Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το ΧΑ απέφυγε το sell off λόγω εκλογής Trump – Τι βλέπουν τα στελέχη της αγοράς για τη συνέχεια

Το ΧΑ απέφυγε το sell off λόγω εκλογής Trump – Τι βλέπουν τα στελέχη της αγοράς για τη συνέχεια
Δεν επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες για την εγχώρια αγορά που ήθελαν τις μετοχές να καταρρέουν αλλά επιστρέφει η μεταβλητότητα
Αν και οι αναλυτές περίμεναν ραγδαία υποχώρηση των ελληνικών μετοχών από την νίκη του Trump στις ΗΠΑ, ωστόσο οι εκτιμήσεις και οι μεγάλες ανησυχίες δεν επιβεβαιώθηκαν και από το ξεκίνημα η αγορά έδειξε ότι κρατάει τις στηρίξεις και δοκιμάζει τις γνωστές της αντιστάσεις.
Το ΧΑ στο ξεκίνημα της συνεδρίασης βρέθηκε να χάνει έως και 1,68% και να φλερτάρει με τις 570 μονάδες, όμως σταδιακά και μέχρι το κλείσιμο κατάφερε να μηδενίσει τις απώλειες και με πρωταγωνιστή τον ΟΠΑΠ να βρεθεί σε οριακό θετικό έδαφος λίγο πριν τις δημοπρασίες.
Ο τζίρος οριακά βελτιωμένος, αλλά στα γνωστά επίπεδα που έχουμε συνηθίσει στην περίοδο της συσσώρευσης που εξακολουθούμε να διανύουμε.
Αναλυτές σημειώνουν πως η μεταβλητότητα λόγω Trump επιστρέφει και πως το πρόβλημα δεν είναι το όνομα αλλά οι πράξεις.
Αναφέρουν πως οι αγορές θα περιμένουν τις κινήσεις που θα κάνει και επειδή είναι απρόβλεπτος χαρακτήρας ίσως δούμε μελλοντικά σκαμπανεβάσματα.
Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής, Μάνος Χατζηδάκης, σημειώνει πως το ΧΑ είναι ένα περιφερειακό story και πως θα συνεχίσει να κινείται όπως και πριν.
Μάλιστα σημειώνει πως ακόμα και το θετικό σενάριο να επιβεβαιωνόταν η δική μας η αγορά θα συνέχιζε να αποδίδει χειρότερα έναντι των άλλων αγορών.
Για τον κ. Χατζηδάκη τα κυρίαρχα θέματα που θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία του ΧΑ, είναι η δεύτερη αξιολόγηση και το χρέος.
Αν ολοκληρωθεί εντός του έτους η αξιολόγηση και πάρει η χώρα κάτι και για το χρέος τότε θα μπορέσει να δει υψηλότερα επίπεδα το ΧΑ.
Σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Λουκά Παπαϊωάννου, η μεταβλητότητα επιστρέφει στις αγορές και οι επενδυτές σημειώνει πως θα πρέπει να είναι για έναν ακόμη λόγο σε εγρήγορση.
Όπως αναφέρει είναι σχετικά άγνωστη η πολιτική που θα ακολουθήσει και ως χαρακτήρας ο D.Trump είναι απρόβλεπτος.
Σημειώνει πάντως πως «μάλλον υπερβάλλαμε με τις ανησυχίες».
Στα θετικά της εκλογής συγκαταλέγει το γεγονός ότι ελέγχει Γερουσία και Κογκρέσο, άρα μπορεί να περάσει ευκολότερα τα δικά του θέματα, ενώ στο πρόγραμμά του είχε θετικά μέτρα για την επιχειρηματικότητα όπως μείωση φόρων.
Στα αρνητικά για τις αγορές είναι η πιθανή αύξηση των επιτοκίων για την οποία στις ομιλίες του είχε πολλές φορές αναφερθεί και μπορεί να έρθει γρηγορότερα από όσο περίμεναν οι αγορές.
Ο κ.ΠαπαΪωάννου καταλήγει λέγοντας πως το όνομα δεν είναι το πρόβλημα και πως πρέπει να δούμε τις πράξεις.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης