και αποτίμηση 530 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank Properties έκλεισε στα 8,95 ευρώ με πτώση -0,56% και αποτίμηση 906 εκατ. ευρώ.
Η ΕΧΑΕ που έχει μεγάλες απώλειες σε ποσοστό -22% στις 14 τελευταίες συνεδριάσεις, χάνοντας χθες και τα 6 ευρώ, έκλεισε στα 5,82 ευρώ με νέα πτώση -0,85% παρ' ότι έφτασε να κερδίζει ενδοσυνεδριακά έως 4,77%!
Η ΕΧΑΕ έχει πρώτη στήριξη στα 5,77 ευρώ και δεύτερη στα 5,33 ευρώ, ενώ η αντίσταση βρίσκεται στα 6,17 ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 3,06 ευρώ με άνοδο 0,99% και αποτίμηση 334 εκατ. ευρώ, ενώ η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 3,15 ευρώ με πτώση 1,56% και κεφαλαιοποίηση 297 εκατ. ευρώ.
O ΟΛΠ έκλεισε στα 15,10 ευρώ με άνοδο +0,60% και αποτίμηση 377 εκατ. ευρώ, ενώ η Intralot έκλεισεστα 1,50 ευρώ αμετάβλητη με κεφαλαιοποίηση στα 238 εκατ. ευρώ.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, στο 6,51% η 10ετία και spread 565 μ.β.  – Ολοκληρώθηκαν οι πωλήσεις της Pimco
 
Σημαντική επιδείνωση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα, απόρροια του διογκούμενου πολιτικού ρίσκου στην Ελλάδα.
Παρ΄ ότι οι ξένοι επενδυτές θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, ωστόσο κατανοούν ότι η φθορά θα διαιωνιστεί.
Παράλληλα οι πωλήσεις που πραγματοποίησε στα ελληνικά ομόλογα η Pimco φαίνεται ότι σε αυτή την φάση ολοκληρώθηκαν αλλά, οι πωλήσεις συνεχίζονται από άλλα funds.
Το ενδιαφέρον της αγοράς επικεντρώνεται στην ΕΚΤ και στην εξειδίκευση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ειδικά καλυμμένων ομολόγων και ABS κατά βάση δανείων.
Στην ελληνική 10ετία λήξης 2024, σημειώνονται πωλήσεις οδηγώντας το  εύρος τιμών αγοράς και πώλησης, στις 77,70 με 78,80 μονάδες βάσης ή απόδοση 6,51% από 6,31%.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μπορεί να ξεπεράσει το 7% αν κάτι παρεκτραπεί…  
Το χαμηλό ετών είναι στο 5,47% τον Ιούνιο του 2014.  
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων σήμερα στις 565 από 534 μονάδες βάσης.
Η νέα ελληνική 5ετία διαπραγματεύεται ακόμη σε τιμές λίγο υψηλότερες σε σχέση με την τιμή έκδοσης.
Το 5ετές ομόλογο λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης και σήμερα βρίσκεται στις 100,02 μονάδες βάσης ή απόδοση 4,74% από 4,95% την ημέρα έκδοσης του.
Το νέο 3ετές ομόλογο εκδόθηκε στις 99,65 μονάδες βάσης και βρίσκεται στις 98,80 μ.β.  με απόδοση 3,83% από 3,5% όταν εκδόθηκε.
Όσον αφορά τα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου, σήμερα επικρατούν ανοδικές τάσεις στις τιμές λόγω επιλεκτικών αγορών.
Η Ιρλανδική 10ετία εμφανίζει απόδοση 1,63%, το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο  3,06%, η Ισπανία 1,99% και η Ιταλία 2,31%.
Η Γερμανία  εμφανίζει απόδοση στο 10ετές ομόλογο  στο 0,86% (με βάση το ομόλογο λήξης Μαΐου 2024) και η Ιρλανδία 1,63% δηλαδή spread περίπου 77 μονάδες βάσης όταν έχουν διαφορά πιστοληπτικής διαβάθμισης 8 βαθμίδων.

www.bankingnews.grΟ Γενικός Δείκτης σήμερα κινήθηκε εξ αρχής ψύχραιμα και διαπραγματεύεται στις 1.069 μονάδες με άνοδο +1%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 1.086,35 μονάδες (+2,60%) και χαμηλό στις 1.051,22 μονάδες (-0,71%).

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης