Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σ. Λαζαρίδης: Όλα για όλα στο 10ο road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο στις 10-11 Σεπτεμβρίου - Ντεμαράζ εξωστρέφειας

Σ. Λαζαρίδης: Όλα για όλα στο 10ο road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο στις 10-11 Σεπτεμβρίου - Ντεμαράζ εξωστρέφειας
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η διοίκηση του Χ.Α. στο φετινό road show στο Λονδίνο, θέλοντας να κάνει ντεμαράζ εξωστρέφειας μετά το κλείσιμο της αγοράς λόγω capital controls
Χαρακτήρα… τελικού, θεωρώντας το κομβικό για τη συνέχεια δίνει η ελληνική κεφαλαιαγορά στο φετινό 10ο road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2015 αντίστοιχα.
Όπως τόνισε χθες στη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Χ.Α. Σωκράτης Λαζαρίδης «το 10ο road show και λόγω των εξελίξεων είναι το ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για εμάς.
Πρόκειται για ένα κομβικό γεγονός για εμάς και για το προφίλ της κεφαλαιαγοράς μας, που θέλει να βγει μπροστά με εξωστρέφεια, καθώς φέτος υπάρχει ανάγκη για να γίνει μια πετυχημένη παρουσίαση των ελληνικών εταιρειών».
Όπως επισημαίνει ο κ. Λαζαρίδης από την επιτυχία τέτοιων παρουσιάσεων κρίνεται και οριοθετείται η διαδικασία άντλησης κεφαλαίων στην ελληνική αγορά, η οποία χρειάζεται τους ξένους επενδυτές».
Θυμίζουμε ότι ο θεσμός των road show – των παρουσιάσεων των κορυφαίων ελληνικών εισηγμένων – στο Λονδίνο ξεκίνησε το 2006 και έκτοτε έχει γίνει ο πλέον επιτυχημένος θεσμός εξωστρέφειας και «διαφήμισης» της ελληνικής αγοράς.
Άλλωστε, λαμβάνει χώρα στο επενδυτικό κέντρο της Ευρώπης, στο Λονδίνο, στα κεντρικά γραφεία του πρακτορείου Bloomberg, όπου «παρελαύνει» η αφρόκρεμα των διεθνών διαχειριστών και τα κορυφαία επενδυτικά «σπίτια» του κόσμου. Πρόκειται για διαχειριστές και στελέχη funds που «κουμαντάρουν» εκατοντάδες δισ. ευρώ ή δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο, οπότε ακόμη και τα απειροελάχιστα κεφάλαια να έρθουν προς τη χώρα μας και το Χ.Α., δύνανται να κάνουν τη διαφορά.

Τα… κοράκια, τα distressed funds και οι «κυνηγοί» turn around story

Τα funds και οι διαχειριστές οι οποίοι συμμετέχουν είναι όλων των… ειδών και των απαιτήσεων. Από τα πιο κερδοσκοπικά και… τυχοδιωκτικά, έως τα πιο συντηρητικά, που κινούνται αποκλειστικά θεσμικά, με γνώμονα την κατηγοριοποίηση της αγοράς στους διεθνείς δείκτες FTSE και MSCI.
Γι’ αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να κρατηθεί στα στάνταρ των κατηγοριοποιήσεων αυτών των οίκων το ελληνικό χρηματιστήριο και αυτός ήταν ένας κυρίαρχος και καθοριστικός λόγος που έγινε το παν να ανοίξει η αγορά ξανά, καθώς υπήρχε κίνδυνος πλήρους υποβιβασμού, στα «άδυτα» της παγκόσμιας επενδυτικής «πίτας»!
Άλλωστε, ο πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος το παραδέχτηκε ευθαρσώς χθες, τονίζοντας ότι υπήρχε ο κίνδυνος να απομονωθεί περαιτέρω η αγορά, αν και εφόσον υπήρχε ένα μακροχρόνιο κλείσιμο του χρηματιστηρίου.
Σε ότι αφορά τα funds και τα χαρτοφυλάκια που θα συμμετέχουν στο Λονδίνο, αυτά ποικίλουν ως προς το επενδυτικό τους προφίλ.
Πρόκειται για κάποια funds που κυνηγούν turn around story, άλλα είναι distressed funds που αναζητούν ευκαιρίες σε… σκοτωμένες οικονομίες και απαξιωμένες μετοχές, άλλα είναι emerging funds, private equity αλλά και Αμοιβαία Κεφάλαια και ασφαλιστικά ταμεία.
Μέσα σ’ αυτό το μωσαϊκό επενδυτών υπάρχουν και τα «κοράκια» που δεν αναζητούν κατ’ ανάγκη ευκαιρίες αποκλειστικά στις μετοχές αλλά και στα διάφορα… αμφίβολης υπόστασης assets (κόκκινα δάνεια κ.λπ) των τραπεζών.

Ποιοι θα συμμετέχουν

Ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» το πόσες εταιρείες του Χ.Α. θα δώσουν το παρόν, όμως στις τάξεις των στελεχών της ΕΧΑΕ επικρατεί αισιοδοξία ότι οι συμμετοχές θα φτάσουν ή θα ξεπεράσουν τις 25.
Πέρυσι, στο 9ο road show, που έγινε στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2014 το παρόν έδωσαν 31 εισηγμένες, πρωτίστως από τον FTSE 25 αλλά και από τον Mid Cap.
Στο road show του 2014 συμμετείχαν οι περισσότερες εισηγμένες από κάθε άλλη φορά, ενδεικτικό της προσμονής που υπήρχε πέρυσι τέτοιο καιρό. Θυμίζουμε ότι στην εκδήλωση του 2013 το παρόν έδωσαν 27 εισηγμένες, ενώ το 2012 συμμετείχαν 25 εταιρείες.
Φέτος, λόγω των ειδικών συνθηκών με το κλείσιμο της αγοράς η προετοιμασία για το road show έχει μείνει – εύλογα – λίγο πίσω, ενώ δεν έχει διαλευκανθεί ακόμη αν θα συμμετέχουν οι τράπεζες, που αποτελούν και την αχίλλειο πτέρνα της αγοράς, λόγω των γνωστών εξελίξεων με τα capital controls και όλα τα υπόλοιπα.
Και τούτο γιατί επίκεινται τα stress tests και μετά θα ακολουθήσουν οι αυξήσεις κεφαλαίου, οπότε το τοπίο για το «υλικό» παρουσίασης στους διεθνείς επενδυτές από τους επικεφαλείς των τραπεζών παραμένει θολό.
Παρ’ ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ποιες εισηγμένες θα παρευρεθούν (και) φέτος στην παρουσίαση στο Λονδίνο θεωρείται σίγουρο ότι θα είναι σχεδόν όλες οι «μεγάλες» μετοχές του FTSE 25 από την πλευρά της πραγματικής οικονομίας που σχεδόν σε κάθε road show δίνουν το παρόν.
Στους σίγουρους πρέπει να θεωρούνται οι OTE, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Τιτάνας, Folli Follie, Ελλάκτωρ, Eurobank Properties, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, EXAE, Μέτκα, Aegean Airlines, Lamda Development και Τέρνα Ενεργειακή.
Από το χώρο του Mid Cap το παρόν αναμένεται να δώσουν οι… συνεπείς κάθε χρόνο όμιλοι των Fourlis, Σαράντης, Frigoglass και Intralot, καθώς επίσης πιθανότατα και οι Σωλ. Κορίνθου, Πλαίσιο Computers, Πλαστικά Θράκης και ΕΛΤΕΧ – Άνεμος.  

Ποια funds συμμετέχουν

Ανάμεσα στα γνωστά επενδυτικά σχήματα (διαχειριστές Αμοιβαίων Κεφαλαίων, Asset Management, private equity, emerging και hedge funds) που αναμένεται και φέτος να δώσουν το παρόν στο Λονδίνο και θα «σκανάρουν» τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι οι JP Morgan, Υork Capital, Adelhi Capital, Wellington, Centaurus, Esemplia, Argonaut, Lupus Alpha, Neon Liberty, Marathon, Henderson, Pimco Lansdowne, Millenium Capital Partners κ.α.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης