Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το Αλφαβητάρι της συνεδρίασης - Τι έγινε σήμερα 14/10 στο ταμπλό του Χ.Α.

Το Αλφαβητάρι της συνεδρίασης - Τι έγινε σήμερα 14/10 στο ταμπλό του Χ.Α.
Με τις 590 μονάδες φλερτάρει εξακολουθητικά ο ΓΔ 
Η βελτίωση της εικόνας στην εγχώρια αγορά συνεχίστηκε την εβδομάδα που πέρασε καθώς προοδευτικά αρχίζουν να εμφανίζονται νέες ενδείξεις επιτάχυνσης σε σημαντικά μέτωπα της οικονομίας.
Η πώληση των ΔΕΣΦΑ, Αστήρ και ΑΔΜΗΕ φαίνεται να μπαίνουν σε τελική ευθεία ενώ η έναρξη του κύκλου διαπραγμάτευσης για την επόμενη αξιολόγηση φέρνει ενδεχομένως πιο κοντά την συζήτηση για το χρέος και την είσοδο της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Μέρος της ανοδικής κίνησης είχε ακούσματα προσδοκιών αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας καθώς η επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και η πρόοδος σε μέτωπα όπως η επίτευξη των στόχων στα έσοδα και η ηπιότερη ύφεση του α΄ εξαμήνου δικαιολογούν κάποια καλύτερη συνέχεια. Μπορεί ακόμα οι συναλλαγές στην εγχώρια αγορά να διατηρούνται σε χαμηλά σχετικά επίπεδα ωστόσο η αποχή των πωλητών έδωσε ευκαιρία σε μεγαλύτερο πλήθος μετοχών από αυτές που κινήθηκαν ανοδικά την περασμένη εβδομάδα να ακολουθήσουν την ανοδική τάση.

Η ευρύτερη διάχυση της ανόδου γίνεται ακόμα με περιορισμένο αριθμό κωδικών καθώς η αποχή των χαρτοφυλακίων ειδικού βάρους παραμένει ακόμα αισθητή χωρίς όμως αυτό να αποκλείει περισσότερη δράση εφόσον επιβεβαιωθεί η αλλαγή ταχύτητας στην υλοποίηση των βασικών δράσεων που η αγορά αναγνωρίζει ως καταλύτες (Μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αποκρατικοποιήσεις κλπ).

Σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα των δύο εβδομάδων όπου ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ανοδικά τα αντανακλαστικά της Αγοράς έδειξαν καλύτερη ανταπόκριση σε νέα και ειδήσεις από το χώρο των επιχειρήσεων. Ειδήσεις που αφορούσαν την πορεία των εταιρικών κερδών της Jumbo, το ενδεχόμενο πώλησης του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΣΦΑ έκαναν ήχο σε ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ η μετοχή της Αστήρ έδειξε να «ακούει» την τιμή της δημόσιας πρότασης μετά την είσοδο των νέων μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ. Τα θεμελιώδη δεν έχουν ακόμα μπει στο επίκεντρο των διαχειριστών ωστόσο φαίνεται μια πρώτη προσπάθεια επιστροφής σε επιμέρους μετοχές διαφοροποιώντας αισθητά την εικόνα τους από άλλους τίτλους που κινούνται σε πιο παθητικό τέμπο.

ΤΑΜΠΛΟ- ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 14/10

Συνεχίσθηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον, ήταν και Παρασκευή (η πιο ευνοική ημέρα της εβδομάδας). Ενισχύθηκαν σημαντικά τα ποσοστά ανόδου σε δείκτες και μετοχές.

Σταρ της ημέρας ο τίτλος της JP Αβαξ (από τις πλέον προσφιλείς αναφορές μας) σε νεα υψηλά 19 μηνών στα 0,5180 ευρώ με συναλλαγές 226χιλ. τμχ, ενώ είχε βρεθεί και στο +14,10% στα 0,5340 ευρώ. Από κοντά οι ΑΤΤΙΚΗΣ με άνοδο 9,1% στα 0,0600 ευρώ με 2,9 εκατ. τμχ (είχε βρεθεί και στο +16,4% στα 0,0640 ευρώ), ενώ εντυπωσιακά κινήθηκαν οι μετοχές των ΝΗΡΕΑΣ (7,7% με μόλις μία αρνητική στις πρόσφατες 12 συνεδριάσεις), ΕΘΝΙΚΗΣ (+6,9% στα 0,2020 με 20,6 εκατ. τμχ αξίας 4,1 εκατ.), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (6,83%), ΠΕΙΡ (4,3%), ΑΛΦΑ (+4,4% με τζίρο 6,2 εκατ.) κι άλλες εικοσιένα μετοχές με ποσοστά από +4% έως 2% (αναφορά γίνεται σε μτχ που έχουν να επιδείξουν τουλάχιστον τζίρο αξίας 3000 ευρώ)…

ΤΑΜΠΛΟ(1): Με τις 590 μονάδες φλερτάρει εξακολουθητικά ο ΓΔ (κλείσιμο στις 589,29 μον. στο +2,2%) επιχειρώντας την τρίτη προσπάθεια του μέσα σε τέσσερις ημέρες για να ξεπεράσει το επίπεδο, με την βοήθεια και του τραπεζικού τομέα και των γνωστών δεικτοβαρών blue chips.

ΓΔ +2,20% , FTSE25 2,49% ΔΤΡ 4,64% και FTSEM 1,39%. H αξία των συναλλαγών στα 30,94 εκατ. ευρώ (ΑΛΦΑ 6,2 εκατ., ΕΥΡΩΒ 5,4 εκατ., ΕΤΕ 4,1 εκατ., ΟΠΑΠ 2,15 εκατ., ΟΤΕ 2,1 εκατ.). Ανοδικά κινήθηκαν 85, στο ΜΕΙΟΝ 24 και σταθερές 15. Σταδιακά δηλ. ανεβαίνει ο αριθμός των μετοχών που κάνουν συναλλαγές στο ταμπλό. Από τις 25 μτχ του FTSE στο μείον μόνον ο ΟΛΠ (-0,72%) και ανοδικές οι 24. Με άνοδο άνω του 2,50% έκλεισαν (10) τίτλοι του, με 1η την ΕΤΕ (6,88%) και ακολούθως τις ΓΕΚΤΕΡΝΑ (6,83%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ (4,69%% 4,43% και 4,29%)…

ΤΑΜΠΛΟ (2): Ανοδικά από τις 20 μτχ του MIDCAP οι (11), με πτώση οι (5)…Μεγαλύτερη άνοδο 3,28% η ΜΙΓ... Γενικά μετριότητες μετριοτήτων τα πάντα μετριότης... Σκέτη απογοήτευση τα ΣΩΛΚ που εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ και δεν πρόκειται να σηκώσουν κεφάλι για μερικά τέρμινα, ενώ υπό άλλες συνθήκες τώρα θα διαπραγματεύονταν στο εύρος των 1,0 με 1,10 ευρώ άνετα… Πτώση 4% τα ΠΛΑΚΡ, -10% η ΓΕΚΕ, τραγικός ο ΙΚΤΙΝΟΣ κάτω και από τα 0,8800, στο -5,8% η ΕΛΑΣΤΡΟΝ, άπρακτες οι ΚΑΡΤΖ, ΙΝΤΕΡΚΟ, ΕΦΤΖΙ, ΕΛΙΝΟΙΛ, ΚΑΜΠ κ.ά, μόλις 10 τμχ η ΚΟΥΕΣ(!)

ΜΕΤΟΧΕΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ: Με μία μτχ στο +20% και στα 12,00 ευρώ η μτχ της ΙΟΝΑ(!) στην κφση των 161 εκατ. η εταιρεία... Θέλουν να πάρουν όλα τα… σεντς στον ΑΣΤΕΡΑ, που μετά το +2,58% (συναλλαγές αξίας 211 χιλ. ευρώ) βρίσκεται στα 5,1700 και σε νέα υψηλά φυσικά… Ανύπαρκτες συναλλαγές σε ΜΙΝΟΑΝ και ΑΤΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (+2,1% με 200 τμχ και +0,67% με 2609 τμχ αντίστοιχα), ενώ η ΑΣΤΑΚ θυγατρική της ΑΛΦΑ με 145 τμχ υποχώρησε 14,5%.'Απρακτη ως συνήθως η ΠΑΝΓΑΙΑ (υπάρχει μόνιμα ένας αγοραστής στα 3,2000 ευρώ και στο -20%…)

ΜΕΤΟΧΕΣ ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ: Συνεχίζουν τον ανήφορο η ΦΡΙΓΟ (+18% στα 0,19800 ευρώ με 205 χιλ τμχ) και η ΦΟΡΘ (+8,7% με 20 χιλ. τμχ στα 0,4250). ‘Εκτη ημέρα σερί ανόδου για την μτχ της Frigoglass που διπλασίασε την τιμή της σε αυτό το διάστημα, αλλά και που παραμένει πολύ μακρυά από την τιμή με την οποία ξεκίνησε το 2016 στα 1,8900 ευρώ. Αποτιμάται σε 10,1 εκατ. ευρώ με την Καθαρή θέση της ΑΡΝΗΤΙΚΗ κατά 98,5 εκατ. (!!)και με τον ΚΑΘΑΡΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ της να πλησιάζει 330 εκατ. ευρώ.!!! Για την FORTHNET (4η σερί και από τα 0,2870 ευρώ…) υπάρχει πλήρης αναφορά σήμερα στο “Α-Ω”, χάος με μία λέξη…

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΝΟΗΜΑ: ΣΤΑ 5,4 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκε το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,072 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνεται ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν στα 1,907 δισ. ευρώ. —- ΟΙ ΑΦΙΞΕΙΣ αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα θα φτάσουν φέτος στα 27,5 εκατ. (τα 2 εκατ. αντιστοιχούν σε αφίξεις με κρουαζιερόπλοια), ωθούμενες κυρίως από την τεράστια μείωση τουριστικών ροών στην Τουρκία.—- ΣΥΜΦΩΝΑ με το Reuters, ο οικονομικός διευθυντής της Deutsche Bank έχει ανακοινώσει, σε εσωτερική σύσκεψη, ότι οι απολύσεις μπορεί να διπλασιάσιες από τις σχεδιαζόμενες…— ΔΕΣΦΑ: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τη Socar – Συγκρατημένη αισοδοξία….

Ο πίνακας της σημερινής συνεδρίασης: 




TEXNIKH EIKONA- ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ (Από τον Μάνο Χατζηδάκη):

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης μετά τρεις μήνες ζυμώσεων σε ένα εύρος 40 μονάδων φαίνεται να πήρε την μεγάλη απόφαση για ανοδική λύση της συσσώρευσης. Τα πρώτα στάδια της διαφυγής δεν χαρακτηρίζονται από έντονες κινήσεις ή από αυξημένη μεταβλητότητα έχουν ωστόσο μια συνεκτική δομή και σε κομβικά σημεία η τάση δείχνει αντοχή στην κατοχύρωση κερδών.

Η Παρασκευή ήταν ουσιαστικά η ημέρα που οι επιφυλάξεις έδωσαν την θέση τους σε μια καθαρά ανοδική συνεδρίαση η οποία αν και ήρθε χωρίς ένταση στον τζίρο έδειξε ότι στην παρούσα φάση η ανάκτηση υψηλότερων επιπέδων τιμών μπορεί να επιτευχθεί με χαμηλό σχετικά κόστος για τους αγοραστές.

Η επιστροφή στα επίπεδα της παραμονής του Βρετανικού δημοψηφίσματος είναι ο πρώτος στόχος της «μεγάλης εξόδου», λίγο χαμηλότερα δηλαδή από τις 620 μονάδες που ακόμα συνιστούν ένα συμπαθητικό περιθώριο ανόδου για το Γενικό Δείκτη.

Όλο το σύστημα των κινητών μέσων κινείται στις 565 – 570 μονάδες ενώ οι ταλαντωτές είναι στις ουδέτερες ζώνες αφήνοντας αρκετό χώρο σε επιπλέον μονάδες δείκτη πριν εισέλθουν σε βραχυπρόθεσμα υπερτιμημένες ζώνες τιμών.

Συμπερασματικά θα αναμέναμε την συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη στην περιοχή των 620 μονάδων όπου τα συναλλακτικά δεδομένα θα είναι απαιτητικότερα προκειμένου να διαπιστώσουμε αν η δυναμική της διαφυγής θα έχει άμεση συνέχεια ή θα επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση ισχνών συναλλαγών και νέο συσωρευτικό σχηματισμό.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ

Την ερχόμενη εβδομάδα δεσπόζουν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων εννεαμήνου στην Αμερική με κυριότερες αυτές των Bankof America, ΙΒΜ (17/10), Goldman Sachs, Johnson & Johnson, Yahoo, Philip Morris, Intel (18/10) Abbott, Morgan Stanley, Mattel,Ebay (19/10) Verizon, Microsoft (20/10) General Electric, Mc Donald’s, Daimler AG και SAP (21/10).

Στο εγχώριο πεδίο ξεχωρίζουν η ετήσια ενημέρωση των αναλυτών και των θεσμικών επενδυτών από τον όμιλο Μυτιληναίου που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη και η οποία αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στην αγορά ενέργειας.

Την ερχόμενη Τετάρτη θα λάβει χώρα η έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΟΤΕ ενώ την Πέμπτη οι Αγορές θα περιμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια της ευρωζώνης καθώς και την στάση της κεντρικής τράπεζας στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων.

Η ανακοίνωση του προτιμητέου πλειοδότη για το 24% του ΑΔΜΗΕ πήρε και νέα παράταση για την ερχόμενη Παρασκευή 21 Οκτωβρίου. Τέλος επισημαίνεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή 21/10 λήγουν τα συμβόλαια Οκτωβρίου στην Αγορά παραγώγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης