Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Γιατί ενώ η Ελλάδα κινδύνευσε να χρεοκοπήσει το ΧΑ αντιστέκεται και οι ξένοι δεν αποχωρούν;

 Γιατί ενώ η Ελλάδα κινδύνευσε να χρεοκοπήσει το ΧΑ αντιστέκεται και οι ξένοι δεν αποχωρούν;
Η Ελλάδα κινδύνευσε να χρεοκοπήσει. Τώρα μπορεί να αποκαλυφθεί καθώς ο κίνδυνος αυτός αποφεύχθηκε σε αυτή την φάση ,   η Ελλάδα πλησίαζε την στάση πληρωμών  ενώ  τράπεζα κινδύνευσε να καταρρεύσει.Ο κίνδυνος αυτός πέρασε. Όμως ένα μεγάλο κρίσιμο ερώτημα πρέπει να απαντηθεί; Γιατί ενώ η Ελλάδα άνοιξε την πόρτα της χρεοκοπίας το ΧΑ  περιστρέφεται γύρω στις 2000 μονάδες;Γιατί οι ξένοι δεν αποχωρούν από την ελληνική αγορά;
Αποχώρησε η Morgan Stanley αλλά η Barclays Capital , UBS, Credit Suisse και προφανώς περίπου 4000 ξένοι παραμένουν στο ΧΑ και στις τράπεζες.
Υπό άλλες συνθήκες το ΧΑ θα έπρεπε να βρισκόταν στις 1500 -1650 μονάδες. Με το κίνδυνο της κατάρρευσης της χώρας  τα spreads στις 425 μονάδες βάσης και τα CDS στις 450 μονάδες βάσης το ΧΑ θα έπρεπε να είχε υποχωρήσει τουλάχιστον 500 μονάδες.
Το ΧΑ δεν υποχωρεί , το ΧΑ αντιστέκεται και το κυριότερο οι ξένοι δεν ρευστοποιούν με μαζικότητα , κάποιοι πουλάνε προφανώς αλλά οι πολλοί μένουν;
Προσεγγίζοντας αμφίπλευρά το θέμα μπορούν να αναφερθούν ως βασικοί λόγοι 6
1)Τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν καταγράψει ένα εντυπωσιακό ράλι εσχάτως και ουσιαστικά κράτησαν από την ελεύθερη πτώση το ΧΑ.
Ένας επενδυτής που έχει 1000 ευρώ και έχει επενδύει τα 10 ευρώ στην Ελλάδα και αυτά τα 10 ευρώ αξίζουν τώρα 5 ευρώ ή 4 ευρώ αλλά κερδίζει από τα υπόλοιπα 990 ευρώ 20% και 30% υπεραναπληρώνουν τις απώλειες.
2)Οι ξένοι προσδοκούν ότι η Ελλάδα θα κάνει χρήση του πακέτου οικονομικής στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ ποντάροντας σε ένα ράλι 10% - 20%.
Αν η Ελλάδα ανακοινώσει ότι θα δανεισθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ το ΧΑ θα υλοποιήσει μια μεγάλη άνοδο – εκτίναξη.
3)Εσχάτως ορισμένοι brokers και ειδικά χθες έδωσαν εντολές αγοράς σε ΕΤΕ και ΟΠΑΠ.
Αυτό δείχνει κάτι θα διαφανεί προσεχώς.
4)Ορισμένοι αισιόδοξοι θεωρούν ότι μια δίκαιη αποτίμηση στο ΧΑ είναι οι 2350 μονάδες που δεν φαντάζει τόσο ρεαλιστική
5)Η κερδοσκοπία στα ελληνικά ομόλογα είναι προφανής.
Οι ξένοι κατανοούν ότι ναι μεν η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή θέση αλλά κατανοούν ότι λόγω αυτής της αδυναμίας έχει σημειωθεί ένα άγριο κερδοσκοπικό παιχνίδι.
6)Η πορεία του ΧΑ – σήμερα ίσως να  υπάρξει αντίδραση ανοδική- θα εξαρτηθεί από δύο παραμέτρους.
Η Ελλάδα πως θα δανεισθεί με τι όρους από τις αγορές την ΕΕ και το ΔΝΤ και θα σημειωθεί διεθνής διόρθωση.
Παρ΄ ότι έχουμε υποστηρίξει ένθερμα ότι μια διεθνής διόρθωση τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου δεν είναι απίθανή ωστόσο έως τώρα οι αγορές τραβούν ανοδικά.
Το κρίσιμο σημείο είναι αν βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα , τον δανεισμό της η άνοδος στο ΧΑ θα συμπέσει με τα διεθνή χρηματιστήρια ή αν ξεκινήσει μια διεθνής διόρθωση θα παρασύρει το ΧΑ;

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης