Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Περισσότερες από τις μισές εισηγμένες διαπραγματεύονται χαμηλότερα από τα ίδια κεφάλαια τους

Περισσότερες από τις μισές εισηγμένες διαπραγματεύονται χαμηλότερα από τα ίδια κεφάλαια τους
Οι εταιρείες με το χαμηλότερο p/bv και αυτές που έβγαλαν κέρδη στο φετινό πρώτο εξάμηνο
Τουλάχιστον το μισό χρηματιστηριακό ταμπλό διαπραγματεύεται κάτω από τα ίδια κεφάλαια σύμφωνα με τα αποτελέσματα εξαμήνου που δημοσίευσαν οι εταιρείες και τα οποία συνέλεξε και επεξεργάστηκε το τμήμα ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής.
Πιο αναλυτικά, από τις 196 εταιρείες που δημοσίευσαν αποτελέσματα, οι 120 έχουν κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των ιδίων κεφαλαίων και πιο συγκεκριμένα το 61% των εταιρειών.
Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν 31 εταιρείες με αρνητικά ίδια κεφάλαια, ήτοι το 16% και οι υπόλοιπες 45 διαθέτουν αποτίμηση υψηλότερη έως και 10 φορές των ιδίων κεφαλαίων.
Τον χαμηλότερο δείκτη p/bv διαθέτει η Minerva με 0,06 καθώς έχει 4,8 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια και αποτίμηση 300 χιλ. ευρώ. περίπου.
Η Ντρουκφάρμπεν έχει δείκτη 0,08 με την εταιρεία να έχει αποτίμηση χαμηλότερη από τα κέρδη εξαμήνου.
Οι μετοχές των Αθηνά, Αλουμύλ Μυλωνάς και ΔΕΗ έχουν δείκτη λίγο πάνω από 0,10 φορές, με την ΔΕΗ να είναι η μόνη από τις τρεις που στο εξάμηνο εμφάνισε κέρδη και παρά το γεγονός ότι είναι μειωμένα, συγκρινόμενα με την αποτίμηση διαμορφώνουν καλό p/e έστω και αν είναι μόνο εξαμήνου.
Η Τεχνική Ολυμπιακή έχει δείκτη επίσης λίγο πάνω από 0,11 φορές με την εταιρεία ωστόσο να εμφανίζει μεγάλες ζημιές στο εξάμηνο.
Στο 0,12 είναι ο δείκτης για την Χατζηκρανιώτη και στο 0,13 για την Moda Bagno, με την τελευταία να έχει αρκετούς πωλητές στις τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ σημειώνεται πως και οι δύο είχαν ζημιές στο εξάμηνο.
Η Χαϊδεμένος έχει υποχωρήσει σημαντικά στο ταμπλό το τελευταίο διάστημα, ενώ έχει ακόμα πωλητές.
Λόγω της υποχώρησης ο δείκτης p/bv είναι στις 0,13 φορές ενώ το εξάμηνο είχε ζημιές.
Ζημιές είχε και η Μουζάκης που διαπραγματεύεται μόλις στο 13% των ιδίων κεφαλαίων της.
Με το ίδιο ποσοστό διαπραγματεύεται και η Fieratex, ενώ οριακά υψηλότερο είναι το ποσοστό για Δρομέας και Κλωστήρια Ναυπάκτου, οι οποίες επίσης είχαν ζημιές στο εξάμηνο.
Η J&P Άβαξ παρά την άνοδο το τελευταίο διάστημα λόγω κερδών στο εξάμηνο, εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με δείκτη p/bv κάτω από 0,2 φορές, ενώ ίδιο p/bv έχει και η Ιντρακόμ η οποία βέβαια είχε ζημιές.
Κάτω από 0,2 φορές είναι ο δείκτης για τις Ιντερτεκ και ΚΡΕΚΑ και στις 0,20 φορές για Inform Λυκος και Κλουκίνας, οι οποίες εμφάνισαν κέρδη στο εξάμηνο.
Εξαιρετικά χαμηλός είναι ο δείκτης και για την ΕΚΤΕΡ που είχε μικρά κέρδη στο εξάμηνο και στο 0,24 για την Newsphone που είχε μικρά κέρδη επίσης.
Κοιτώντας πιο ψηλά στον πίνακα των μετοχών και αναζητώντας μετοχές με χαμηλό p/bv και καλή κερδοφορία εντοπίζουμε την Νάκας με 0,33 και κέρδη 1 εκατ. ευρώ, την ΕΛΒΕ με 0,32 και κέρδη 280 χιλ. ευρώ, την Profile με 0,31 και κέρδη 281 χιλ. ευρώ, την Info Quest με 0,40 και κέρδη 4,6 εκατ. ευρώ, την Elinoil με 0,44 και κέρδη 1,3 εκατ. ευρώ, την AS Company με 0,47 και κέρδη 984 χιλ. ευρώ, την Έλτον με 0,48 και κέρδη 2,37 εκατ. ευρώ, την ΓΕΚΤΕΡΝΑ με 0,57 και 24 εκατ. ευρώ κέρδη και την Καράτζη με 0,57 και 4,4 εκατ. ευρώ κέρδη.
Οι παραπάνω μετοχές λόγω καλής κερδοφορίας σε σύγκριση με την αποτίμηση και λόγω χαμηλής αποτίμησης συγκρινόμενη με τα ίδια κεφάλαια χαρακτηρίζονται φθηνές.
Με υψηλό δείκτη p/bv διαπραγματεύεται η Σελόντα, η οποία μάλιστα έχει τον υψηλότερο στο ΧΑ (10,4 φορές).
Πάνω από 4 φορές διαπραγματεύεται η Λάμψα, η Τρία Άλφα και οριακά χαμηλότερα του 4 η Δάιος και η Euroxx.

Γιώργος Κατικάς

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης