Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η υπόθεση Brexit μείωσε 8,6 δισ. ευρώ την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ – Ποιοι τίτλοι έχασαν τα περισσότερα

Η υπόθεση Brexit μείωσε 8,6 δισ. ευρώ την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ – Ποιοι τίτλοι έχασαν τα περισσότερα
Από το συνολικό ποσό που έχει χαθεί μέσα στον Ιούνιο, στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις χάθηκαν τα 6,6 δισ. ευρώ
Μπορεί να διατυπώνεται η άποψη από αρκετούς που γνωρίζουν περισσότερα ότι η ελληνική οικονομία δεν θα επηρεαστεί σημαντικά από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ελληνικό χρηματιστήριο ωστόσο, πληρώνει ένα πολύ ακριβό τίμημα.
Μέσα στον Ιούνιου έχει κάψει 8,6 δισ. ευρώ λόγω των ανησυχιών αρχικά για επικράτησης του Brexit και της απόφασης στη συνέχεια των Βρετανών να αποχωρήσουν.
Μάλιστα οι αναλυτές είναι πλέον επιφυλακτικοί και ενώ πολλές αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει αισθητά και θα μπορούσαν να ανοίξουν την όρεξη των επενδυτών, η τάση θα συνεχίσει να έρχεται από το εξωτερικό και η επιφυλακτικότητα θα κυριαρχεί.
Θλιβερή είναι η εικόνα των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες, όπως άλλωστε συνέβη και στο εξωτερικό, έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους.
Οι τράπεζες έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος από την απώλεια του ελληνικού χρηματιστηρίου κατά τον μήνα που διανύουμε αλλά και κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρηματιστηριακών ημερών.
Αξίζει να τονιστεί πως στο τέλος Μαΐου η αγορά είχε συνολική κεφαλαιοποίηση 46,1 δις. ευρώ και πραγματοποιούσε προσπάθεια να ξεφύγει από τις 650 μονάδες.
Σήμερα η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ είναι στα 37,5 δισ. ευρώ και πλέον η αγορά βρίσκεται στις 520 μονάδες.
Μάλιστα από τα 8,6 δις. ευρώ που χάθηκαν στο διάστημα που το Brexit άρχισε να επηρεάζει την αγορά , τα 6,6 δισ. ευρώ περίπου χάθηκαν στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.
Ο τζίρος στις πτωτικές συνεδριάσεις αυξήθηκε σημαντικά εξέλιξη που δείχνει την προσπάθεια κυρίως των ξένων επενδυτών να μειώσουν τον κίνδυνο.
Το ΧΑ έχει υποχωρήσει τον Ιούνιο 19,73% και οι αποτιμήσεις των τραπεζών έχουν κατακρημνιστεί καθώς υποχωρούν έως και 46,5%.
Η Alpha Bank από κεφαλαιοποίηση 3,75 δισ. ευρώ έχει περιοριστεί στα 2,32 δισ. ευρώ.
Η Εθνική Τράπεζα από 2,62 δισ. ευρώ βρίσκεται τώρα στα 1,7 δισ. ευρώ.
Η Πειραιώς βρίσκεται πλέον στα 1,45 δις. ευρώ ενώ στο τέλος Μαΐου ήταν στα 2,36 δισ. ευρώ.
Τέλος η Eurobank από κεφαλαιοποίηση 2,16 δις. ευρώ αποτιμάται σήμερα στα 1,15 δισ. ευρώ.
Εκτός τραπεζών ο ΟΤΕ από 4,46 δισ. ευρώ βρίσκεται στα 3,84 δισ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ από 2,34 δις. ευρώ είναι στα 1,9 δις. ευρώ αλλά έχει δώσει και μέρισμα.
Η Folli Follie από 1,3 δις. ευρώ έχει υποχωρήσει στα 1,07 δις. και χθες ενισχύθηκε οριακά καθώς υπήρξε δήλωση από τη διοίκηση ότι η πτώση της στερλίνας ευνοεί την εταιρεία.
Η Jumbo από 1,67 δις. ευρώ έχει υποχωρήσει στα 1,45 δις. ευρώ.
Η ΔΕΗ είναι στα 552 εκατ. ευρώ ενώ βρισκόταν στα 730 εκατ. ευρώ και χθες έγραψε νέο χαμηλό 52 εβδομάδων.
Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις η ΕΧΑΕ από 343 εκατ. ευρώ έχει υποχωρήσει στα 264 εκατ. ευρώ και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ από 207 εκατ. ευρώ έχει υποχωρήσει στα 179 εκατ. ευρώ.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης