Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μέρκελ : Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή , υπό πίεση το ΧΑ , πωλήσεις στα ομόλογα στις 315 μ β. το spread - Στα 2 δισ ο όγκος στην ΗΔΑΤ

Μέρκελ : Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή , υπό πίεση το ΧΑ , πωλήσεις στα ομόλογα στις 315 μ β. το spread - Στα  2 δισ ο όγκος στην ΗΔΑΤ
(upd)H δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή επέδρασε αρνητικά στο ΧΑ και στα ομόλογα όπου εκδηλώθηκαν πωλήσεις και το spread εκτοξεύθηκε στις 314 μ.β. Αρχικά η αγορά θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί άνευρη και με ασαφή κατεύθυνση καθώς οι  επενδυτές προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ αγοραστών και πωλητών.
Στο ΧΑ επέδειξε νευρικότητα ακολουθώντας  την τάση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και ειδικά τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ  εμπορικό ισοζύγιο και θέσεις εργασίας ωστόσο οι δηλώσεις  της Μέρκελ  επηρέασαν αρνητικά το κλίμα τόσο στα ομόλογα όσο και στο ΧΑ. Στα ομόλογα είναι χαρακτηριστικό ότι ο όγκος έφθασε τα 2 δις ευρώ και τράπεζες όπως J P Morgan , Barclays , Gollman Sachs , HSBC, ING , Εθνική , Πειραιώς πουλούσαν με μαζικότητα.
Το ΧΑ υποχωρεί περίπου 1% ενώ αξιοσημείωτες  είναι οι συμπεριφορές της ΕΤΕ που βρίσκεται κάτω από τα 16 ευρώ και της Alpha bank κάτω από τα 7,5 ευρώ.
Το ΧΑ δείχνει περισσότερο διάθεση να ακολουθήσει την τάση των διεθνών χρηματιστηρίων παρά να αυτονομηθεί.
Στα ομόλογα οι επενδυτές βρίσκονται εν μέσω κυμάτων αγοράς και κυμάτων πώλησης με το spread να διαμορφώνεται στις 306 μονάδες βάσης αλλά χωρίς διάθεση για ακρότητες ενώ μετά τις δηλώσεις Μέρκελ διευρύνθηκε προς τις 310 μονάδες βάσης.
Η αυριανή μέρα θα είναι όχι κρίσιμη αλλά ενδεικτική. Η επόμενη εβδομάδα θα κριθεί αν η ανοδική κίνηση του ΧΑ θα έχει συνέχεια ή στα ομόλογα το spread μπορεί να κατευθυνθεί προς τις 280 με 260 μονάδες βάσης. Πάντως όλοι συμφωνούν ότι αν δεν υπάρξει οικονομική στήριξη στην Ελλάδα δύσκολα το spread θα υποχωρήσει σημαντικά. 

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης