Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ο κύκλος των χαμένων εταιρειών στο ΧΑ και ένα QUIZ για το πόσο παλιός είσαι στην αγορά

Ο κύκλος των χαμένων εταιρειών στο ΧΑ και ένα QUIZ για το πόσο παλιός είσαι στην αγορά
Οι προβλέψεις ότι θα γίνουμε χρηματιστήριο μερικών τραπεζών και λίγων blue chips που υπήρχαν από το 2010 επιβεβαιώθηκαν
Ήταν Σεπτέμβριος του 2010 όταν το ΧΑ κατάφερνε να μην υποβαθμιστεί από τον οίκο FTSE, αλλά το ρεπορτάζ έλεγε ότι στη συνείδηση επιχειρηματιών και επενδυτών είχε ήδη υποβαθμιστεί.
Η επενδυτική κοινότητα είχε δείξει σημάδια έντονης συρρίκνωσης και οι επιχειρηματίες δεν έβρισκαν λόγους να μείνουν στο ΧΑ.
Παράλληλα άρχιζε να γίνεται έντονο το πρόβλημα στην οικονομία και η μία μετά την άλλη εισηγμένη έπαιρνε το δρόμο της αναστολής.
Πολλοί χρηματιστές τόνιζαν ότι τους σώζουν τα ξένα χρηματιστήρια και ήδη φαινόταν ότι είμαστε ένα χρηματιστήριο για 4 τράπεζες και 5-6 μετοχές ακόμα.
Σήμερα αυτά τα λόγια επιχειρηματιών και χρηματιστών που μετέφερε ο γράφων σε ρεπορτάζ του 2010, είναι ακόμα επίκαιρα.
Δεκάδες εταιρείες έφυγαν είτε μέσω εξαγορών, είτε μέσω λουκέτου.
Ο κατάλογος ατελείωτος και είναι αδύνατον να θυμηθεί κάποιος όλες τις εισηγμένες που έχασαν τη θέση τους στον πίνακα του ΧΑ.
Οι αναμνήσεις από όσες έχουν αποχωρήσει πολλές και συχνά μεταξύ στελεχών της αγοράς γίνονται αναφορές για το ποιες εταιρείες θυμάται ο καθένας
Εσύ, πόσες εταιρείες που δεν υπάρχουν σήμερα μπορείς να θυμηθείς;
Πόσα σκάνδαλα έρχονται στη σκέψη σου διαβάζοντας αυτές τις γραμμές;
Πόσο παλιός νομίζεις ότι είσαι στο ΧΑ;
Αν σας λέει κάτι για παράδειγμα το όνομα «Ριοπέσκα» τότε είστε από τους παλιούς, αφού η μετοχή αποχώρησε από το ΧΑ το 1999.
Για την ιστορία η εταιρεία άνηκε στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας.
Σίγουρα δεν χρειάζεται να είσαι παλιός για να γνωρίζεις εταιρείες όπως Τράπεζα Χίου, Τράπεζα Εργασίας, Τράπεζα Μακεδονίας Θράκης, Ιονική και Λαϊκή.
Όμως, αν θυμάσαι και την Computer Logic τότε είσαι στο 2000 καθώς τότε αποχώρησαν από το ταμπλό του ΧΑ.
Το 2001 αποχώρησαν οι εταιρείες Alpha Finance, CAP Cosmetics, Interamerican, Sysware, Unifon, Unisoft, Δέλτα Πληροφορική, Ένδυση, Δούδος, Λαμπρόπουλοι, Πληροφορική Εργασίας, Σπόρτσμαν, Τράπεζα Κρήτης και Τσιμέντα Χαλκίδος.
Αν θυμάσαι την ΑΤΕΜΚΕ, τον Μαγρίζο, την Χάλυψ τότε ξέρεις αρκετά γιατί διεγράφησαν το 2002 μαζί με τις Alpha Trust Ωρίων, ΕCON, Intrasoft, Metrolife, Nestos, Ασπίς Επενδυτική, ΓΕΚΑΤ, Διεθνής, ΕΤΕΒΑ, Παυλίδης, Τέλεσις και ΤΕΒ.
Αν θυμάσαι την Πετρόλα να διαπραγματεύεται σίγουρα δεν είσαι νέος, γιατί σταμάτησε το 2003 μαζί Λαντέκ, Πειραιώς ΑΕΕΑΠ, ΕΤΒΑ, και μερικές ακόμα.
Η Παπαστράτος ήταν εισηγμένη μέχρι το 2004 όπως και η Πάναφον, ενώ το 2006 έγινε ένας μικρός χαμός από αποχωρήσεις.
Άλφα Άλφα Συμμετοχών και Alfa Alfa Energy άνηκαν στον ίδιο επιχειρηματία αλλά έπαψαν να είναι στο ΧΑ το 2006.
Arrow, Chipita, Connection, Cosmos, Datamedia, Domus, Fitco, Globe, Goody’s, Ipirotiki, Seafarm, Stabilton, Δυναμική, Δίολκος, ΔΑΝΕ, Έμπεδος, Εξέλιξη, Μουριάδης, Κεράνης, Ξιφίας, Δάριγκ, Φιλίππου, Ιντερσάτ, Θεσσαλική, Ευρωπαϊκή Τεχνική, Ευρωδυναμική, Καζίνο Πόρτο Καρράς, Ευκλείδης, Έμφασις κ.α.
Σημειώνεται ωστόσο πως από τον Νοέμβριο του 2004, η διοίκηση του ΧΑ, υπό την προεδρία του Σπύρου Καπράλου, είχε ζητήσει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διαγράψει εταιρείες που ήταν πάνω από 1 χρόνο σε αναστολή, όπως οι: Connection, Datamedia, Globe, Seafarm, Stabilton, Cosmo, Φιλίπου κ.α.
Επομένως η διαπραγμάτευση είχε σταματήσει νωρίτερα αλλά τότε αποφασίστηκε να διαγράφει και επίσημα το ΧΑ εταιρείες και να μην τις κουβαλάει στον πίνακα κλεισιμάτων.
Το 2007 το ταμπλό έχασε τις Notos, Hyatt, Δέλτα Παγωτού, Γερμανός, Fanco, Λάμδα Ντιτέρτζεντ, Παντεχνική, ΕΒΙΚ και Αλουμίνιο Ελλάδος.
Το 2008 έφυγαν Everest, Τέρνα, Χαλυβδοφύλλων, Blue Star, Νεοχημική, Cosmote, Ελαϊς κ.α.
Αλλάζοντας τώρα τη χρονολογική σειρά και φτάνοντας στο σήμερα, το 2016 έχει ανασταλεί η διαπραγμάτευση για τις ΑΕΓΕΚ, ΕΛΒΑΛ, ΕΒΖ, Ηρακλής, Ντρουκφάρμπεν, Τηλέτυπος και PC Systems.
Για κάποιες δεν είναι οριστική η αναστολή.
Το 2015 έφυγαν οι ΑΛΚΟ, Ελληνικές Ιχθ. ΝΕΛ, ΑΛΤΕΚ, Spider, ΗΟL και Καθημερινή, ενώ το 2014 οι Δίας Ιχθ., Ελληνική Υφαντουργία και Παρνασσός.
Το 2013 έχασε το ταμπλό τις Βαλκάν και Μηχανική.
Για την τελευταία οι παλιοί θυμούνται την έκθεση της Citigroup με τίτλο «From Russia with Love».
Την ίδια χρονιά έφυγαν Σέλμαν, Τεχνικές Εκδόσεις, Χατζηιωάννου, Alsinco, Sprider, Nutriart, Ζάμπα, S&B και Eurodrip.
Τις χρονιές 2012, 2011, και 2010 έγινε πραγματικό πάρτι εξόδου με περισσότερες από 50 εταιρείες να αποχωρούν μεταξύ αυτών και αρκετές του αείμνηστου Θωμά Λαναρά, οι οποίες πρόσφεραν μεγάλες συγκινήσεις σε αρκετούς παλιούς του ΧΑ.
Rilken, Elbisco, Fashion Box, Alapis, Imperio, Avenir, Sanyo, Τεγόπουλος, Βωβός, Έδραση, Νεώριον, Κεραμεία Αλλατίνη, Πετζετάκις, Αλτερ, Ατλάντικ, Ελμέκ, Πραξιτέλιο, Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, Rainbow, Μπενρουμπή και Βάρδας μερικές από αυτές που αποχώρησαν.
Επίσης αποχώρησαν και τράπεζες λόγω διαχωρισμού τους σε good και bad.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης