Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μια πρόβλεψη έως τον Μάιο για το ΧΑ και τα ομόλογα

Μια πρόβλεψη έως τον Μάιο για το ΧΑ και τα ομόλογα
Η ικανότητα πρόβλεψης αυτή την περίοδο έχει μειωθεί δραστικά καθώς η ορατότητα φθάνει το σημείο μηδέν.
Η πυξίδα δείχνει ασαφές στίγμα και κατεύθυνση και οι σειρήνες δεν επιτρέπουν στον επενδυτή να χαράξει την πορεία του.
Κάπως έτσι είναι τα πράγματα στο ΧΑ και στα ομόλογα.
Επιχειρώντας όμως μια πρόβλεψη ως www.bankingnews.gr θα αναφέρουμε ότι το ρίσκο είναι τεράστιο και η δυνατότητα σαφούς πρόβλεψης όπως σας έχουμε συνηθίσει πολύ περιορισμένη.
Παρ΄ όλα αυτά θα επιχειρήσουμε αναλαμβάνοντας ένα μεγάλο ρίσκο λόγω των πολλών μεταβλητών και της ασταθούς κατάστασης να αναφέρουμε πως μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα έως τον Μάιο που μπορεί να χαρακτηριστεί μήνας ορόσημο για την ελληνική οικονομία.
Την τρέχουσα εβδομάδα μέχρι και την Πέμπτη θα υπάρξει μεταβλητότητα, νευρικότητα και η αγορά κινδυνεύει να άγεται και να φέρεται από τις δηλώσεις θετικές ή αρνητικές.
Αν υπάρξει ανακοίνωση στήριξης το ΧΑ θα καταγράψει άνοδο στις 29 Μαρτίου έως τις αρχές Απριλίου.
Αν τα πράγματα εξελιχθούν θετικά και υπάρξει στήριξη από την ΕΕ ή συνδυαστική ΕΕ με ΔΝΤ στις 29 Μαρτίου ή αμέσως μετά το Πάσχα το ελληνικό δημόσιο θα υλοποιήσει δημοπρασία ομολόγων.
Βέβαια υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στην σύνοδο 25-26 Μαρτίου να μην ανακοινωθεί κάτι και αν δεν ανακοινωθεί θα προκληθεί ένταση στο ΧΑ και στα ομόλογα.
Μετά το Πάσχα είναι προφανές ότι αν υπάρξει βοήθεια το spread θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται προς τις 250 μονάδες και το ΧΑ θα συνεχίσει να κινείται σε θετικό πρόσημο.
Όμως αν δεν υπάρξει βοήθεια και από την ΕΕ και μείνουμε μόνο στο ΔΝΤ τότε η αντίδραση της αγοράς δεν θα είναι θετική αλλά δεν θα δούμε ακραίες κινήσεις.
Προφανώς αν δεν υπάρξει καμιά βοήθεια τότε το χρηματιστήριο μπορεί να καταρρεύσει.
Προς τα τέλη Απριλίου και εφόσον βρίσκεται σε εξέλιξη το θετικό σενάριο δηλαδή ΕΕ ή ΕΕ και ΔΝΤ στηρίζουν την Ελλάδα προβλέπεται ότι θα ξεκινήσει η διόρθωση των διεθνών χρηματιστηρίων που θα κλιμακωθεί τον Μάιο.
Αν η εκτίμηση επιβεβαιωθεί τότε θα παρασύρει σε πτώση το ΧΑ προς τις 1650 μονάδες που ουκ ολίγες φορές έχει αναφερθεί.
Τα υψηλά του ΧΑ θα μπορούσαν να ήταν οι 2350 μονάδες και τα καλά χαμηλά οι 1650 μονάδες.
Αν η χώρα κηρύξει στάση πληρωμών το ΧΑ θα βρεθεί κάτω από τις 1000 μονάδες περίπου στις 850 μονάδες.
Μπορεί όλα αυτά να σας φαίνεται εξωπραγματικά αλλά να θυμάστε τίποτε δεν θα φαντάζει εξωπραγματικό αν υπάρξει στάση πληρωμών.
Όμως στάση πληρωμών δεν θα υπάρξει οπότε το καλό σενάριο για το ΧΑ είναι οι 2350 μονάδες περίπου 150 μονάδες υψηλότερα της παλαιότερης πρόβλεψης που είχαμε κάνει από τον Δεκέμβριο και χαμηλά οι 1650 μονάδες που την διατηρούμε επίσης από τον Δεκέμβριο.
Τον Δεκέμβριο είχαμε αναφέρει ότι το ΧΑ θα υποχωρήσει προς τις 1800 μονάδες και εν συνεχεία θα ανακάμψει προς τις 2050 με 2200 μονάδες όπως και συνέβη.
Μια διευκρίνιση – θα πείτε τι θέλει ένας δημοσιογράφος και κάνει προβλέψεις – όμως εκτιμούμε ότι ο δημοσιογράφος πρέπει να έχει άποψη την οποία πρέπει να την στηρίζει με συνέπεια γιατί η συνέπεια είναι γνώρισμα των λίγων και όχι των πολλών.
Η άποψη μας αυτή δεν έχει στόχο να προτρέψει κανένα επισκέπτη του site ή επενδυτή για οποιαδήποτε αγοραπωλησία έχει μόνο καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης