Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Γυμνή» χωρίς ξένους η ελληνική αγορά – Χρειάζεται επανέλκυση εγχώριων επενδυτών, θεσμικών και retail

«Γυμνή» χωρίς ξένους η ελληνική αγορά – Χρειάζεται επανέλκυση εγχώριων επενδυτών, θεσμικών και retail
H... ποινικοποίηση και η συλλήβδην στηλίτευση της χρηματιστηριακής διαδικασίας, λόγω των τριτοκοσμικών φαινομένων του '99, έβλαψε το θεσμό και "έκαψε" μια ολόκληρη επενδυτική γενιά
Την απόλυτη «γύμνια» την υπερβολικά μεγάλη ρηχότητα και τα ενδογενή δομικά προβλήματα ξεμπροστιάζει – συχνά πυκνά ανάλογα με τη συγκυρία – η παύση της δραστηριοποίησης των ξένων επενδυτών στο Χ.Α.
Κάθε φορά που για κάποιους λόγους (εορτές Πάσχα, αργίες κ.λπ.) οι ξένοι ακυρώνουν ή αναβάλουν τις πρωτοβουλίες τους, βγαίνουν στην επιφάνεια όλες οι παθογένειες που εδώ και χρόνια «δέρνουν» την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Προχθές Δευτέρα 25 Μαΐου, σε μια ημέρα αργίας για τις σημαντικές διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, η αξία συναλλαγών του Χ.Α. κατήλθε στα 30 εκατ. ευρώ, όντας ο μικρότερος τζίρος που έχει γίνει εντός του 2015, με την αμέσως μικρότερη επίδοση να έχει γίνει στην τελευταία συνεδρίαση του 2014!
Θυμίζουμε ότι ήταν μια συνεδρίαση ειδικών συνθηκών, καθώς είχαν αργία αγορές όπως Φρανκφούρτης (λόγω Whit Monday), FTSE 100 Λονδίνου (λόγω του Spring Bank Holiday) και Wall Street (λόγω Memorial Day).
Όταν απουσιάζουν λοιπόν τα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια βγαίνει στην επιφάνεια η «γύμνια» και η απουσία ικανής μάζας εγχώριων επενδυτών. Άλλωστε και χθες Τρίτη ο τζίρος έφτασε μόλις στα 52,6 εκατ. ευρώ, όντας ένας από τους μικρότερους των τελευταίων μηνών! Μπορεί να γκρινιάζουμε για την υπερβολικά μεγάλη εξάρτηση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από τα ξένα χαρτοφυλάκια και γενικώς από τους διεθνείς διαχειριστές και επενδυτικούς οίκους, όμως χωρίς αυτούς, το Χ.Α. θα είχε απαξιωθεί ακόμη περισσότερο.

Εξοβελισμός των εγχώριων θεσμικών και των μικροεπενδυτών

Ο εξοβελισμός των εγχώριων θεσμικών επενδυτών και ο… κατατρεγμός των μικροεπενδυτών, του λεγόμενου… retail, έχει καταστήσει «γυμνή» από αναχώματα την ελληνική αγορά, ειδικά σε τέτοιες ιδιάζουσες συγκυρίες.
Άλλωστε οι ενεργοί κωδικοί έχουν περιοριστεί μόλις στους 20.000 με 30.000 μηνιαίως κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια στο Χ.Α. και εξ αυτών δεν κάνουν κινήσεις όλοι. Παράλληλα, το… εκτόπισμα του 90% και πλέον των κωδικών που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. δεν ξεπερνά τα 3.000 ευρώ, από πλευράς δυναμικότητας χαρτοφυλακίου!
Βεβαίως, δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι αγορές – ειδικά την τελευταία 15ετία – έχουν γίνει συγκοινωνούντα δοχεία, λόγω και της on line τεχνολογίας. Υπάρχει δηλαδή παγκοσμιοποίηση πρωτίστως στις χρηματιστηριακές αγορές, τα επενδυτικά κεφάλαια είναι τα πρώτα που έχουν μηδενίζει εντελώς τις χιλιομετρικές αποστάσεις.
Οι εντολές λοιπόν, σε πολλές περιπτώσεις, δεν μπαίνουν στο σύστημα όπως παλαιότερα, όπου ο ιδιώτης έδινε απευθείας την εντολή, αλλά το "παιχνίδι" έχει περάσει περισσότερα στα χέρια των επαγγελματιών, που μοιραία δεν ασχολούνται με τη μικρή κεφαλαιοποίηση και τη λεγόμενη περιφέρεια.
Άρα, μέχρις ενός σημείου, η δομική αλλαγή και στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι εύλογη. Όμως, στο βαθμό που έχει φτάσει η απαξίωση των 2/3 του ελληνικού ταμπλό, ακριβώς λόγω απουσίας σοβαρής εγχώριας επενδυτικής «δύναμης», είναι κάτι που παραπέμπει σε στρέβλωση.
Η ουσία είναι ότι παρ’ ότι το Χ.Α. παραμένει στην κατηγορία των αναπτυσσόμενων αγορών, παρ’ ότι είναι το χρηματιστήριο μιας χρεοκοπημένης – ουσιαστικά – οικονομίας, εντούτοις συνεχίζει να «απασχολεί» σημαντικό τμήμα των διεθνών χαρτοφυλακίων.
Για την παγκόσμια επενδυτική «πίτα», τα κεφάλαια που έρχονται στο Χ.Α. είναι μηδαμινά, όμως είναι ικανά να κάνουν τη διαφορά σε μια αγορά τόσο ρηχή, χωρίς εγχώριους ισχυρούς επενδυτές.
Η ελληνική αγορά λοιπόν έχει ανάγκη τα διεθνή κεφάλαια, έχει ανάγκη τους ξένους επενδυτές, τους ξένους διαχειριστές και προς την κατεύθυνση της περαιτέρω εσωστρέφειας θα πρέπει να είναι όλες οι πρωτοβουλίες.

Ανάγκη για την ενίσχυση και επανεκκίνηση του μπλοκ των εγχώριων επενδυτών

Φυσικά, η παραμονή στο ευρώ είναι απαραίτητη και αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση. Ότι καλό έχει χτιστεί τα τελευταία χρόνια δεν πρέπει να πεταχτεί στα σκουπίδια, για το βίτσιο ή το καπρίτσιο ορισμένων παρανοϊκών δυνάμεων ή δυνάμεων αλλότριας στόχευσης.
Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει – εν ευθέτω χρόνο – και προσπάθεια έλκυσης και επιστροφής εγχώριων επενδυτών στο Χ.Α.
H... ποινικοποίηση και η συλλήβδην σχεδόν στηλίτευση της χρηματιστηριακής διαδικασίας, λόγω των ακροτήτων και των τριτοκοσμικών φαινομένων του '99, έβλαψε το θεσμό και "έκαψε" μια ολόκληρη επενδυτική γενιά.
Θα πρέπει να καλλιεργηθεί εκ νέου μια καινούρια επενδυτική κουλτούρα και μια καινούρια επενδυτική γενιά, απαλλαγμένη από τη «σχολή» του ’99!
Αυτό, σε συνδυασμό με τη σταδιακή ισχυροποίηση των εγχώριων θεσμικών και με τη στήριξη των Ελλήνων επιχειρηματιών που έχουν εισηγμένες στο Χ.Α., θα μπορούσε σταδιακά να ανοίξει το «παιχνίδι» στην αγορά μας.

Πρώτη ενημέρωση 27 Μαίου 08:13 π.μ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης