Χρηματιστήριο

Απώλειες στο ΧΑ 1,09%, στις 301 μ.β. το spread - Μέρκελ:Να προβλεφθεί και η έξοδος χώρας από την ΕΕ και στο βάθος ΔΝΤ

Απώλειες στο ΧΑ 1,09%, στις 301 μ.β. το spread   - Μέρκελ:Να προβλεφθεί και η έξοδος χώρας από την ΕΕ και στο βάθος ΔΝΤ
(upd)Νευρικότητα επικράτησε  στην αγορά ομολόγων και το ΧΑ καθώς πληθαίνουν οι απόψεις  για προσφυγή της Ελλάδος στο ΔΝΤ. Τα spreads μπορεί να έχουν μειωθεί  συγκριτικά με ότι ίσχυε προ εβδομάδων αλλά συνεχίζουν να παραμένουν πέριξ των 300 μονάδων βάσης.
Από την σημερινή αντίδραση της αγοράς στο ΧΑ και στα ομόλογα όπου το spread μειώθηκε έως τις 293 μονάδες βάσης και εκ νέου αυξήθηκε στις 301  μονάδες βάσης όπου και έκλεισε  αποδεικνύοντας  ότι μόνο η μη υποβάθμιση ή η διατήρηση αμετάβλητης της βαθμολογίας για την Ελλάδα δεν φθάνει. Εν τω μεταξύ μια δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ που ανέφερε ότι θα πρέπει να προβλεφθεί ως έσχατη λύση ακόμη και η έξοδος χώρας από την ζώνη του ευρώ επιδρά αρνητικά ειδικά αυτή την περίοδο καθώς μεταφράζεται και ως μομφή για την Ελλάδα.
Στο αρνητικό κλίμα ρόλο διαδραμάτισε και η απόφαση της Κυβέρνησης να αυξήσει στο 0,2% τον φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.
Η αγορά μετοχών και ομολόγων χρειάζεται μεγαλύτερο καταλύτη.
Το spread πάντως από τις 306 μονάδες βάσης έκλεισε στις 293 μονάδες βάσης και στην 5ετία στις 320 μονάδες βάσης για να ανοίξει εκ νέου στις 301 μονάδες βάσης όπου και έκλεισε.
Οι διαθέσεις των επενδυτών πάντως φαίνεται και στο spread και στο CDS όπου έκλεισε λίγο στην 5ετία στις 287 από 295 μονάδες βάσης.
Στο ΧΑ η πρώτη αντίδραση των τραπεζών ήταν  μεν θετική αλλά εν συνεχεία εκδηλώθηκαν ρευστοποιήσεις με επίκεντρο την Εθνική και την Alpha bank όπου έκλεισαν με μεγάλες απώλειες.
Είναι προφανές ότι το ΧΑ χρειάζεται ισχυρότερο καταλύτη ώστε να μπορέσει να κινηθεί υψηλότερα. Ο καταλύτης θα είναι ή οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ ή ΔΝΤ

Τελευταία ενημέρωση 17:05
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης