Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μελοδραματικοί τόνοι Παπανδρέου και φόρος στο ΧΑ επηρεάζουν χρηματιστήριο, ομόλογα στις 325 μ.β. το spread

tags :
Μελοδραματικοί τόνοι Παπανδρέου και φόρος στο ΧΑ επηρεάζουν χρηματιστήριο, ομόλογα στις 325 μ.β. το spread
(upd)Οι δηλώσεις Παπανδρέου ότι η Ελλάδα βρίσκεται προ της αδυναμίας να δανεισθεί και η επιβολή φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές αλλάζουν εκ νέου το κλίμα στο ΧΑ αρνητικά μετριάζοντας σημαντικά τα αρχικά κέρδη.
Νωρίτερα αγοραστικό ενδιαφέρον  είχε εκδηλωθεί μετά το αρχικό κύμα ρευστοποιήσεων που χτύπησε την αγορά ομολόγων οδηγώντας τo spread έως τις  330 μονάδες βάσης . Οι αγορές που εκδηλώθηκαν  οδήγησαν  το spread στις 325 μονάδες βάσης όπου και έκλεισε.
Ρόλο διαδραμάτισαν κυρίως δηλώσεις αξιωματούχων της Κομισιόν ότι θα υπάρξει συνδιαστική λύση για την Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Νωρίτερα είχαν υπάρξει δηλώσεις  γερμανού αξιωματούχου ο οποίος δεν απέκλεισε την προσφυγή  της Ελλάδος στο ΔΝΤ ενώ τόνισε ότι οι αγορές αρχίζουν να αντιμετωπίζουν θετικότερα την Ελλάδα.
Πάντως γεγονός είναι ότι  η αβεβαιότητα για το αν η  Ελλάδα καταφύγει στο ΔΝΤ ή θα υπάρξει άλη λύση και η γενικότερη περιρέουσα ατμόσφυρα προκαλεί κινητικότητα  στην αγορά ομολόγων
Αρχικά στην αγορά είχαν εκδηλωθεί πωλήσεις που οδήγησαν το spread στις 330 μονάδες βάσης στην 5ετία στις 359 μονάδες βάσης και στην 3ετία στις 403 μονάδες βάσης.
Όσον αφορά τις αποδόσεις στην 10ετία διαμορφώνεται στο 6,38%, στην 5ετία στο 5,85% και στην 3ετία στο 5,02%.
Όμως στην συνέχεια εκδηλώθηκαν αγορές και το spread από τις 330 υποχώρησε στις 319 μονάδες βάσης.
Στο χρηματιστήριο τον τόνο τον δίνουν η Εθνική που ενισχύεται  0,7% και η Alpha bank που αποτελεί τον θετικό πρωταγωνιστή του χρηματιστηρίου με κέρδη 5% λόγω αγορών ξένου επενδυτή ενώ αξιόλογη είναι και η συμπεριφορά της Eurobank με κέρδη 5% περίπου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αντίδραση σε Alpha και Eurobank είναι δικαιολογημένη μετά την χθεσινή μεγάλη υποχώρηση.
Είναι ξεκάθαρο ότι η αγορά προσπαθεί να προεξοφλήσει το σκοτεινό σενάριο που πλησιάζει προς την Ελλάδα και θα αποκρυσταλλωθεί προς τα πού οδεύει η χώρα. Το ΔΝΤ αποδοκιμάζεται από την αγορά πάντως τάση που καταγράφεται στα spreads.


Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης