Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

H διοίκηση του Χ.Α. βάζει… κόφτη και αναπροσαρμόζει τον ΑΜΕΜ – Με στόχο να περιοριστούν οι ακρότητες

H διοίκηση του Χ.Α. βάζει… κόφτη και αναπροσαρμόζει τον ΑΜΕΜ – Με στόχο να περιοριστούν οι ακρότητες
Το ΧΑ αποφάσισε τη διαγραφή όλων των υφιστάμενων εντολών διαρκείας (life orders) σε όλες τις Αγορές του ΧΑ και του Πολυμερούς Μηχανισμού Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) - Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ)
Με στόχο να περιοριστούν οι «αγριότητες» και οι πιθανές ακρότητες σε ότι αφορά τις διακυμάνσεις, η διοίκηση του Χ.Α. βάζει… κόφτη, κάνοντας πιο «ευαίσθητο» τον Αυτόματο Μηχανισμό Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ).
Αυτό θα ισχύσει για τις τρεις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας των συναλλαγών, αλλά φυσικά τίποτα δεν αποκλείει νέα παρέμβαση – ανανέωση, αν οι συνθήκες της αγοράς το απαιτήσουν.
Το στατικό όριο λοιπόν για να μπει ο ΑΜΕΜ σήμερα είναι στο 10% διακύμανσης, ενώ για το πρώτο τριήμερο επανέναρξης μειώνεται στο 7%, ενώ το δυναμικό όριο ΑΜΕΜ από 3% που είναι σήμερα πέφτει στο 1,5%.
Η διάρκεια της περιόδου συγκέντρωσης εντολών (pre-call) από τα 5 λεπτά που είναι σήμερα πάει στα 10 λεπτά.
Επίσης, η διάρκεια επέκτασης της περιόδου συγκέντρωσης εντολών σήμερα είναι στο 30% (που αντιστοιχεί σε απόκλιση από την τιμή αναφοράς κατά 3%), ενώ με την απόφαση για το πρώτο τριήμερο πέφτει στο 20% (που αντιστοιχεί σε απόκλιση από την τιμή αναφοράς κατά 1,4%).
Στόχος είναι να υπάρξει η κατά το δυνατόν ηπιότερη επανέναρξη των συναλλαγών, να περιοριστούν οι πολύ αιχμηρές ή οι ακραίου τυχοδιωκτικού τύπου κινήσεις.


View image on Twitter

View image on Twitter


Υπενθυμίζουμε ότι ως ΑΜΕΜ, ορίζεται η αυτόματη διακοπή της διαπραγμάτευσης ενός χρεογράφου και η διενέργεια Φάσης Δημοπρασίας για το συγκεκριμένο χρεόγραφο, όταν η τιμή της πράξης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί, είναι εκτός προκαθορισμένων ορίων. Η πράξη που ενεργοποίησε τον μηχανισμό ΑΜΕΜ δεν εκτελείται.
Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα κατά τη Φάση Δημοπρασίας που ακολουθεί την προσωρινή διακοπή της διαπραγμάτευσης, να προσδιοριστεί η «αποτελεσματική» (efficient) τιμή του χρεογράφου. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που η απότομη μεταβολή των τιμών δικαιολογείται από τους εκάστοτε οικονομικούς παράγοντες ο μηχανισμός ΑΜΕΜ συμβάλλει ώστε η προσαρμογή στη νέα τιμή ισορροπίας να πραγματοποιείται σταδιακά.

B. ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΝΤΟΛΩΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ (LIFE ORDERS)
Επιπλέον, σας ενημερώνουμε ότι λόγω του παρατεταμένου διαστήματος αναστολής της διαπραγμάτευσης, το ΧΑ αποφάσισε τη διαγραφή όλων των υφιστάμενων εντολών διαρκείας (life orders) σε όλες τις Αγορές του ΧΑ και του Πολυμερούς Μηχανισμού Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) - Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης