Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι θα μπορούσε να συμβεί στο ΧΑ και το spread τον Απρίλιο και τον Μάιο;

Τι θα μπορούσε να συμβεί στο ΧΑ και το spread τον Απρίλιο και τον Μάιο;
Το τοπίο συνεχίζει να παραμένει θολό και ασαφές , το spread στα ομόλογα αντιστέκεται και σε κάθε περίπτωση η οικονομία συνεχίζει να διέρχεται κρίση. Όμως οι παράγοντες αυτοί δεν οδηγούν υποχρεωτικά στο συμπέρασμα ότι ο Απρίλιος θα είναι κακός μήνας για το χρηματιστήριο, προφανώς και δεν πρέπει να καλλιεργούνται ελπίδες για αλλαγή κλίματος και ανόδου του ΧΑ αλλά επί της ουσίας τι θα μπορούσε να συμβεί;
Πρωτίστως σήμερα κλείνει το α΄ τρίμηνο άρα θεωρητικά ότι συμβεί σήμερα απλά θα είναι απόρροια ωραιοποίησης αν το ΧΑ κινηθεί ανοδικά και τα spread καθοδικά που δεν διαφαίνεται αλλά λέμε αν...
Τις επόμενες ημέρες λόγω της εορτής του Πάσχα είναι προφανές ότι οι ρυθμοί θα πέσουν και αν συμβεί κάποια ακραία κίνηση που δεν αναμένεται πάντως δεν θα είναι ενδεικτική.
Επανερχόμενοι όλοι σε κανονικούς ρυθμούς μετά την εορτή του Πάσχα οι επενδυτές περιμένουν να διαμορφώσουν τάση και προφανώς το διάστημα των επόμενων εβδομάδων είναι κρισιμότατο.
Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια δανεισμού , ενώ τα διεθνή χρηματιστήρια θα έχει διαφανεί αν θα διορθώσουν ή θα σταθεροποιηθούν λίγο υψηλότερα αφομοιώνοντας την πολύμηνη ανοδική τους πορεία.
Με βάση όλες τις ενδείξεις ο Απρίλιος θα είναι ένας μήνας προκαταρκτικός καθώς το στοίχημα της Ελλάδος , του spread και του χρηματιστηρίου και γενικά της οικονομίας θα παιχθεί τον Μάιο.
Ο Απρίλιος θα είναι ένας μήνας διερευνητικός χωρίς μεγάλες ακρότητες.
Ο Μάιος  όμως θα είναι ο καταλύτης καθώς η θα ξεκινήσει η μεγάλη διεθνής διόρθωση και θα παρασύρει και το ελληνικό χρηματιστήριο ή η Ελλάδα θα πείσει την ΕΕ ότι είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις και θα υπάρξει αντίδραση όπως και στα ομόλογα.
Όμως αν υπάρξουν έστω και αμυδρές υποψίες ότι υπάρχουν αποκλίσεις από το πρόγραμμα σταθερότητας προετοιμαστείτε για μια αρνητική και βίαιη διόρθωση στο ΧΑ και άνοδος στα spreads.
Αν οι αγορές με αφορμή τις σχεδιαζόμενες δημοπρασίες και ειδικά αυτή που ετοιμάζει το ελληνικό δημόσιο σε όρους δολαρίου με στόχο να αντλήσει 5-10 δις δολάρια διαπιστώσει ότι το ΠΣΑ υλοποιείται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαίου μπορεί να αποδειχθεί θετικό για το ΧΑ. Η δολαριακή έκδοση σχεδιάζεται για τα τέλη Απριλίου.
Πιθανό εύρος διακύμανσης έως τότε περίπου 2300 μονάδες ανοδικά και 1900 μονάδες καθοδικά.
Ακραίο καθοδικό σενάριο σε διάσημα 3 μηνών οι 1650 μονάδες.
Ακραίο ανοδικό σενάριο σε διάστημα 3 μηνών οι 2350-2400 μονάδες.
Όσον αφορά το spread με βάση το καλό σενάριο θα μπορούσε να υποχωρήσει στις 250-260 μονάδες βάσης σε διάστημα 4 μηνών ,  με βάση το κακό σενάριο θα μπορούσε να εκτιναχθεί προς τις 360-380 μονάδες βάσης.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης