Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τα 2 σενάρια τρόμου για το ελληνικό χρηματιστήριο και μια ισχνή αχτίδα φωτός

  Τα 2 σενάρια τρόμου για το ελληνικό χρηματιστήριο και μια ισχνή αχτίδα φωτός
Τα δύσκολα για το χρηματιστήριο είναι εμπρός όχι τις επόμενες εβδομάδες αλλά σε πιο μεσοπρόθεσμη βάση.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έως τώρα προσπαθεί να προεξοφλήσει αυτά που δεν μπορούν να αποφασίσουν οι πολιτικοί στην ΕΕ αν δηλαδή υπάρξει οικονομική βοήθεια
Η προσπάθεια προεξόφλησης μπορεί να θεωρηθεί  μερικώς επιτυχημένη ή μερικώς αποτυχημένη ανάλογα πως την αξιολογεί ο καθείς.
Με βάση μια λογική ακολουθία και αλληλουχία των πραγμάτων η Ελλάδα στις 25-26 Μαρτίου ή θα στηριχθεί από την ΕΕ ή θα στηριχθεί από το ΔΝΤ ή θα υπάρξει μια κοινή στήριξη της ΕΕ με το ΔΝΤ ή  θα πορευθεί μόνης της προσπαθώντας μόνη της ως χώρα να λύσει τα προβλήματα της.
Θα υπάρξει μια λύση ουδέτερη  αν στηριχθεί από την ΕΕ , αρνητική αν στηριχθεί από το ΔΝΤ , μεσοβέζικη αν στηριχθεί από κοινού ΕΕ και ΔΝΤ και αδιέξοδο αν πορευθεί μόνη της ως οικονομία να αντιμετωπίσει την αδηφάγο κερδοσκοπία.
Αν υπάρξει μια στήριξη που φαντάζει το πιθανότερο σενάριο το ΧΑ θα αντιδράσει θα υπάρξει μια βραχύβια άνοδος και στα ομόλογα το spread θα κλείσει όχι δραματικά αλλά θα κλείσει.
Το ελληνικό χρηματιστήριο όμως θα βρεθεί αντιμέτωπο με δύο σενάρια τρόμου τα οποία είναι και τα δύο επικίνδυνα και τα οποία υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να επιβεβαιωθούν και τα δύο με διαφορά χρονικής φάσης.
Πρώτο σενάριο τρόμου
Προσεχώς ανακοινώνεται η στήριξη στην Ελλάδα αλλά αυτή η εξέλιξη που έστω και βραχυπρόθεσμα θα είναι θετική θα συνοδευτεί με μια διόρθωση στα διεθνή χρηματιστήρια την οποία όλο και περισσότεροι πλέον προβλέπουν.
Η διόρθωση αυτή θα είναι μεγάλης κλίμακας και προφανώς θα ανακόψει την όποια ανοδική αντίδραση του ΧΑ.
Η διόρθωση αυτή θα παρασύρει το ελληνικό χρηματιστήριο σε πτώση από 15% έως 20% δηλαδή τις 1650 μονάδες.
Δεύτερο σενάριο τρόμου
Το πρώτο σενάριο τρόμου θεωρείται αισιόδοξο καθώς το δεύτερο είναι ακόμη χειρότερο.
Τι μπορεί να συμβεί μετά τον Μάιο αν εξυφανεί ότι η οικονομία εισέρχεται σε πολύ βαθιά και φθοροποιό ύφεση τότε απλά η πίεση στο ελληνικό χρηματιστήριο  θα ενταθεί.
Αξιολογώντας τα πράγματα λογικά με όρους οικονομικούς οι πιθανότητες και τα δύο σενάρια τρόμου να επιβεβαιωθούν είναι αρκετά μεγάλα.
Η μόνη περίπτωση που αυτά τα δύο σενάρια δεν θα υλοποιηθούν είναι η οικονομία να δείξει αντοχές μεγαλύτερες από τις προσδοκόμενες ώστε να μετριασθούν οι παρενέργειες μια διόρθωσης στο χρηματιστήριο.
Γενικά το α΄ 6μηνο θα είναι δύσκολο από όλες τις απόψεις.


news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης