Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το -10% της Πειραιώς λόγω πωλήσεων από Paulson παρέσυρε το ΧΑ -0,11% στις 729 μον – Προπαγάνδα μπλόφας η χρεοκοπία

Το -10% της Πειραιώς λόγω πωλήσεων από Paulson παρέσυρε το ΧΑ -0,11% στις 729 μον – Προπαγάνδα μπλόφας η χρεοκοπία
Το ομιχλώδες τοπίο του φόβου χρεοκοπίας στιγματίζει το χρηματιστήριο - Δραματική πτώση στην  Πειραιώς που υποχώρησε -10,42% - Τα ομόλογα συνεχίζουν να προεξοφλούν χρεοκοπία

(upd22) Η μεγάλη πτώση της μετοχής τράπεζας Πειραιώς -10,42% στα 0,2320 ευρώ - έφθασε και έως το νέο ιστορικό χαμηλό 0,22 ευρώ - στιγμάτισε την χρηματιστηριακή αγορά που έχασε τα αρχικά κέρδη της και έκλεισε με οριακές απώλειες...
Με βάση φήμες -που δεν έχουν διασταυρωθεί επίσημα - ένα εκ των δύο hedge fund που αποχωρούν από την Πειραιώς είναι το Paulson το οποίο ρευστοποιεί και άλλες μετοχές στο χρηματιστήριο ενώ το Capital  που είχε 190 εκατ μτχ Πειραιώς έχει πλήρως ρευστοποιήσει προ δύο εβδομάδων.
Το York Capital συνεχίζει να διατηρεί τις επενδυτικές του θέσεις στην Πειραιώς.
Ως προς το μεγάλο πρόβλημα την τύχη της χώρας η χρεοκοπία είναι πολύ προφανής για να είναι αληθινή.

Στο χρηματιστήριο σημειώθηκε αρχικώς μη πειστική αντίδραση - αναλαμπή χωρίς σημαντικούς τζίρους και όγκους, ενώ στα ομόλογα η εικόνα δεν έχει αλλάξει, η αγορά συνεχίζει να προεξοφλεί χρεοκοπία με CDS 35,71%.
Το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε με αντίδραση τεχνικής φύσης μετά την πτώση (και) της περασμένης εβδομάδας, όμως η πλειονότητα των κερδών χάθηκε, πιστοποιώντας για ακόμη μια συνεδρίαση ότι η ανασφάλεια είναι κυρίαρχο στοιχείο με την Πειραιώς να βαραίνει το κλίμα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 729,98 μονάδες με οριακή πτώση -0,11%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 743,76 μονάδες (+1,91%) και χαμηλό ημέρας 727,67 μονάδες (-0,29%).
Ο τζίρος σε μέτρια επίπεδα, διαμορφώθηκε στα 73,2 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος έφθασε στα 152,8 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 144 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες και τα 2,1 εκατ. τεμάχια στα warrants.
Η Eurobank όπως πάγια γίνεται τελευταία έχει διακινήσει ξανά το μεγαλύτερο όγκο στην αγορά, ακολουθούμενη από Πειραιώς και Alpha Bank.
Οι πάντες προεξοφλούν χρεοκοπία της Ελλάδος που αυτό σημαίνει ζημία τουλάχιστον 80-100 δισ. ευρώ.
Χρεοκοπία σημαίνει ότι αυτό που θα θυσιάσει η Ελλάδα είναι πολλαπλάσιας απώλειας σε σχέση με αυτό που θα χάσει από τις μεταρρυθμίσεις.
Στην επενδυτική ορολογία όλο αυτό ονομάζεται risk return η απόδοση κινδύνου που κανείς επενδυτής δεν αναλαμβάνει γιατί δεν αξίζει το ρίσκο…
Επειδή η χρεοκοπία είναι προφανής, θεωρούμε ότι όλοι έχουμε παγιδευτεί στην μπλόφα της προπαγάνδας, στην παραπλάνηση.
Πιθανή ημερομηνία για την συμφωνία η 11η Μαΐου στο επόμενο Eurogroup όπου θα μπουν οι βάσεις μιας συμφωνίας.
Βεβαίως, το γεγονός ότι η χώρα έβγαλε τα μάτια της μόνη της, με ευθύνη της κυβερνησης, είναι αλήθεια.
Η Ελλάδα ΔΕΝ ήταν στο... κάδρο για χρεοκοπία, είχε βγει από αυτό, είχε... δραπετεύσει, είχε βγει, έστω και με ελεγχόμενο τρόπο στις αγορές, είχε βγάλει πλεόνασμα.
Τα αποτυχημένα παιχνίδια της κυβέρνησης και οι ηλίθιες παιδικότητες μέσα σε μια συγκυρία που διεθνώς καίγεται το... Σύμπαν, είναι κάκιστη συνδρομή στη χώρα, την ταλαιπωρημένη χώρα, μετά από μια 5ετία μνημονίων.
Και τούτο, διότι όσο κρατάει αυτό το ηλίθιο κρυφτούλι της κυβέρνησης με τους ξένους, τόσο περισσότερο χρεοκοπεί η πραγματική οικονομία και οι τράπεζες.
Στη χώρα έχει γίνει εσωτερική στάση πληρωμών, ενώ οι τράπεζες έχουν εκροές 62 δισ. ευρώ το τελυταίο εξάμηνο!
Και παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση συνεχίζει να κοροϊδεύει για δήθεν διαπραγμάτευση, τη στιγμή που όλη η υφήλειος έχει στραφεί κατά της χώρας μας!
Με την κυβέρνηση να συνεχίζει να αγνοεί τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, η οποία - υποτίθεται - ήταν μια ξεκάθαρη συμφωνία φυγής προς τα εμπρός, ήτοι να "τρέξουν" οι μεταρρυθμίσεις για να απελευθερωθούν οι δόσεις.
Κάτι τέτοιο όμως δεν υπάρχει, με την κυβέρνηση να μην πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και να προσπαθεί να... κοροϊδέψει τους πάντες αλλά και το λαό! Και στο μεταξύ, η πραγματική οικονομία αλλά και οι τράπεζες βουλιάζουν καθημερινά στην ορική χρεοκοπία!
Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, ασφαλώς και δεν μπορεί να υπάρξει κανένα επενδυτικό... πλάνο, ούτε και ορίζοντας προεξόφλησης, που θα μπορούσε να δώσει μια ώθηση αγορών στο Χ.Α., τουλάχιστον από την πλευρά των long...

Ποιοι παράγοντες επιδρούν σήμερα στην συμπεριφορά μετοχών και ομολόγων;

Ποιοι είναι οι παράγοντες που επιδρούν σήμερα καίρια στο χρηματιστήριο, στις μετοχές και στα ομόλογα;
1) Ένα νέο σενάριο που προβάλλει είναι ότι στο τακτικό Eurogroup στις 11 Μαίου θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και της ΕΕ ή θα μπουν οι βάσεις που θα οδηγήσουν σε συμφωνία.
2) Αν ερωτηθεί ο οποιοδήποτε πολίτης τι πιστεύει ότι θα συμβεί θα αναφέρει ότι βλέπει χρεοκοπία.
Αν ερωτηθούν οι ξένοι οίκοι αναφέρουν ότι φοβούνται την χρεοκοπία.
Αν ερωτηθεί η πολιτική ελίτ της Ευρώπης αναφέρουν ότι προεξοφλεί την ελληνική χρεοκοπία.
Μήπως όλα αυτά είναι πολύ προφανή;
3) Η Ελλάδα αν χρεοκοπήσει θα υποστεί μια ζημία 55% του ΑΕΠ της κοντά στα 100 δισεκ.
Αν συμφωνήσει υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις θα χάσει 5% του ΑΕΠ της για να κερδίσει όμως έως 29% του ΑΕΠ σε νέα κεφάλαια.
Για την Ελλάδα αν χρεοκοπήσει η ζημία θα είναι μη διαχειρίσιμη, χρεοκοπία σημαίνει χρεοκοπία ΣΥΡΙΖΑ, φτωχοποίηση του έλληνα σημαίνει ΑΠΟΤΥΧΙΑ.
4) Ούτε η Ελλάδα θέλει να αποτύχει, ούτε η ΕΕ. Αυτό που εσχάτως διαδραματίζεται ονομάζεται στην θεωρία των παιγνίων τακτική μηδενικού αθροίσματος που αναπτύσσονται οι στρατηγικές γνωρίζοντας ότι….κανείς δεν θα χάσει.
5) Για να τεθεί απλά αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει θα χάσει πολλαπλάσια από αυτά που θα χάσει βραχυχρόνια αν εφαρμόσει το μνημόνιο.
6) Βέβαια την αισιοδοξία της συμφωνίας που προβάλλουμε ως site ΔΕΝ την συμμερίζεται η αγορά ομολόγων με τα CDS στο 35,71% να προεξοφλούν χρεοκοπία.
7) Το χρηματιστήριο αντέδρασε σήμερα αρχικά – αλλά η αντίδραση δεν μας πείθει αναφέραμε από το πρωί – η αγορά έχει πλησιάσει επικίνδυνα τις 720 μονάδες.
Αν σπάσουν οι 720 μονάδες τα νέα χαμηλά 68-660 μονάδες θα είναι γεγονός.
8) Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία η πτώση της μετοχής της Πειραιώς -10,42% στα 0,2320 ευρώ που αποδίδεται σε πωλήσεις δύο hedge funds που αποχωρούν από την μετοχή και το ελληνικό χρηματιστήριο.
Το Capital αποχώρησε από την Πειραιώς και την Eurobank ενώ φημολογείται ότι αποχωρεί και το Paulson και όχι το York Capital.
Υπενθυμίζεται ότι το Capital Group πούλησε τα 190 εκατ μετοχές που κατείχε στην Πειραιώς και έχει αποχωρήσει.

Η τεχνική διάσταση της αγοράς – Οι κρίσιμες 720 μονάδες βραχυχρόνια

Η τεχνική προσέγγιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς σε μια χώρα που κινδυνεύει να χρεοκοπήσει είναι υψηλού ρίσκου.
Ωστόσο παρά τον υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας το χρηματιστήριο δεν έχει χάσει την ζώνη των 720 μονάδων και αυτό δείχνει ότι ακόμη υπάρχουν επενδυτές που δεν πιστεύουν στην χρεοκοπία.
Βραχυχρόνια οι 720 με 780 μονάδες είναι η διακύμανση της αγοράς.
Στο κακό σενάριο της μη συμφωνίας για εβδομάδες η αγορά θα διολισθήσει προς την ζώνη των 680-660μονάδων...
Στην περίπτωση της χρεοκοπίας αρχικά 500 και εν συνεχεία 250 μονάδες.
Αν υπάρξει συμφωνία θα σημειωθεί ισχυρότατο ράλι +20% με +25% από τα τρέχοντα επίπεδα δηλαδή 900-950 μονάδες.

Τεχνική ανοδική αντίδραση στις μετοχές των τραπεζών και στα warrants - Ισχυρές πιέσεις και νέα ιστορικά χαμηλά στην Πειραιώς

Ανοδική αντίδραση σημειώθηκε σήμερα στις μετοχές των τραπεζών οι οποίες έχουν συνθλιβεί ενώ η Πειραιώς συνεχίζει να δέχεται ισχυρότατες πιέσεις.
Όσο δεν υπάρχει συμφωνία Ελλάδος με την Ε.Ε., οι μετοχές των τραπεζών θα συνεχίζουν στον ήδη εντελώς απαξιωμένο δρόμο τους, καθώς αν "μετρηθούν" χωρίς τα reverse split, έχουν σχεδόν μηδενίσει, ολοκληρωτικά!
Η σημερινή ανοδική αντίδραση είναι τεχνικής υφής και δεν πείθει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποτίμηση της Πειραιώς έχει κατέλθει στη ζώνη των 1,4 δισ. ευρώ, έναντι άνω των 10 δισ. ευρώ που αποτιμούνταν πριν από ένα χρόνο περίπου, ενώ η Τράπεζα Κύπρου υπερτερεί κατά 480 εκατ. ευρώ έναντι της αποτίμησης της Πειραιώς και κατά 570 εκατ. έναντι της Eurobank!
Η Εθνική που έχασε την περασμένη εβδομάδα -15,88% έκλεισε στο 1 ευρώ με άνοδο +4,28% και όγκο 11,8 εκατ. τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση στα 3,53 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε στις 28 Ιανουαρίου του 2015 στα 0,79 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013.  
Τα ισχυρά stop losses στην Εθνική βρίσκονται στο 0,6 ευρώ και η ισχυρή αντίσταση στα 1,6-1,8 ευρώ.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ έκλεισε στα 0,1460 ευρώ με άνοδο +8,96% και όγκο 118 χιλ. τεμάχια, ενώ έχασε -26,37% την περασμένη εβδομάδα.
Η Alpha Βank που απώλεσε το περασμένο 4ήμερο σε ποσοστό -24,16% έκλεισε στα 0,21 ευρώ με άνοδο +2,94% και όγκο 34 εκατ. τεμάχια, με την αποτίμηση στα 2,68 δισ. ευρώ.
Το χαμηλό έτους της Alpha Βank στα 0,2040 ευρώ σημειώθηκε την Παρασκευή στις 17 Απριλίου του 2015.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ.
Τα ισχυρά stop losses στην μετοχή βρίσκονται  στα 0,20 ευρώ ενώ η ισχυρή αντίσταση στα 0,45 ευρώ.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ έκλεισε στα 0,3450 ευρώ με άνοδο +6,48% και όγκο 502 χιλ. τεμάχια, ενώ έχασε την περασμένη εβδομάδα το -28,8% της αξίας του.
Η Πειραιώς που έχασε την περασμένη εβδομάδα το -23,15% της αξίας της με διαρκή ιστορικά χαμηλά, πιέστηκε εκ νέου σήμερα στα 0,2320 ευρώ με ισχυρή πτώση 10,42% (έφτασε έως το -15,06%) διακινώντας όγκο 31 εκατ. τεμάχια με κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών σημειώθηκε στην Πειραιώς σήμερα Δευτέρα 20 Απριλίου του 2015 στα 0,22 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ έκλεισε στα 0,0540 ευρώ αμετάβλητη και όγκο 1,44 εκατ. τεμάχια, ενώ είχε πτώση -40,66% την περασμένη εβδομάδα.
Η Eurobank που την περασμένη εβδομάδα έχασε -19,82% έκλεισε στα 0,0890 ευρώ αμετάβλητη και όγκο 63,2 εκατ. τεμάχια με κεφαλαιοποίηση στα 1,30 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη 15 Απριλίου στα 0,0800 ευρώ.
Τα ισχυρά stop losses στα 0,08 ευρώ ενώ η ισχυρή αντίσταση βρίσκεται στα 0,15 ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 0,2160 ευρώ με άνοδο +4,35%, όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,92 δισ. ευρώ.
Η Attica Βank έκλεισε στα 0,0430 ευρώ με άνοδο +2,38% και όγκο 1,19 εκατ. τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση στα 45 εκατ. ευρώ.  
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 9,01 ευρώ με άνοδο +0,11% και αποτίμηση στα 178 εκατ. ευρώ.
 
Ήπιες μεικτές τάσεις στον FTSE 25 με χαμηλούς όγκους  

Ήπιες μεικτές τάσεις σημειώθηκαν σήμερα στις μετοχές του FTSE 25, με την συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει σε πολύ μέτρια  επίπεδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μη τραπεζικά blue chips, ασχέτως αν δεν κάνουν υψηλούς όγκους σε σχέση με τις τράπεζες, εντούτοις έχουν αρκετά σταθερό - τηρουμένων των συνθηκών - προφίλ στο ταμπλό και αυτός είναι ο λόγος που ο Γενικός Δείκτης δεν έχει κυλήσει προς τη ζώνη απαξίωσης των 470 - 500 μονάδων που είχε το 2012...
Η Coca Cola HBC έκλεισε στα 18,50 ευρώ με πτώση -2,43% και κεφαλαιοποίηση 6,8 δισ. ευρώ, έχοντας μακράν την καλύτερη εικόνα στον FTSE 25, με άνοδο +14% τον Απρίλιο.
Ο ΟΤΕ που έχασε -9,42% την περασμένη εβδομάδα έκλεισε στα 7,40 ευρώ με πτώση -1,33% και αποτίμηση 3,62 δισ. ευρώ, με επόμενες στηρίξεις στα 7,35 και 7,08 ευρώ, ενώ η αντίσταση συναντάται στα 7,70 ευρώ.
Η ΔΕΗ που είχε πτώση 10,83% την περασμένη εβδομάδα έκλεισε στα 4,85 ευρώ με πτώση -0,21% και κεφαλαιοποίηση 1,12 δισ. ευρώ, με επόμενες στηρίξεις στα 4,70 και 4,30 ευρώ, ενώ η αντίσταση συναντάται στα 5,22 ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση στα 2,55 δισ. ευρώ, με επόμενες στηρίξεις στα 7,70 και 7,50 ευρώ, ενώ η αντίσταση συναντάται στα 8,24 ευρώ.
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 21,93 ευρώ με πτώση -0,32% με κεφαλαιοποίηση 1,69 δισ. ευρώ.
Η Folli Follie που κλείνει πτωτικά στις εννέα από τις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις με απώλειες περί του 8% έκλεισε στα 24,40 ευρώ με πτώση -5,06% και αποτίμηση 1,63 δισ. ευρώ.
Η Jumbo που χάνει τον Απρίλιο το 13,74% της αξίας της έκλεισε στα 8,35 ευρώ με πτώση -0,60 με κεφαλαιοποίηση 1,13 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 3,65 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση στα 1,11 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil  έκλεισε στα 7,23 ευρώ με άνοδο +0,70% και αποτίμηση 800 εκατ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 4,64 ευρώ με πτώση -0,22% με αποτίμηση 594 εκατ. ευρώ.
Η MIG που προέρχεται από πτώση 15% την περασμένη εβδομάδα έκλεισε στα 0,1190 ευρώ με άνοδο +4,39% και όγκο 987 χιλ. τεμάχια, με την αποτίμηση στα 111 εκατ. ευρώ.
Το τεχνικό σημείο στήριξης είναι τα 0,10 ευρώ και ισχυρής αντίστασης τα 0,18 ευρώ.
Η Μυτιληναίος που έχασε την περασμένη εβδομάδα το 12% της αξίας του έκλεισε στα 5,30 ευρώ με άνοδο +1,53% και κεφαλαιοποίηση 619 εκατ. ευρώ, με στηρίξεις στα 5 και στα 4,83 ευρώ, ενώ η αντίσταση συναντάται στα 5,43 ευρώ.
Η ΕΧΑΕ έκλεισε στα 4,91 ευρώ με άνοδο +2,29% και κεφαλαιοποίηση 320 εκατ. ευρώ, με επόμενες στηρίξεις στα 4,65 και 4,42 ευρώ, ενώ η αντίσταση βρίσκεται στα 5 ευρώ.
Ο ΟΛΠ έκλεισε στα 12,18 ευρώ με άνοδο +1,58% και αποτίμηση 304 εκ. ευρώ.
Η Viohalco έκλεισε στα 2,60 ευρώ με άνοδο 4% και αποτίμηση 570 εκατ. ευρώ.
Η Ελλάκτωρ έκλεισε στα 1,63 ευρώ με κέρδη 2,52% και κεφαλαιοποίηση 288 εκατ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 1,35 ευρώ με πτώση 3,57% και αποτίμηση 127 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική αγορά ομολόγων συνεχίζει να προεξοφλεί χρεοκοπία – Το 2ετές στο 27,65% και  CDS 3571 μ.β.  

Η ελληνική αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις, οι τιμές και τα CDS συνεχίζουν να προεξοφλούν χρεοκοπία της Ελλάδος.
Τα τρέχοντα επίπεδα αντικατοπτρίζουν το ποσοστό ρίσκου της Ελλάδος ενώ τα CDS υποδηλώνουν ότι ακόμη η χώρα βρίσκεται στον πυρήνα της ζώνης της χρεοκοπίας.
Το έχουμε επισημάνει πολλές φορές μόνο με την διασφάλιση της χρηματοδότησης θα αλλάξει το κλίμα στην αγορά ομόλογων.
Σήμερα οι τιμές στα ομόλογα δέχονται νέες ισχυρές πιέσεις.
Η ελληνική 10ετία λήξης 2025 βρίσκεται μεταξύ 48,25 με 49,75 μονάδων βάσης με απόδοση αγοράς 13,03% και απόδοση πώλησης 12,60%.
Η ελληνική 10ετία σημείωσε υψηλά ετών με απόδοση 13,03% σήμερα 20 Απριλίου του 2015.
Το χαμηλό ετών είναι στο 5,47% τον Ιούνιο και τέλη Αυγούστου του 2014.  
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 1275 μονάδες βάσης  από 1255 μονάδες βάσης που αποτελεί ιστορικό υψηλό μετά το PSI+.  
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark διαμορφώνεται στις 3571 μ.β. από 3480 μονάδες βάσης αλλά χαμηλότερα από τις 3900 μονάδες βάσης που εκτοξεύθηκε  στις 16 Απριλίου και αποτέλεσε νέο ιστορικό υψηλό μετά το PSI+.  
Το CDS δουλεύει ως εξής.
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 35,71% ή 3,57 εκατ δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Στην νέα ελληνική 5ετία σήμερα καταγράφεται νέα επιδείνωση.
Το 5ετές ομόλογο λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης και σήμερα βρίσκεται στις 62,75 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 18,86%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,95%.
Το 3ετές λήξης 2017 που έχει μετατραπεί σε 2ετές ομόλογο εκδόθηκε στις 99,65 μονάδες βάσης και βρίσκεται στις 63,75 μ.β.  με μέση απόδοση 26,96% και απόδοση αγοράς 27,65% .... από 3,5% όταν εκδόθηκε.
Το υψηλό έτους στο  28,5% στην 3ετία και σημειώθηκε στις 15 Απριλίου του 2015.  
Όσον αφορά τα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου,  σήμερα επικρατούν πτωτικές τάσεις στις τιμές…
Γενικώς τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας έχουν καταγράψει άριστη συμπεριφορά, διαφοροποιήθηκαν από την ελληνική κρίση και προφανώς παίρνουν ώθηση από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που ξεκίνησε στις 9 Μαρτίου η ΕΚΤ.
Τα περιθώρια μεγάλης πτώσης στις αποδόσεις έχουν περιοριστεί αλλά το νέο ποιοτικό στοιχείο είναι ότι θα παραμείνουν σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα για καιρό.
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2025 εμφανίζει απόδοση 0,68%  το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο 1,96%, η Ισπανία 1,41% και η Ιταλία 1,43%.
Η Γερμανία  εμφανίζει απόδοση στο 10ετές ομόλογο  στο 0,07% (με βάση το ομόλογο λήξης Φεβρουαρίου 2025) βρίσκεται κοντά στο  ιστορικό χαμηλό των 0,06% που σημειώθηκε στις 10 Απριλίου του 2015.
Πολύ σύντομα το 10ετές Γερμανικό ομόλογο θα βρεθεί σε αρνητικό πρόσημο που υποδηλώνει την διάχυτη ανησυχία για την Ελλάδα.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου έχει φθάσει στο μηδέν όχι μόνο λόγω αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ αλλά λόγω κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης