Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Είναι πολύ αργά για δάκρυα – Από το «μικρομέτοχε σου παίρνουν τα χαρτιά» στο «και πολλά σου δίνουν»

Είναι πολύ αργά για δάκρυα – Από το «μικρομέτοχε σου παίρνουν τα χαρτιά» στο «και πολλά σου δίνουν»
Κάποια στιγμή όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να αναρωτηθούν γιατί αποχωρούν οι καλές εταιρείες του ΧΑ και να αναλάβουν πρωτοβουλίες
Περάσαμε στην άλλη πλευρά αγαπητοί επενδυτές του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Σε αυτήν όπου πλέον σου λένε «καλά να πάθεις» ή που και εσείς μπορεί να κάνετε το σταυρό σας που σας δίνουν τόσο premium.
Γιατί δεν είναι η πρώτη και πολύ φοβόμαστε ότι δεν θα είναι ούτε η τελευταία φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο.
Η δημόσια πρόταση της Kleemann έρχεται να αναδείξει μερικά σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι εισηγμένες που δεν διαπραγματεύονται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.
Και είναι πλέον πολύ αργά για δάκρυα, ακόμα και από τους αναλυτές που στο άκουσμα της δημόσιας πρότασης, στεναχωρήθηκαν ή και εκνευρίστηκαν από το χαμηλό τίμημα.
Είναι αργά γιατί κανείς τους δεν έβγαλε μία σύσταση “buy” για αυτή τη μετοχή ώστε να αναδείξει την αξία της.
Και αν πρέπει κάποιοι να παραπονιούνται για την ΚΛΕΜ, τι να πουν και οι μέτοχοι της Σωληνουργία Κορίνθου που τους βούτηξαν τα λεφτά μέσα από την τσέπη με τη σχέση ανταλλαγής και την εις βάρος τους μετατροπή σε σύγκριση με την Ελληνικά Καλώδια.
Ποιος ο λόγος λοιπόν για μία εταιρεία της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης να παραμένει εισηγμένη σε αυτό το χρηματιστήριο;
Τι έκαναν οι αρχές για να την κρατήσουν;
Τι έκαναν οι αναλυτές για να την αναδείξουν;
Τι έκαναν οι επενδυτές για να αναγνωρίζουν την αξία της διοίκησης και την κρυμμένη αξία της εταιρείας;
Δυστυχώς, και πολλά σας δίνει στους μετόχους, ο ένας πλέον βασικός μέτοχος της εταιρείας ή η οικογένεια Κουκούντζου αν προτιμάτε.
Και αν πιστεύετε ότι φταίει ο εκάστοτε βασικός μέτοχος που δεν στηρίζει το χαρτί του, δείτε τα ποσοστά συγκέντρωσης και αναρωτηθείτε αν θέλετε τους επιχειρηματίες να «χειραγωγούν» μετοχές ή να φέρνουν κέρδη στις επιχειρήσεις.
Η μετοχή ήταν στο ταμπλό και πούλαγαν κάποιοι χιλιάδες κομμάτια πάνω από τα 1,55 ευρώ αλλά κανείς δεν πλησίαζε.
Και πάλι καλά που από την αρχή του χρόνου κατέγραφε σταθεροποιητική πορεία.
Η μετοχή απαξιώνεται εδώ και χρόνια στο ταμπλό με τιμές κάτω από 2,5 ευρώ και κανένα fund ή εγχώριο αμοιβαίο δεν ασχολείται.
Και να είστε σίγουροι πως μόλις είδαν τη δημόσια πρόταση, όποιοι αμοιβαίοι είχαν χαρτιά θα έτριβαν τα χέρια τους από τη χαρά τους.
Τόσα γνωρίζουν.
Θα φανεί άλλωστε από τον όγκο που θα γίνει.
Την πρώτη ημέρα έγινε πάνω από 3% και τη δεύτερη περίπου 1%.
Τα εγχώρια αμοιβαία σύμφωνα με πληροφορίες έχουν περίπου 1,3 εκατ. μετοχές ή περίπου το 5%.
Θα μπορούσαμε εύκολα να πούμε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση χρειάζεται ένας Τζιβέλης, ένας επενδυτής που αρκετές φορές μπήκε μπροστά και διεκδίκησε καλύτερα τιμήματα, όπως στην περίπτωση της Crown Hellas.
Αλλά ήταν μόνος του και τότε και εμείς είχαμε σταθεί στο πλάι του.
Όμως αυτή τη φορά, με το χρηματιστήριο να παραπαίει για χρόνια, τους επενδυτές να έχουν χάσει πολλές φορές τα λεφτά τους στις τράπεζες που χρεοκόπησαν ξανά και ξανά και να συνεχίζουν τώρα να κάνουν trade στην Αττικής για να πάρουν την αντίδραση, δεν θα πούμε τι χρειάζεται.
Η αξία ήταν εκεί και ας έδινε η αγορά στη μετοχή αυτό που αξίζει ώστε οι βασικοί μέτοχοι να μην χρειαζόταν να την εξαγοράσουν.
Ο μόνος φόβος είναι ότι δυστυχώς αυτό που σκέφτηκε η οικογένεια Κουκούντζου το σκέφτονται αρκετοί εισηγμένοι που βλέπουν πόσο ακριβά τους στοιχίζει το ΧΑ και πως την ίδια ώρα δεν τους προσφέρει τίποτα.
Γιατί αν εξελιχθεί ξανά σε ντόμινο και αν αρχίσει ένας νέος γύρος δημόσιων προτάσεων, τότε σε λίγο θα μείνουμε μόνο με την επιτήρηση και με τις υποψήφιες για επιτήρηση, εκτός φυσικά από τα βαριά χαρτιά.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης