Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Δεν χάνουν ευκαιρία για διάλυση αποτιμήσεων στα μικρομεσαία οι επενδυτές – Από ποιες μετοχές βιάζονται να φύγουν

Δεν χάνουν ευκαιρία για διάλυση αποτιμήσεων στα μικρομεσαία οι επενδυτές – Από ποιες μετοχές βιάζονται να φύγουν
Με αφορμή τις τραπεζικές πιέσεις και τη σημαντική πτώση του γενικού δείκτη οι εντολές πώλησης στην περιφέρεια αυξήθηκαν σημαντικά
Δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, οι επενδυτές προχωρούν σε προσπάθειες πώλησης χιλιάδων τεμαχίων σε μικρομεσαίες εταιρείες, δημιουργώντας κύμα φυγής από αυτήν την κατηγορία του ΧΑ.
Ειδικά σε συνεδριάσεις όπως η χθεσινή όπου οι τράπεζες βύθιζαν το ΧΑ, οι εντολές αυξάνονται σημαντικά παρασέρνοντας και καλές εταιρείες σε μεγάλη υποχώρηση.
Η προσφορά δεν είναι δυνατόν να απορροφηθεί, αφού στο ΧΑ δεν υπάρχουν επενδυτές για αυτήν την κατηγορία μετοχές, και πολλές μετοχές καταγράφουν μεγάλες απώλειες για συνεχόμενες συνεδριάσεις.
Δε λείπουν βέβαια και οι περιπτώσεις όπου μετοχές ενισχύθηκαν με τριψήφιο ποσοστό μέσα σε λίγες μέρες αλλά με ελάχιστους όγκους και η προσφορά που βγαίνει τώρα δεν μπορεί να απορροφηθεί.
Περισσότερες από 20 μετοχές κατέγραψαν απώλειες χθες άνω του 5% και έως 20%.
Αν εξαιρεθούν οι τραπεζικές μετοχές με όγκο υποχώρησαν μόλις δύο εταιρείες:
Η Πλαστικά Θράκης με 17 χιλ. τεμάχια και η J&P Άβαξ με 30 χιλ. τεμάχια.
Και μπορεί η Πλαστικά Θράκης να ήταν σε υψηλά πολλών ετών στις προηγούμενες μέρες, αλλά εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε πολύ ελκυστικά επίπεδα λόγω ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών.
Ξεχωριστό σχολιασμό χρειάζεται η μετοχή της Χατζηκρανιώτη, η οποία από 15 Νοεμβρίου και μέχρι τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής 25 Νοεμβρίου είχε ενισχυθεί κατά 210% με όγκο περίπου 20 χιλ. τεμάχια συνολικά.
Χθες υποχώρησε 13,66% καθώς μία στημένη εντολή πώλησης δεν άφησε τη μετοχή να ενισχυθεί περαιτέρω.
Στο κλείσιμο υπήρχαν 13 χιλ. τεμάχια προς πώληση.
Μεγάλη εντολή πώλησης 108 χιλ. τεμαχίων τοποθετήθηκε χθες στα 0,10 ευρώ στη Lavipharm, ενώ 31 χιλ. τεμάχια πουλούσαν στα 0,1820 ευρώ στην Παπουτσάνης η οποία άνοιξε με άνοδο με πτώση.
Ξεχωριστή αναφορά αξίζει και στη Μάρακ, η οποία είναι προς διαγραφή αλλά οι επενδυτές της έχουν διαγράψει εδώ και μήνες.
Η μετοχή δεν έχει κάνει πράξη ακόμα μέσα στο 2016 και υπάρχει εδώ και καιρό πωλητής στα 0,2390 ευρώ ο οποίος προσπαθεί να πουλήσει περίπου 15 χιλ. τεμάχια, αλλά μάταια.
Μεγάλο πωλητή είχε και η Δρομέας.
Η μετοχή έκλεισε με σημαντικές απώλειες και χαμηλό όγκο, ενώ στο +7,5% πουλούσαν 29 χιλ. τεμάχια.
Πωλητή είχε και η Σάτο, όπως και η Φιερατέξ και Λεβεντέρης, οι οποίες έκλεισαν στο limit down με ανεκτέλεστα αλλά με ελάχιστο συνολικό όγκο λόγω απουσίας αγοραστών.
Στη Βιοτέρ πουλούσαν 50 χιλ. τεμάχια, στην Αλουμύλ 42 χιλ. τεμάχια, η Μαθιός και η Κλουκίνας-Λάππας είχαν γεμάτη εντολές την πλευρά των πωλητών, ενώ πωλητές είχε και η Moda Bagno.
Με σημαντικές απώλειες λόγω απουσίας αγοραστών έκλεισαν χθες οι μετοχές των Ελτράκ, Ολυμπιακή Τεχνική και ΕΚΤΕΡ μεταξύ άλλων.

Γιώργος Κατικάς

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης