Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το Αλφαβητάρι της συνεδρίασης - Τι έγινε σήμερα 1/11 στο ταμπλό του Χ.Α.

Το Αλφαβητάρι της συνεδρίασης - Τι έγινε σήμερα 1/11 στο ταμπλό του Χ.Α.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 33,92 εκατ. ευρώ
Αν περιμένει το Χ.Α. να δει προκοπή από την... αναγέννηση των συστημικών του δυνάμεων... ζήτω που σώθηκε.
Και όσο καλλιεργείται αυτή η νοοτροπία, τόσο περισσότερο το σκότος θα σκεπάζει τον χρηματιστηριακό ορίζοντα...
Μάλιστα, το πλέον λυπηρό είναι ότι η θεωρία, η υποστήριξη του τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα του ελληνικού χρηματιστηρίου κι όλα τα συμπαρομαρτούντα θα (εξ)αφανίσουν προσεχώς τους θιασώτες της.
Γεγονός που δεν θέλουν να το κατανοήσουν.
Κι ας έχουν προηγηθεί τέτοιες συντριπτικές ήττες -χτυπήματα σε όλα τα μήκη και πλάτη του οικονομικού γίγνεσθαι...

Πτωτικές τάσεις με το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης στο ταμπλό του ΧΑ, που με την μεταβολή σε αρνητικό του προσήμου στις ξένες αγορές εντάθηκαν για να ολοκληρώσει ο ΓΔ στο χαμηλό της ημέρας στο -1,47% στις 582,44 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 33,92 εκατ. ευρώ.
Τα πακέτα ανήλθαν σε 6,86 εκατ. ευρώ (τα 4,64 εκατ. σε ΟΠΑΠ)...

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο -1,82% στις 1534,86 μονάδες με τζίρους 32,82 εκατ. ευρώ, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο -1,10% στις 742,41 μονάδες με την δική του αξία συναλλαγών στα 0,54 εκατ. ευρώ.
Μεγάλη πτώση 3,62% για τον ΔΤΡ στις 640,87 μονάδες με τζίρους 13,8 εκατ.ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο σημείωσαν (4).
Πρόκειται για τις ΑΡΑΙΓ +1,54%, ΕΧΑΕ +0,44%, ΟΛΠ ) 0,40% και ΦΦΓΚΡΠ 0,05%, χωρίς μεταβολή η ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Με πτώση (20) τίτλοι όπου… ξεχώρισαν οι ΕΥΡΩΒ -4,66%, ΠΕΙΡ -4,64%, ΕΥΔΑΠ -4,07%, ΑΛΦΑ -3,21%, ΟΤΕ -2,99%, ΕΤΕ -2,67%...

Ανοδικά κινήθηκαν 25 μετοχές, 63 πτωτικά και 21 παρέμειναν σταθερές.
Διακρίθηκαν ιδιαίτερα οι ΑΣΚΟ με άνοδο 5,34% και ΚΟΡΡΕΣ στο +2,27%.
Με την μεγαλύτερη πτώση οι μετοχές των: ΦΛΕΞΟ -5,84% ΛΟΥΛΗ -5,42% ΙΝΛΟΤ -4,88% ΚΟΥΕΣ -4,67% ΕΥΡΩΒ -4,66% ΠΕΙΡ -4,64% ΕΥΔΑΠ 4,07%...

ΤΑΜΠΛΟ: Στην ΑΤΤΙΚΗΣ υπήρχαν καραβιές χαρτιών για ξεφόρτωμα στο 0,0670 με 0,0690 ευρώ, μιλάμε για εκατ. τμχ... Πάντως κράτησε την τιμή της σταθερή στο 0,0600 ευρώ. Ο ΟΤΕ έχοντας δώσει στους βραχυπρόθεσμους ένα +8% με 9% καθαρά ήταν αναμενόμενο να διορθώσει με την πρώτη ευκαιρία (-2,99% στα 8,1000), στην ΔΕΗ ήταν στραβό το κλήμα, τόφαγε και ο γάιδαρος (δεν είναι αντίδραση μετοχής αυτή ούτε και αποτίμηση εταιρείας κάτω από τα 700 εκατ. ευρώ). Για να λέμε και του στραβού το δίκηο, την ΔΕΗ την χαντάκωσε ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος... Με τα χαράτσια, όπου χάθηκε ο λογαριασμός και ο μπούσουλας... Πάλι καλά που έχασε μόνον το 1,68% με κλείσιμο πάνω στη στήριξη των 2,9300 ευρώ.

TAMΠΛΟ(Ι): Με (3) θετικές συνεδριάσεις στις τελευταίες (16) η μετοχή της ΙΝΤΡΑΛΟΤ βλέπει την τιμή της από τα 1,3600 να γλυστράει στα... 1,1700 ευρώ (-4,88% σήμερα και με προσφορές). Λογικόν είναι για την ΣΑΡ μετά τα υψηλά που χτύπησε πρόσφατα στα 10,45 ευρώ (ΥΨΗΛΑ 9ετίας) να διορθώνει... Αλλά και πάλι για ποια διόρθωση μπορεί να μιλάει κανείς με την τιμή στα 9,9000; Συνεχίζει ανοδικά η ΚΟΡΡΕΣ που δεν έχει δει (-) στις 5 τελευταίες συνεδριάσεις με την τιμή της μτχ να απομακρύνεται από τα 3,00 ευρώ (+2,27% στα 3,1500 με 48142 τμχ )... Στις 147 χιλ. ευρώ έχει συρρικνωθεί η αξία της ΛΙΒΑΝΗΣ (-13,64 % στο 0,0190 ευρώ σήμερα με συναλλαγές αξίας 1 ευρώ)...

ΤΑΜΠΛΟ (ΙΙ): Ούτε καν 30 χιλ. τμχ οι συναλλαγές εφέτος της θυγατρικής της ΑLPHA - ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ - που όμως αποτιμάται στο 50% της NAV και κάποια στιγμή θα χαρίσει μεγάλα κέρδη σε όσους μικρομετόχους την επιλέξουν με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα (ένα σίγουρο bet)...

ΣΧΟΛΙΑ - ΑΝΑΦΟΡΕΣ - ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΟ: Το επόμενο "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ" ραντεβού με τα αποτελέσματα των εταιριών θα έχει μεγάλη απόσταση, η περίοδος ολοκλήρωσης των ανακοινώσεων του δ’ τριμήνου είναι πλέον η 30η Απριλίου και γίνεται αντιληπτό ότι όσες εταιρίες δώσουν εικόνα των ΤΡΙΩΝ ΤΕΤΑΡΤΩΝ (δηλ. και γ'τρίμηνο) της χρήσης θα έχουν και μεγαλύτερο βαθμό ορατότητας από την επενδυτική κοινότητα. Οι υπόλοιποι ραντεβού την... Άνοιξη του 2017!!!

ΤΡΙΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ: Στην πρώτη προαιρετική ανακοίνωση των τριμήνων μόλις 46 εταιρίες έδωσαν κάποιο στίγμα των οικονομικών τους δεδομένων. Θα ήταν μάλλον παράδοξο το πλήθος αυτό να ήταν μεγαλύτερο καθώς τόσο η οικονομική συγκυρία όσο και η δυνατότητα τιμολόγησης των –όποιων- καλών νέων δεν είναι η ιδανική επενδυτικά για την πλειοψηφία των εισηγμένων εταιριών.

Related image

Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι θα πορευτούμε με τους συνήθεις υπόπτους, τις εταιρίες δηλαδή που απαρτίζουν κατά κύριο λόγο τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τις θυγατρικές τους (αναγκαστικά), τις τράπεζες, τις εταιρίες διαχείρισης ακινήτων και κάποια από τα καλά μεσαία χαρτιά της Αγοράς (Καρέλιας, Σαράντης, Πετρόπουλος, Φουρλής, κλπ).

ΑΤΖΕΝΤΑ ΧΑ: Το ημερολόγιο της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου έχει και την αποκοπή του τακτικού μερίσματος (0,27 ευρώ ανά μετοχή) της Jumbo την Παρασκευή ενώ την ίδια ημέρα η Γενική Συνέλευση της Quest θα αποφασίσει το αν θα προχωρήσει σε διανομή κεφαλαίου ύψους 34 λεπτών ανά μετοχή...

HΠA-ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Πολιτικοί αλλά και οικονομικοί λόγοι θα αναβάλλουν οποιοδήποτε σχέδιο της Fed για άμεση αύξηση των επιτοκίων, εκτιμούν οι HSBC, RBC και RBS… Τρεις από τους βασικούς διαπραγματευτές αγοράς (primary dealers) της Fed προειδοποιούν τους traders ομολόγων ότι τα σενάρια περί αύξησης των επιτοκίων της Fed έως το τέλος του 2016 είναι λανθασμένα.
- Σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ καμία από τις 23 τράπεζες που συναλλάσσονται με τη Fed αναμένουν αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Τετάρτης (2/11/2016), η HSBC, η Royal Bank of Canada και η Royal Bank of Scotland Group εκτιμούν ότι η Fed θα κρατήσει σταθερά επιτόκια και στη συνεδρίαση της 14ης Δεκεμβρίου.

Related image

Kevin Logan, chief U.S. economist at HSBC

- «Η FOMC έχει πολλούς λόγους για είναι προσεκτική» είπε ο Kevin Logan της HSBC.«Η αργή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, ο χαμηλός πληθωρισμός και οι διεθνείς επιπτώσεις του Brexit, δείχνουν ότι τα πράγματα θα επιβραδυνθούν παγκοσμίως. Η σύσφιξη της πολιτικής θα είναι πολύ επικίνδυνη» επεσήμανε ο ίδιος.

COCA COLA – (ΚΟ): Το καλοκαίρι που μας πέρασε μια είδηση υψηλού ειδικού βάρους πέρασε κάπως απαρατήρητη και αφορούσε την έναρξη των εργασιών της Coca Cola Beverages Africa, του εμφιαλωτή που έχει αναλάβει την εμφιάλωση και διακίνηση των προϊόντων της μητρικής Coca Cola.
- Η εταιρία αντιπροσωπεύει το 40% των πωλούμενων όγκων στην Αφρική και είναι ο 10ος σε μέγεθος εμφιαλωτής παγκοσμίως εξυπηρετώντας 11 χώρες με προοπτική αυτές να αυξηθούν σε 14. Διαθέτει 30 εργοστάσια τα οποία παρασκευάζουν 40 προϊόντα ο τζίρος των οποίων αντιστοιχεί στα 2/3 της Ελληνικής Coca Cola ή δύο φορές τον τζίρο της Νιγηρίας.

Image result for coca cola logo 2014

- Πρόσφατα (10/10) ανακοινώθηκε ότι μητρική CocaCola θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς του μεριδίου που κατέχει πλέον η Anheuser-Busch InBev’s μετά την εξαγορά της SAB Miller (ενός εκ των μετόχων της Coca Cola Africa).
- Το ποσοστό που κατέχει η SAB Miller είναι 57% και στην συνέχεια θα αναθέσει σε έναν εκ των ισχυρών εμφιαλωτών της το franchise για την γεωγραφική ζώνη της Αφρικής.
- Οι μεγαλύτεροι εμφιαλωτές παγκοσμίως της Coca Cola είναι οι Coca–Cola FEMSA (Μεξικό και Λατινική Αμερική), Coca–Cola HBC AG (εισηγμένη σε Αθήνα και Λονδίνο)και Coca–Cola Enterprises(Ευρώπη).
- ΦΑΝΤΑΣΘΕΙΤΕ τώρα το franchise να το έπαιρνε η Coca–Cola HBC AG…

DEUTSCHE BANK: H 30/9 ήταν η ιστορική μέρα σε όγκο με τον τίτλο να καταγράφει τιμές κάτω από τα 10 ευρώ. Και να κλείνει με θεαματικό κερί στο 1157 δίνοντας και αγοραστικό σήμα…

Πλέον ο τίτλος πλησιάζει στην κύρια αντίσταση του στο 1390-1425 επίπεδο που θέλει προσοχή. Το 13 έχει γίνει στήριξη ενώ το 1292 είναι το στοπ σε κλείσιμο (ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ)

ΤΡΙΤΟ 3ΜΗΝΟ 2016 (σχόλιο Μαν.Χατζ.): Το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς ανταγωνίζεται ένα αδύναμο τρίμηνο, το πρώτο μιας περιόδου που είχε ωςκύριο χαρακτηριστικό τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και μάλιστα στην πολύ αρχική και «άγρια» μορφή όπου οι ημερήσιες αναλήψεις ήταν μόλις 60 ευρώ.

- Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της υποχώρησης των πωλήσεων των εταιριών που είχαν αυξημένη έκθεση στην ελληνική οικονομία εταιρίες με ιδιαίτερα ανελαστική συμπεριφορά όπως π.χ. ο ΟΠΑΠ κατέγραψαν υποχώρηση 25% στα έσοδα τον Ιούλιο του 2015.
Ενσωματωμένη εικόνα 1
- Σε αυτό το περιβάλλον όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις που συνδέονται με το εμπόριο και την κατανάλωση και φυσικά οι τράπεζες είδαν μείωση σε τζίρο, αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους και αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή για την χρονιά, που έμμεσα είχε τις προβολές τους στην «διάθεση» εμφάνισης κερδοφορίας.
- Οι τράπεζες δημοσίευσαν εξάμηνο και εννεάμηνο σχεδόν την ίδια ημέρα που περιείχε το μεγαλύτερο μέρος των απομειώσεων της άσκησης αντοχής της ΕΚΤ εμφανίζοντας ζημιές ύψους 2,6 δις ευρώ.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Την σκυτάλη των συναλλαγών φαίνεται ότι την έχουν πάρει οι insiders, οι οποίοι είναι κυρίως αγοραστές σε αυτά τα επίπεδα. Οι κυριότεροι αγοραστές από το Σεπτέμβριο και μετά είναι:

- Ο κ. BurtonWade, αντιπρόεδρος της Grivalia αγόρασε 333.127 μετοχές,
- Στην Elinoil ο κ. Τριόντης Μέλος του ΔΣ αγόρασε 692.114 κομμάτια
- Ο κ. Αποστολόπουλος αγόρασε 125.000 μετοχές του Ιατρικού Αθηνών
- Ο κ. Κλώνης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ιntralot αγόρασε 2.060.799 μετοχές
- Στον Μυτιληναίο ο κ. Ευ. Μυτιληναίος αγόρασε 620.000 μετοχές ενώ ο κ. Burton Wade μέλος του ΔΣ αγόρασε 354.000 τεμάχια.

ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε: Οι Ενδιάμεσες Οικονομικές Καταστάσεις και τα Στοιχεία & Πληροφορίες της περιόδου 1.1.2016 - 30.9.2016 θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Εταιρείας www.moh.gr (Ενημέρωση Επενδυτών / Οικονομικά Στοιχεία / Τριμηνιαίες Λογιστικές Καταστάσεις) καθώς και στην ιστοσελίδα της ΕΧΑΕ www.helex.gr μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου 2016.

Related image

Επιπρόσθετα ανακοινώνεται ότι τα Στοιχεία & Πληροφορίες της περιόδου 1.1.2016 - 30.9.2016 θα δημοσιευτούν στον τύπο την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016 και την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη για τις 17:30 τοπική ώρα.

ΓEΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ - Χαράκωμα: Το 584 είναι κύρια στήριξη και τάση, αλλά και στοπ σε ωριαίο γράφημα. Μία κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει στο 580, αν μη τι άλλο, θυμίζοντας πως το ημερήσιο στοπ στο long είναι στο 576.Το 592 είναι η κοντινή σημαντική μας αντίσταση που μόνο διάσπαση μπορεί να οδηγήσει και πάλι στο 600 (ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ).

ΔΕΗ: Σε συνέχεια της ανακοίνωσης για την παράταση του προγράμματος διακανονισμών ενημερώνει ότι μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2016 έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους περισσότεροι από 510.000 πελάτες της, με συνολικό ύψος οφειλής πλέον του 1,335 δις ευρώ.

Πότε ανακοινώνουν οι εισηγμένες το τρίτο τρίμηνο: Πέμπτη 3 Νοεμβρίου: CocaCola (ενημέρωση πωλήσεων 9M:16) και Τιτάν, Πέμπτη 10 Νοεμβρίου: Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ (πριν το άνοιγμα), Παρασκευή 11/11: Aegean Airlines, Τετάρτη 16/11: Eurobank, MOTOR OIL, Τρίτη 22/11: Φουρλής και ΟΠΑΠ, Τετάρτη 23/11: Εθνική Τράπεζα, Πέμπτη 24/11: Lamda Development, Δευτέρα 28/11: ΕΧΑΕ και Τετάρτη 30/11: FF Group. (όσες μέχρι στιγμής έχουν ενημερώσει)

COCA COLA HBC: Θα εμφανίσει μικρή πτώση στα έσοδα και οριακή αύξηση των όγκων πωλήσεων στο γ΄ τρίμηνο, όπως προβλέπει η IBG σε έκθεσή της στην οποία διατηρείται η τιμή-στόχος των 18,6000 ευρώ - χαμηλότερη από την τρέχουσα των - και η σύσταση "ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ". Οι αναλυτές της εκτιμούν ότι η CCHBC θα εμφανίσει έσοδα ύψους 1,74 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,3% σε ετήσια βάση, το γ' τρίμηνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης