Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τα νέα που ενίσχυσαν βραχυπρόθεσμα την ψυχολογία των επενδυτών στο ΧΑ και τα σοβαρά που ακολουθούν

Τα νέα που ενίσχυσαν βραχυπρόθεσμα την ψυχολογία των επενδυτών στο ΧΑ και τα σοβαρά που ακολουθούν
Αναλυτές σημειώνουν πως μια πρόβλεψη για τη συνέχεια δεν είναι εύκολη καθώς δεν μπορούν να προβλέψουν τι θα πράξουν οι αγορές μετά το δημοψήφισμα στην Ιταλία
Μετά από ένα τριήμερο απωλειών για τον γενικό δείκτη, το ΧΑ ξαναβρίσκει τα πατήματά του και χθες κοίταξε υψηλότερα κυρίως λόγω καλών ειδήσεων που δημοσιεύτηκαν.
Η πορεία του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο η οποία ήταν ακόμα καλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις αλλά και άλλα νέα όπως η αύξηση των καταθέσεων βοήθησαν την πορεία της αγοράς.
Παράλληλα οι δηλώσεις Μοσκοβισί για συμφωνία και η πίεση ουσιαστικά που άσκησε για κλείσιμο των διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπάρξει και τελική συμφωνία για το χρέος αλλά και οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για το ύψος των πλεονασμάτων συνέβαλαν στην χθεσινή άνοδο.
Το ΧΑ στο άνοιγμα ακούμπησε την ψυχολογική στήριξη των 600 μονάδων και στη συνέχεια με πρωταγωνίστριες της τράπεζες κινήθηκε προς τις 615 μονάδες για να κλείσει τελικά στις 610 μονάδες.
Πάντως, στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως μια πρόβλεψη για τη συνέχεια δεν είναι εύκολη και γι΄αυτό δεν βγαίνει κάποιος να πει με σιγουριά πως η αγορά θα κινηθεί προς κάποια κατεύθυνση.
Το μεγάλο στοίχημα είναι το δημοψήφισμα στην Ιταλία και ποια θα είναι η στάση των επενδυτών κυρίως απέναντι στις ιταλικές τράπεζες την προσεχή Δευτέρα.
Μετά το δημοψήφισμα είναι το κρίσιμο Eurogroup και άρα η εγχώρια αγορά θα είναι σε αυξημένη επαγρύπνηση.
Αναλυτές τονίζουν πως δεν μπορούν να πουν τι θα συμβεί στο ΧΑ αν επικρατήσει για παράδειγμα το όχι, καθώς εκτιμήσεις που έγιναν στο παρελθόν δεν επιβεβαιώθηκαν.
Σημειώνουν δηλαδή πως πρόσφατα υπήρξε η εκτίμηση πως η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ θα ήταν καταστροφική για τις αγορές και πως η Wall Street θα υποχωρούσε σημαντικά.
Αντί όμως να γίνει αυτό, είδαμε νέα ιστορικά υψηλά στη Νέα Υόρκη.
Λίγους μήνες νωρίτερα με αφορμή το Brexit οι αγορές βούλιαξαν, λόγω των εκτιμήσεων για τις συνέπειες, αλλά κάλυψαν το χαμένο έδαφος λόγω μίας σειράς νέων εκτιμήσεων για μικρότερες επιπτώσεις.
Κάποια στελέχη της αγοράς πηγαίνουν ακόμη πιο πίσω στο παρελθόν, υπενθυμίζοντας πως πέρυσι τέτοια εποχή, ο μεγάλος φόβος των αγορών άκουγε στο όνομα «Κίνα».
Σήμερα αυτός ο κίνδυνος δεν υπάρχει στο τραπέζι της ανάλυσης των δεδομένων και αναρωτιούνται αν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος ή πέρσι αναζητούσαν κάποιοι αφορμή για υποχώρηση οι αγορές.
Το συμπέρασμα είναι ότι η αγορά θα πηγαίνει μέρα με τη μέρα μέχρι και τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας και οι επενδυτές θα επιδίδονται σε κινήσεις τακτικής περισσότερο παρά σε κινήσεις μακροπρόθεσμου ορίζοντα.
Σημειώνεται πως μετά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης (Τετάρτη 30 Νοεμβρίου) τίθενται σε ισχύ οι αλλαγές στους δείκτες MSCI με ελληνικό ενδιαφέρον τις διαγραφές των Ιντραλότ και Τράπεζας Αττικής από τον MSCI Greece Small Cap.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης