Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις «ξυπνούν» κάποιες αγορές στο Χ.Α. – Ελπίδα για δημιουργία σταθερής κυβέρνησης

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις «ξυπνούν» κάποιες αγορές στο Χ.Α. – Ελπίδα για δημιουργία σταθερής κυβέρνησης
Σε μια "νεκρή" από καταλύτες αγορά, ο πολιτικός καταλύτης είναι ο απόλυτος ρυθμιστής του momentum, είτε βραχυχρόνιο, είτε μακροχρόνιο
Χωρίς να θέλουμε να υπεραπλουστεύσουμε στο ελάχιστο τα πράγματα και την προσέγγιση της αγοράς που ποτέ δεν είναι μονοδιάστατη, κατά την άποψή μας, η σημερινή αντίδραση οφείλεται στο αποτέλεσμα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που δείχνουν το κλείσιμο της ψαλίδας στα δύο μεγάλα κόμματα. Μάλιστα, η δημοσκόπηση της GPO για το Mega έδειξε ότι το κόμμα της Ν.Δ. πέρασε μπροστά από το ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που πριν ένα ή δύο μήνες, σχεδόν από κανέναν αναλυτή δε θεωρούνταν πιθανό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε καθοδική τροχιά, παρουσιάζοντας αποσκιρτικά φαινόμενα διάλυσης, έχοντας χάσει την «ψυχή» και τη δυναμική του.
Από την άλλη πλευρά, η Ν.Δ. φαίνεται πως βρίσκεται σε φάση συσπείρωσης μετά και την αλλαγή ηγεσίας.
Αυτό που βλέπει λοιπόν η αγορά είναι ότι είναι εφικτή, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η δημιουργία μιας κυβέρνησης με ευρωπαϊκή κατεύθυνση, μια κυβέρνηση που θα πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται (και) στο τρίτο μνημόνιο, με ότι συνεπάγεται αυτό για την εύρυθμη ροή των δόσεων των δανείων για τη χώρα και τη σταδιακή εξομάλυνση της κατάστασης.
Παρ’ ότι λοιπόν ακόμη είναι νωρίς για «κλειδωμένα» συμπεράσματα, δεδομένου ότι υπάρχουν 17 ημέρες έως τις εκλογές και πολλά μπορούν να διαφοροποιηθούν, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, απλώς επιβεβαιώνουν την αίσθηση της κοινωνίας.
Μιας κοινωνίας που κουράστηκε, απογοητεύτηκε, προδόθηκε, διαψεύστηκε από τις «προκηρύξεις» του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, για «αλλαγή της Ευρώπης των… λαών», για «εδώ και τώρα μείωση του χρέους» και όλα τα άλλα τα… ωραία που πριν ένα χρόνο στη ΔΕΘ ανακοινώθηκαν!

Το "νεκρό" αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ και η απότομη ωρίμανση της κοινωνίας

Το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, όσο… γοητευτικό κι αν ήταν σε ένα εκλογικό σώμα που επί δεκαετίες έχει εθιστεί στην (τυφλή) παροχολογία, δεν έχει δυναμική ούτε υπόβαθρο πλέον.
Η κοινωνία, μέσα σε ελάχιστους μήνες έχει οδηγηθεί σε ισχυρότατο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και ψυχολογικό σοκ, οδηγούμενη σε μια ταχύτατη, σχεδόν… αναγκαστική ωρίμανση!
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις λοιπόν, πέρα από την ισοδυναμία των δύο μεγάλων κομμάτων, φαίνεται πως σε ποσοστό 75% και άνω, δείχνουν ότι τα κόμματα που επιλέγονται είναι υπέρ της Ευρώπης και του ευρώ σε ποσοστό άνω του 75%!  
Έτσι, είτε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος, είτε είναι η Ν.Δ. που είναι και το πιθανότερο, φαίνεται πως – ειδικά στη δεύτερη περίπτωση – είναι εφικτή η δημιουργία μιας κυβέρνησης που θα θωρακίσει περαιτέρω την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις.
Άλλωστε, άλλα περιθώρια τσάμπα ακτιβισμών δεν υπάρχουν.
Αυτό, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές μένει να γίνει πιο ξεκάθαρο και αναλόγως βεβαίως θα επιβεβαιωθεί ή όχι στη χρηματιστηριακή αγορά.
Άλλωστε, θυμίζουμε, το 2012, η αγορά «βούλιαξε» στα χαμηλά 22,5 ετών και στις 471 μονάδες, όμως από τις 6 Ιουνίου και μετά, όταν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι (στις εκλογές της 17ης Ιουνίου) μπορεί να δημιουργηθεί κυβέρνηση, ξεκίνησε η μεγάλη αντίδραση.
Μένει να δούμε την τωρινή συνέχεια λοιπόν…

Πρώτη ενημέρωση, Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015, 11:25 π.μ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης