Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ωραία τα πτυχία του προσωπικού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς...αλλά μετράει και η γνώση των νόμων

Ωραία τα πτυχία του προσωπικού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς...αλλά μετράει και η γνώση των νόμων
Μήπως είναι η ώρα να μελετήσουν το νόμο 2190 που αναφέρεται  στα διοικητικά συμβούλια;
H ελίτ της γραφειοκρατικής μηχανής  βρίσκεται  στην  πλατεία Κολοκοτρώνη στο κέντρο της Αθήνας, όπου στεγάζεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Το προσωπικό διαθέτει προσόντα  που ελάχιστες  υπηρεσίες του Δημοσίου έχουν στις τάξεις  τους.
Το  σύνολο σχεδόν των υπαλλήλων διαθέτει μεταπτυχιακές σπουδές Master στα οικονομικά και εξειδίκευση σε τομείς που όταν κάποιος διαβάζει τα βιογραφικά τους  μένει ενεός.
Αρκετοί μάλιστα είναι γόνοι ευκατάστατων οικογενειών με άριστες επαφές στην ανώτατη πυραμίδα της κρατικής μηχανής.
Αυτό όμως που λείπει από το άξιο στελεχιακό δυναμικότης Επιτροπής  Κεφαλαιαγοράς είναι η απλή σκέψη και σε κάποιες περιπτώσεις προκύπτουν εύλογα ερωτήματα  αν παρακολουθούν την εφαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας από τις εισηγμένες εταιρείες.  
Στα αρνητικά που μπορεί προσδώσει κάποιος στο άξιο στελεχιακό   δυναμικό είναι ο χρόνος διεκπεραίωσης υποθέσεων που μερικές  φορές  προκαλούν απορίες χωρίς ωστόσο η καθυστέρηση να συνδέεται  με άλλα κίνητρα αλλά πράγματι προκαλούν απορίες.
Αξίζει  να σημειωθεί  ότι υπάρχουν εκκρεμότητες από το 2010 δίνοντας την εντύπωση ότι οι προηγούμενες διοικήσεις δεν επιθυμούσαν να τις διεκπεραιώσουν και τις άφηναν  στο συρτάρι.
Πάντως η «φρέσκια» διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μάλλον παρακολουθεί ευλαβικά τους χρόνους αντίδρασης των  υπαλλήλων  ίσως να μη διαθέτει τα εργαλεία  παρέμβασης  για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Το άριστο στελεχιακό δυναμικό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όμως είναι πιθανόν να μη  …  γνωρίζει τον νόμο 2190 περί Ανωνύμων Εταιρειών και το άρθρο  22  που  ορίζει  τη σύσταση  των  διοικητικών συμβουλίων.
Τι προβλέπει λοιπόν ο νόμος και η παράγραφος 3β;
Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και κάθε τρίτο πρόσωπο στο οποίο έχουν ανατεθεί αρμοδιότητές του οφείλουν να αποκαλύπτουν έγκαιρα στα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τα ίδια συμφέροντά τους, που ενδέχεται να ανακύψουν από συναλλαγές της εταιρείας οι οποίες εμπίπτουν στα καθήκοντά τους, καθώς και κάθε άλλη σύγκρουση ιδίων συμφερόντων με αυτά της εταιρείας ή συνδεδεμένων με αυτήν επιχειρήσεων κατά την έννοια της παραγράφου 5 του άρθρου 42ε του παρόντος νόμου, που ανακύπτει κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Ο ίδιος νόμος στο εδάφιο   3γ  αναφέρει  εφόσον δηλωθεί περίπτωση σύγκρουσης συμφέροντος ή συντρέχει τέτοια περίπτωση κατά τα παραπάνω, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 66 του Α.Κ.  
Η περίπτωση του διοικητικού συμβουλίου  της Attica  Bank καθώς περιλαμβάνει μέλη με την ιδιότητα  του μηχανικού μήπως  εμπίπτουν στην περίπτωση σύγκρουσης  συμφερόντων;
Μήπως  το θέμα αφορά και την Τράπεζα της Ελλάδος που είναι ο φορέας ελέγχου του τραπεζικού συστήματος;
Το bankingnews έχει κι άλλες εταιρείες στη λίστα του οι οποίες εμφανίζουν διοικητικά συμβούλια  που στην πρώτη ανάγνωση των  ονομάτων προκύπτει  θέμα σύγκρουσης συμφερόντων.  
Μήπως θα πρέπει κάποια στιγμή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να βάλει στο μικροσκόπιο ποιοι απαρτίζουν τα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών.
Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών είναι καλοδεχούμενοι όμως ήρθε η στιγμή  να ασχοληθούν οι αρμόδιοι με το άλφα  και το ωμέγα της ελληνικής  νομοθεσίας  που είναι  ο 2190.  
Σύμφωνα  με πληροφορίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ζητήσει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εισήγηση με αλλαγές στην συγκρότηση   των διοικητικών συμβουλίων δίνοντας έμφαση στη  σύγκρουση  συμφερόντων ζητώντας κι άλλες αλλαγές ευρείας έκτασης.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης