Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σημάδια ύπαρξης ζωής στην περιφέρεια – Οι κινήσεις των insiders και οι λόγοι που αφύπνισαν συγκεκριμένες μετοχές

tags :
Σημάδια ύπαρξης ζωής στην περιφέρεια – Οι κινήσεις των insiders και οι λόγοι που αφύπνισαν συγκεκριμένες μετοχές
Η χαμηλή εμπορευσιμότητα βασικός λόγος μη ενασχόλησης των επενδυτών με ένα μεγάλο κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλό
Ίσως η σημαντικότερη είδηση των τελευταίων μηνών είναι η ύπαρξη ζωής στον «πλανήτη Περιφέρεια» του ΧΑ καθώς εδώ και πολύ καιρό το κομμάτι αυτό ήταν ξεχασμένο.
Χωρίς να παραγνωρίζεται από τους επενδυτές το γεγονός ότι υπάρχει αξία και σε αυτές τις μετοχές, και η πρόσφατη δημοσίευση αποτελεσμάτων εξαμήνου το υπενθύμισε, η χαμηλή εμπορευσιμότητα είναι ο βασικότερος λόγος που δεν πλησιάζουν τις μετοχές αυτής της κατηγορίας.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί οι επενδυτές που ρίχνουν την ευθύνη και στους βασικούς μετόχους, οι οποίοι σύμφωνα πάντα με τους επενδυτές, ευθύνονται για την απουσία εμπορευσιμότητας.
Λες και πρέπει ο βασικός μέτοχος να είναι market maker και να ασχολείται με τη μετοχή και όχι με την επιχείρηση ή λες και δεν έχουν στον έλεγχό τους σχεδόν τα 2/3 του συνόλου των μετοχών θα πρέπει να πάρουν και τις υπόλοιπες μετοχές.
Η αλήθεια είναι πως στο ΧΑ διαπραγματεύονται κινητές αξίες και πως οι επενδυτές οφείλουν να αγοράζουν μετοχές βάσει θεμελιωδών μεγεθών και όχι βάσει εμπορευσιμότητας μόνο.
Ωστόσο, η επικρατούσα άποψη είναι πως αν δεν γίνεται όγκος, δεν μπορεί και δεν πρέπει να ασχοληθεί κάποιος.
Βέβαια, όταν γίνεται δημόσια πρόταση χαμηλά, φταίει πάλι ο βασικός μέτοχος που δεν εξαγοράζει την εταιρεία σε πιο δίκαιες τιμές.
Για τους μεγάλους θεσμικούς, η αγορά μετοχών και βάσει εμπορευσιμότητας, ίσως είναι σωστή επιλογή, καθώς δεν μπορούν εύκολα να πουλήσουν 100.000 μετοχές μιας μικρής μετοχής σε κεφαλαιοποίηση.
Όμως 500 ή 1.000 κομμάτια κάποιου μικρού επενδυτή εύκολα μπορούν να πουληθούν, ακόμα και κάτω από τις σημερινές συνθήκες.
Η αγορά στις τελευταίες συνεδριάσεις δείχνει πως υπάρχει αγοραστικό κοινό για περισσότερες μετοχές σε σύγκριση με μερικές συνεδριάσεις πριν.
Σε αυτό έχουν συμβάλει οι τελευταίες εξελίξεις, όπως για παράδειγμα η πώληση του Αστέρα σε τιμή σημαντικά υψηλότερη από την αποτίμηση, εξέλιξη που έδωσε μεγάλες υπεραξίες, αλλά και οι κινήσεις πολλών βασικών μετόχων.
Για παράδειγμα η δημόσια πρόταση στην Kleemann ήρθε να θυμίσει την αξία που ήταν κρυμμένη στη μετοχή.
Κάποιες κινήσεις στα βαριά χαρτιά, ίσως τόνωσαν κάπως και την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όπως για παράδειγμα οι συνεχόμενες αγορές μετοχών στην Μυτιληναίος από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, ή οι αγορές σε Grivalia και Eurobank από την Fairfax ή εταιρείες που συνδέονται με αυτήν.
Οι αγορές μετοχών στην Intralot από την Intracom βοήθησαν και τους δύο τίτλους, ενώ η πρώτη αγοράζει και δικές της μετοχές.
Μάλιστα στην Ιντραλότ έχουν αγοραστεί και 300 χιλ. τεμάχια από συνδεόμενο νομικό πρόσωπο με μέλος του Δ.Σ, ενώ η μετοχή έχει καταγράψει το τελευταίο διάστημα άνοδο άνω του 30%.
Στην Elinoil παρατηρούνται συνεχόμενες αγορές μετοχών από τους insiders οι οποίοι απορροφούν μεγάλη προσφορά από μεγάλους επενδυτές οι οποίοι κατέχουν δεκάδες χιλιάδες τεμάχια.
Στις τελευταίες συνεδριάσεις έχουν αγοραστεί περισσότερα από 700 χιλ. τεμάχια, χωρίς ωστόσο να έχει καταγραφθεί άνοδος της μετοχής.
Φυσικά και τα αποτελέσματα εξαμήνου έδειξαν που υπάρχουν αξίες, όπως στην J&P Άβαξ.
Η επιστροφή στην κερδοφορία εξέπληξε πολλούς και ώθησε τη μετοχή σε υψηλότερα επίπεδα με παράλληλη σημαντική αύξηση των συναλλαγών.
Αυτό που γίνεται φανερό, είναι πως όταν υπάρχει αξία, όταν υπάρχουν επενδυτές, αυξάνονται και οι όγκοι.
Εκεί που ίσως θα πρέπει να προσεχθεί η δραστηριότητα των insiders είναι στην Ολυμπιακή Τεχνική όπου ο σύζυγος της Στυλιανής Στέγγου είναι συνεχώς πωλητής αλλά χωρίς να πουλάει πολλά τεμάχια κάθε φορά.
Ενώ δηλαδή κάποιες μέρες η μετοχή κάνει όγκο και έχουν γίνει μερικές δεκάδες χιλιάδες κομμάτια, άρα αν θέλει να πουλήσει αρκετά μπορεί να το κάνει, πουλάει 100, 300, 1.000 τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης