Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Λειτουργούν με έλλειψη κεφαλαίων περί το 1,5 δισ. ευρώ 30 εισηγμένες - Ζημιογόνες οι περισσότερες

Λειτουργούν με έλλειψη κεφαλαίων περί το 1,5 δισ. ευρώ 30 εισηγμένες -  Ζημιογόνες οι περισσότερες
Η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί – Η λογιστική κατάσταση της κάθε εταιρείας αποτυπώνει την πραγματικότητα
Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκονται αρκετές εταιρείες του ΧΑ οι οποίες έχουν σημαντική έλλειψη ιδίων κεφαλαίων, ενώ την ίδια ώρα παράγουν υψηλές ζημιές, δυσχεραίνοντας περαιτέρω την εικόνα.
Τα αποτελέσματα εξαμήνου δεν άλλαξαν την τάση για τις γνωστές, λίγο έως πολύ 30 εταιρείες του ΧΑ, οι οποίες διαπραγματεύονται με αρνητική καθαρή θέση.
Το ερώτημα βέβαια που παραμένει εδώ και καιρό αναπάντητο, είναι αν αυτές οι εταιρείες έχουν μέλλον και αν θα μπορούσαν να ανακάμψουν επιχειρηματικά.
Για πολλές το ερώτημα είναι ρητορικό αφού τα κεφάλαια που λείπουν είναι τόσα πολλά που είναι αδύνατο να βρεθούν.
Πιο αναλυτικά η Euromedica με τις νέες ζημιές ύψους 6,4 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο έχει πλέον αρνητική καθαρή θέση 221 εκατ. ευρώ.
Η μητρική Axon έχει αρνητική καθαρή θέση 208 εκατ. ευρώ και είχε ζημιές 6,6 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο.
Η Forthnet με αρνητική καθαρή θέση 174 εκατ. ευρώ και 13 εκατ. ευρώ ζημιές στο εξάμηνο, γίνεται φανερό πως τα προβλήματα δεν λύνονται από ένα μετατρέψιμο ομολογιακό 70 εκατ. ευρώ που κάλυψαν οι τράπεζες και όχι οι μέτοχοι.
Η Πήγασος εμφάνισε ζημιές 7,8 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση είναι αρνητική κατά 154 εκατ. ευρώ.
Η Frigoglass  έχει 98,5 εκατ. ευρώ αρνητική καθαρή θέση και είχε ζημιές 8,8 εκατ. ευρώ.
Από την Altec λείπουν 91 εκατ. ευρώ, από την Έδραση Ψαλλίδας 78,7 εκατ. ευρώ, από την Σφακιανάκης 78 εκατ. ευρώ, από την Νίκας 54 εκατ. ευρώ και από την Ελληνική Υφαντουργία 53 εκατ. ευρώ, ενώ σημειώνεται πως για όλες το εξάμηνο ήταν ζημιογόνο.
Η Βιοτέρ έχει αρνητική καθαρή θέση 40 εκατ. ευρώ, η Microland 27,8 εκατ. ευρώ, η Lavipharm 25 εκατ. ευρώ, η ΑΝΕΚ 22 εκατ. ευρώ, η Σάνυο 22 εκατ. ευρώ, η Pasal 20 εκατ. ευρώ, η Yalco 19,7 εκατ. ευρώ, η Sato 19,6 εκατ. ευρώ, η ΣΙΔΜΑ 17,2 εκατ. ευρώ. η Δίας Ιχθ. 14,6 εκατ. ευρώ, η ΓΕΔ 13,6 εκατ. ευρώ, η Marac 11 εκατ. ευρώ, η Άλφα Γκρίσιν 10 εκατ. ευρώ, η Βαράγκης 7,5 εκατ. ευρώ και η Dionic 6 εκατ. ευρώ.
Περισσότερα από 4 εκατ. ευρώ λείπουν από τα ίδια κεφάλαια των Eurobrokers και Compucon, ενώ από την Μπουτάρης λείπουν 3,2 εκατ. ευρώ και από την Ακρίτας 2,3 εκατ. ευρώ.
Εσχάτως με αρνητική καθαρή θέση βρέθηκαν και η Λιβάνης, Ελγέκα και Τζιρακιάν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε και επεξεργάστηκε το τμήμα ανάλυσης της Beta οι παραπάνω εταιρείες έχουν αρνητική καθαρή θέση συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται πως δεν βρίσκονται όλες οι παραπάνω εταιρείες σε διαπραγμάτευση καθώς για κάποιες έχει ανασταλεί.
Η μόνη λύση για βελτίωση της εικόνας του ισολογισμού είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για όσες έχουν προοπτικές, καθώς δεν έχουν όλες.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης