Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

J P Morgan: Ο δημιουργός των CDS και ο προστάτης των κερδοσκόπων στην Ελλάδα

 J P Morgan: Ο δημιουργός των CDS και ο προστάτης των κερδοσκόπων στην Ελλάδα
Πριν περίπου 13 χρόνια δημιουργήθηκαν τα CDS τα Credit Default Swaps τα οποία ως στόχο είχαν να προστατεύσουν τους δανειστές από το κίνδυνο της χρεοκοπίας των δανειζόμενων.
Τα CDS είναι ασφάλιστρο έναντι χρεοκοπίας εταιριών και που στην συνέχεια εξελίχθηκαν για να καλύψουν και τις χρεοκοπίες χωρών
Δημιουργός των CDS είναι η J P Morgan η οποία πριν 13 χρόνια για να προστατεύσει τα δάνεια που είχε χορηγήσει σε εταιρίες και μετά από πολλές παροτρύνσεις άλλων δανειστών αποφάσισε να δημιουργήσει τα Credit Default Swaps με στόχο να διασφαλίσουν τους δανειστές. Τα CDS ήταν μια μεγάλη καινοτομία καθώς προστατεύουν τους δανειστές.
Στην πορεία όμως τα CDS αποτέλεσαν αντικείμενο κερδοσκοπίας ενώ η κερδοσκοπία αυξήθηκε όταν η Goldman Sachs χρησιμοποίησε τα CDS για αντιστάθμιση κινδύνου χώρας.
Πλέον το κερδοσκοπικό παιχνίδι ξέφυγε από τις εταιρίες και επεκτάθηκε και στα κράτη.
Ο ρόλος των επενδυτικών τραπεζών αποδεικνύεται μείζον καθώς αποτελούν τους βασικούς δημιουργούς όλων εργαλείων του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η J P Morgan ο δημιουργός των CDS αποτελεί την τράπεζα που στηρίζει το κερδοσκοπικό κεφάλαιο καθώς οι μεγαλύτεροι πελάτες της είναι τα Hedge funds. Στην κυριολεξία J P Morgan και Goldman Sachs έδιναν αγώνες δρόμου ώστε να αποκτήσουν  πελάτες hedge funds.
Παρ΄ ότι η J P Morgan συνεχίζει να στηρίζει short θέσεις στα ομόλογα που έχουν ξένοι επενδυτές και παρ΄ ότι σαμπόταρε  την δημοπρασία των 10ετών ελληνικών ομολόγων διαφαίνεται ότι το κερδοσκοπικό παιχνίδι θα βαίνει μειούμενο.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης