Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ξεκινάει η μάχη των καταθέσεων - Τι οδήγησε την Probank σε επιτόκια 7% σε προθεσμιακές;

Ξεκινάει η μάχη των καταθέσεων - Τι οδήγησε την Probank σε επιτόκια 7% σε  προθεσμιακές;
Το εύκολο συμπέρασμα θα ήταν να λεχθεί ότι μια τράπεζα για να προσφέρει επιτόκιο 7% σημαίνει απλά ότι έχει πρόβλημα ρευστότητας. Όμως στην περίπτωση της Probank η κατάσταση είναι διαφορετική.
Μια τράπεζα που παρέχει  δωρεάν συναλλαγές χωρίς επιβαρύνσεις  μέσω των ATMs για συναλλαγές άλλων τραπεζών μέσω του ΔΙΑ  και χάνει περίπου 1 εκατ σε έσοδα, δεν θα ήταν σκόπιμο το εύκολο συμπέρασμα.
Η Probank κάνει μια αντεπίθεση και απλά προσπαθεί να μαζέψει καταθέσεις , ήδη διαθέτει καλή σχέση δανείων προς καταθέσεις κοντά στο 85% περίπου.
Όμως κάθε κίνηση πρέπει να αξιολογείται με προσοχή.
Γιατί η διοίκηση Δαμανάκη αποφάσισε να πληρώσει έως και 7% επιτόκιο για 2 χρόνια;
Το πιθανότερο σενάριο είναι η Probank διαβλέποντας τα ρίσκα της αγοράς αποφάσισε να πάρει τα δικά της ρίσκα να προσφέρει υψηλά επιτόκια ώστε να προσελκύσει καταθέσεις ποντάροντας στην ενίσχυση της ρευστότητας της.  
Πάντως είναι προφανές ότι ξεκινάει εκ νέου  η μάχη των καταθέσεων . Οι μικρές τράπεζες πρώτες ξεκίνησαν θέτοντας υψηλά τον πήχη και πλέον θα καταδειχθεί σύντομα αν θα ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες.
Αν η μάχη είναι σκληρή και ενταθεί θα είναι πολύ ανησυχητικό σημάδι για τις τράπεζες καθώς για να ρίχνονται εκ νέου στην μάχη των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις σημαίνει ότι η ρευστότητα των τραπεζών είναι οριακή ή τείνει να μετεξελιχθεί σε οριακή.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης