Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ράλι αποκατάστασης στρεβλώσεων στο Χ.Α. - To smart money σπεύδει τώρα να επωφεληθεί – Όχι στις πωλήσεις πανικού

Ράλι αποκατάστασης στρεβλώσεων στο Χ.Α. - To smart money σπεύδει τώρα να επωφεληθεί – Όχι στις πωλήσεις πανικού
Το Χ.Α. μέσα σε ένα τριήμερο έκανε ένα ράλι 143 μονάδων σε επίπεδο Γ.Δ. ήτοι κέρδη 14,49% - Εύλογη η μερική αποκατάσταση στις πρότερες στρεβλώσεις - Οι πωλήσεις πανικού ποτέ δεν είναι καλές επιλογές...
Όσο βίαιη, «σκληρή» και εμφατική ήταν η πρότερη πτώση της αγοράς, που έλαβε χώρα κάτω από ακραίες συνθήκες πίεσης και εξαιρετικά δυσμενών… προφητειών, άλλο τόσο έντονη είναι (πολύ εύλογα) η αντίδραση του τελευταίου 3ημέρου στο ταμπλό του Χ.Α.
Πρόκειται για μια αντίδραση μερικής αποκατάστασης και περαιτέρω τακτοποίησης των τρομερών πτωτικών – υποτιμητικών – στρεβλώσεων, που οδήγησαν σύσσωμο το ελληνικό χρηματιστήριο σε επίπεδα που είχε προ 12 ή και 16 μήνες!
Χωρίς να έχει αλλάξει κάτι στην αγορά και την οικονομία, καθαρά λόγω της υπερβολικά μεγάλης ψυχολογικής πίεσης λόγω των ανησυχιών για πρόωρες εκλογές, υπήρξε ένα… βιβλικό ξεπούλημα που όμοιό του είχαμε να δούμε πολλά χρόνια!
Οι αγορές και τα χρηματιστήρια είναι κατά 80% ψυχολογία και αυτό αποδεικνύεται σχεδόν καθημερινά, τόσο στις θετικές, όσο και στις αρνητικές συγκυρίες.
Παράλληλα, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι όσοι πουλούσαν υπό το κράτος πανικού την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω αγελαίων και πανικόβλητων συμπεριφορών, δεν έπραξαν καλά!  
Η αγορά μέσα σε τρεις συνεδριάσεις, από την Παρασκευή έως και χθες Τρίτη, έκανε ένα ράλι 143 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ήτοι κερδίζει ποσοστιαία 14,49%, με τον FTSE 25 στο +14,89% και τον τραπεζικό δείκτη στο +17,27%!
Αν σε κάποιους μοιάζει… υπερβολική η τωρινή αντίδραση… ελατηρίου της αγοράς, θυμίζουμε απλώς ότι είχε προηγηθεί μνημειώδες λιώσιμο σε δείκτες, μετοχές, στηρίξεις και ψυχολογία πρωτύτερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα υψηλά των 1.197 μονάδων της 8 Σεπτεμβρίου έως και την περασμένη Πέμπτη 16 Οκτωβρίου μέσα σε μόλις πέντε εβδομάδες ο Γενικός Δείκτης είχε καταγράψει πτώση 27,31%, ο FTSE 25 έχασε 27,27%, και ο τραπεζικός δείκτης -29,47%!
Ειδικά την περασμένη εβδομάδα η αγορά χτυπήθηκε από... τυφώνα διαδόσεων, φημών, δοξασιών και πάσης φύσεως υποτιμητικής κερδοσκοπίας, κάτι που έφερε πτώση μέσα σ’ ένα διήμερο σε ποσοστό 11,60% στο Γ.Δ, σκηνικό που είχε να λάβει χώρα από τον Οκτώβριο του 2008 και την εποχή της Lehman Brothers!

Οι λόγοι της αντίδρασης

Οι λόγοι της αντίδρασης επιγραμματικά έγκεινται ασφαλώς στην αναδίπλωση της κυβέρνησης σε σχέση με τη διεθνή εποπτεία και στην εξαγγελία για την προληπτική πιστωτική γραμμή – μαξιλάρι, που λειτούργησε κατευναστικά για όλο το σύστημα.
Παράλληλα, διεθνώς μετά το μεγάλο κύμα ξεπουλήματος υπάρχει μερική ανασύνταξη αγοραστών, ενώ θα λέγαμε πως λαμβάνει χώρα γενικευμένη προσπάθεια βελτίωσης του κλίματος στις ξένες αγορές και στις αγορές ομολόγων.
Προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν και οι στοχευμένες δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας από κορυφαίους διεθνείς παράγοντες της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα.
Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και οι διαρροές – που επίσημα δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν – ότι η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς εταιρικών ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης.
Έτερος λόγος αντίδρασης ασφαλώς είναι οι εκτιμήσεις – προβλέψεις… μαντεψιές ότι τα τεστ αντοχής των τραπεζών θα είναι εξαιρετικά καλύτερα και πιο… βατά σε σχέση με ότι είχε προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει όλο το σύστημα!
Και βεβαίως, κυρίαρχος λόγος της αντίδρασης ήταν η μόνιμα υπερπουλημένη φάση που ήταν έως πρόσφατα η αγορά, οπότε ήταν θέμα χρόνου να βρεθούν οι αφορμές μερικής έστω εξισορρόπησης δεικτών και μετοχών…

H πρότερη υπερπίεση έφερε την αντίδραση

Οι μετοχές σε όλο το φάσμα του FTSE 25 είχαν δεχτεί τρομερά μεγάλες πιέσεις από 15% έως 48% (MIG) από τα υψηλά της 8ης Σεπτεμβρίου έως και την περασμένη Πέμπτη! Παράλληλα, ακόμη και μετοχές – κολώνες της αγοράς, όπως η ΔΕΗ π.χ. έχασαν έως και 46% το ίδιο διάστημα! Τρομερά μεγάλες στρεβλώσεις, που έφερε τα μισά χαρτιά του FTSE 25 σε χαμηλά έτους ή ετών, εντελώς απότομα και σύντομα, σε χρόνο μη... συμβατό με ότι ισχύει στις αγορές! Καταγράφηκαν πρωτοφανείς στρεβλώσεις, οι οποίες τώρα αποκαθίστανται.
Τo smart money τοποθετείται λελογισμένα σε μετοχές τραπεζών και blue chips του FTSE 25, ενώ καθοριστικό ρόλο στην άνοδο παίζει ότι δεν υπάρχουν (πλέον) πωλητές. Παράλληλα, οι έχοντες - έως πρόσφατα - θέσεις short αναδιπλώνονται, οδηγώντας σε ανατροφοδοτούμενη άνοδο!
Η αγορά πιέστηκε σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό τις προηγούμενες ημέρες εν μέσω σεναρίων καταστροφής, καθώς η κυβέρνηση έκανε το λάθος να «διαφημίζει» την έξοδο από τη διεθνή εποπτεία και τη διεθνή επιτήρηση. Αυτό, οι αγορές το απέτρεψαν, έδειξαν ότι δεν το επιδοκιμάζουν!
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος του ΟΠΑΠ κερδίζει το τριήμερο (Παρασκευή έως Τρίτη) σε ποσοστό 20,50%, Jumbo +21%, Folli Follie +16,89%, MIG +16,36%, Motor Oil +15,52%, Μυτιληναίος +15%, ΕΛΠΕ 14,29%, Τέρνα Ενεργειακή +15,88% κ.ο.κ. Φυσικά, μετά το 3ήμερο ράλι κάθε διόρθωση – αποφόρτιση ή κατοχύρωση είναι θεμιτή, όμως η αγορά – όπως και χθες έδειξε – έχει τη δύναμη και τα ποιοτικά στοιχεία να «χτυπήσει» τη ζώνη των 1.000 μονάδων με αξιώσεις ξανά. Πολλά θα εξαρτηθούν από το διεθνές κλίμα και από τη συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών…
Χθες πάντως ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 995,10 μονάδες με άνοδο 5,64% συσσωρεύοντας όλη την ημέρα στα υψηλά και κρατώντας με ευκολία όλα τα κέρδη, παρά τις ενδοσυνεδριακές διορθώσεις.
Ο τζίρος σε υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκε στα 158,7 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος έφθασε στα 130,23 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 108,8 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες.

Στο προσκήνιο οι τράπεζες

Παράλληλα, εύλογα αυτήν την εβδομάδα βγαίνουν στο προσκήνιο με έμφαση οι τραπεζικές μετοχές, λόγω των τεστ αντοχής. Κάποιες πληροφορίες θέλουν τις τράπεζες να τη βγάζουν... καθαρή, ακυρώνοντας τα σενάρια καταστροφής που διακινούνταν.
Αυτό, αν μη τι άλλο είναι ικανό να στηρίξει περαιτέρω αντίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο - εδώ και καιρό - θεωρεί εντελώς κομβική ημερομηνία την 26η Οκτωβρίου, ημέρα των επίσημων ανακοινώσεων. Κυριακή κοντή γιορτή λοιπόν!
Ήδη οι τραπεζικές μετοχές «διαβάζουν» και προεξοφλούν θετικά τις εξελίξεις, κάτι που αποτυπώνεται αυτό το 3ήμερο στο ταμπλό, με την Πειραιώς να κερδίζει +22,12%, τη Eurobank +17,41%, Εθνική +16,58% και Alpha Bank +13,25%.

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης