Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τελικά μαζί με την Ελλάδα διασώθηκε και το ευρώ;

tags :
Τελικά μαζί με την Ελλάδα διασώθηκε και το ευρώ;
Πριν από την ανακοίνωση των λεπτομερειών του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ, πολλοί ήταν οι αναλυτές που εξέφραζαν τις ανησυχίες τους για το μέλλον της ευρωζώνης και κυρίως του κοινού νομίσματος. Οι φωνές που προοιώνιζαν το τέλος του κοινού νομίσματος πλήθαιναν όσο ο κεντρικός μηχανισμός του πυρήνα της ευρωζώνης έδειχνε να μην μπορεί να προχωρήσει σε μία ουσιαστική λύση στο πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπιζε μέχρι τώρα......
Την Κυριακή, προς αντίθεση της απροθυμίας που επέδειξε η Γερμανία να στηρίξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα οδηγούσε σε βαθύτερη ενοποίηση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες της στήριξης όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και οποιουδήποτε μέλους έχει δημοσιονομικά προβληματα, κάνοντας έτσι ένα βήμα εμπρός στην βαθύτερη ενοποίηση. Αυτό υποστηρίζουν στις αναλύσεις τους Barclays Capital και Commerzbank.
Η ΟΝΕ βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, δήλωσε ο Julian Callow, επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι έχουμε μπροστά μας μία μορφή αλληλεγγύης από τις ευρωχώρες, η οποίες δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν η μία την άλλη.
Η αναποφασιστικότητα των Ευρωπαίων όλο το προηγούμενο διάστημα οδήγησε το ευρώ να καταγράψει απώλειες της τάξεως του 5% από την αρχή του έτους, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του. Τώρα όμως τα μέλη της ευρωζώνης έδειξαν ότι στηρίζουν και το ευρώ, αλλά και κάθε μέλος που έχει πρόβλημα, δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank, Christoph Weil. Τώρα απομένει να δούμε την αποδοχή που θα έχει η κίνηση του Eurogroup σήμερα στις αγορές, καθώς η Ελλάδα θα βγει για να δανειστεί.
Επιπλέον, οι αναλυτές θεωρούν ότι η κίνηση της Κυριακής θα είναι καθοριστική και για τις υπόλοιπες χώρες μέλη του ευρώ, όπως είναι η Πορτογαλία και η Ισπανία, καθώς τα προβλήματα τους ομοιάζουν με αυτά της Ελλάδας. Η απόφαση για την Ελλάδα δημιουργεί προηγούμενο και για μελλοντικά προβλήματα της ευρωζώνης, καθώς η παρέμβαση της ΕΕ θα είναι πιο άμεση, υποστηρίζουν.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης