Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η απουσία επενδυτών δημιουργεί στρεβλώσεις – Mία θυγατρική αποτιμάται 45 εκατ. και ο όμιλος 65 εκατ.

Η απουσία επενδυτών δημιουργεί στρεβλώσεις – Mία θυγατρική αποτιμάται 45 εκατ. και  ο όμιλος 65 εκατ.
Τι αποκαλύπτει το τίμημα που έδωσε η Quest για την εξαγορά μειοψηφικού πακέτου στην ACS που αποτελεί μόνο μία από τις δραστηριότητες του ομίλου
Τεράστιες στρεβλώσεις δημιουργεί η απουσία επενδυτών στο ΧΑ με αποτέλεσμα δεκάδες μετοχές να διαπραγματεύονται είτε με ελκυστικό p/e και παράλληλα χαμηλό p/bv και χαμηλή μόχλευση, είτε να αξίζει όλος ο όμιλος μόλις κάτι παραπάνω από την αξία μίας θυγατρικής.
Στην περίπτωση της Quest συμμετοχών η ανακοίνωση του τιμήματος για την εξαγορά μετοχών μειοψηφίας έδειξε ότι ο όμιλος εκτός από αυτά που βλέπει κάποιος με μία απλή ανάγνωση του ισολογισμού έχει σημαντικές κρυμμένες αξίες.
Πιο αναλυτικά στην ανάδειξη της αξίας της θυγατρικής της προχώρησε έμμεσα την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, η Quest συμμετοχών.
Η εισηγμένη ανακοίνωσε πως με δικαστική απόφαση εξαγόρασε μετοχές που δεν κατείχε στην θυγατρική ACS και πλέον κατέχει το 100%.
Από την πράξη αυτή ωστόσο προκύπτει πως η θυγατρική έχει σημαντική αξία, που μάλιστα ανέρχεται στο 68% της συνολικής αποτίμησης της Quest στο ταμπλό.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αγόρασε τις μετοχές που δεν είχε στην κατοχή της.
Πιο αναλυτικά είχε το 99,723% του συνόλου των μετοχών με το σύνολο να ανέρχεται στις 330.000 και αγόρασε 913 μετοχές που δεν είχε στην κατοχή της.
Μετά την αγορά κατέχει πλέον το 100%.
Οι μετοχές αγοράστηκαν προς 135,6167 ευρώ ανά μετοχή.
Με βάση το τίμημα εξαγοράς που αποφασίστηκε από το Ειρηνοδικείο Αχαρνών, η συνολική αξία της ACS είναι 330.000Χ135,6167=44,75 εκατ. ευρώ.
Μα άλλα λόγια η θυγατρική ενός ομίλου αξίζει 44,7 εκατ. ευρώ και ολόκληρος ο όμιλος Quest αποτιμάται στο ταμπλό στα 65,3 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον ο όμιλος διαθέτει θυγατρικές τις Quest Ενεργειακή, Cardlink, iStorm, I Square, QuestOnLine, Unisystems και Info-Quest.
Η μητρική εταιρεία είναι συμμετοχών και εκμετάλλευσης ακινήτων.
Η Quest ενεργειακή στο εξάμηνο είχε καθαρά κέρδη 2,46 εκατ. ευρώ και η ACS 2,6 εκατ. ευρώ.
Στο εξάμηνο είχε ίδια κεφάλαια 159,3 εκατ. ευρώ, επομένως διαπραγματεύεται με ελκυστικό P/BV, συνολικές υποχρεώσεις 186,2 εκατ. ευρώ, άρα η μόχλευση δεν είναι μεγάλη, οι τραπεζικές υποχρεώσεις ήταν στα 47 εκατ. ευρώ περίπου αλλά υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα ίδιου ύψους.
Ο όμιλος είχε καθαρά κέρδη 4,6 εκατ. ευρώ ήδη στο εξάμηνο και υψηλές λειτουργικές ταμειακές ροές.
Σημειώνεται πως έχει αποφασιστεί η επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους ύψους 0,34 ευρώ που αντιστοιχεί σε υψηλή απόδοση για τους μετόχους.
Με απλά λόγια η παραπάνω ανακοίνωση της εταιρείας έρχεται να υπενθυμίσει την ελκυστική αποτίμηση της μετοχής στο ταμπλό με έναν ακόμη τρόπο και παράλληλα να υπενθυμίσει πως η απαξίωση και η απουσία επενδυτών έχει δημιουργήσει μεγάλες στρεβλώσεις στο ΧΑ.
Πολλοί εισηγμένοι εκμεταλλεύονται τις στρεβλώσεις αυτές και καταθέτουν δημόσιες προτάσεις αγοράζοντας χαμηλά το σύνολο ή σε περίπτωση αποτυχίας εξόδου από το ταμπλό ένα μεγάλο μέρος του συνόλου των μετοχών.

Γιώργος Κατικάς

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης