Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το Αλφαβητάρι της συνεδρίασης - Τι έγινε σήμερα 30/11 στο ταμπλό του Χ.Α.

Το Αλφαβητάρι της συνεδρίασης - Τι έγινε σήμερα 30/11 στο ταμπλό του Χ.Α.
Οι τράπεζες έφεραν εκτός από τζίρο και αποδόσεις 
“Έφυγε” και ο Νοέμβριος ο οποίος επεφύλαξε ένα δυνατό finish για το Χρηματιστήριο.
Οι τράπεζες έφεραν εκτός από τζίρο και αποδόσεις βοηθώντας τον Γενικό Δείκτη να προσεγγίσει τα επίπεδά του στο ξεκίνημα της χρονιάς.
Μιας χρονιάς … τρελοκομείο, αν συνεκτιμήσει κανείς τα χαμηλά 25ετίας τον Φεβρουάριο, το κλείσιμο της 1ης αξιολόγησης τον Ιούλιο, το Brexit, την εκλογή Trump και το σπριντ του Νοεμβρίου για να κλείσει η δόση.

Σε μια τέτοια χρονιά ούτε τον Δεκέμβριο θα βρουν γαλήνη η επενδυτές. Οι διακυμάνσεις δεν θα είναι χαλαρές, το ευρώ θα ζήσει μεγάλες στιγμές μεταφέροντας την μεταβλητότητα του και σε ομόλογα και μετοχές.

- Εννοείται, πως κάθε αποτέλεσμα στο ιταλικό δημοψήφισμα και στην Αυστρία θα έχει διαφορετική ανάγνωση ως προς την κατεύθυνση που θα δώσει στις Αγορές, αλλά και στο μήνυμα που θα στείλει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε παραμονές εκλογών.

Αυτό που μας δίδαξε η φετινή χρονιά είναι πως οι αγορές δεν πεθαίνουν ποτέ. Οι κωδικοί πεθαίνουν, η ρευστότητα εξαντλείται αλλά οι Αγορές δεν πεθαίνουν ποτέ.

- Και για να συμμετάσχει κανείς στον επόμενο κύκλο ανόδου είναι σημαντικό να κρατήσει κάβες ώστε να μπορεί να έχει δύναμη να μπει στο επόμενο κύμα.

Και επειδή οι διακυμάνσεις δεν είναι πια ήπιες, αφού όσα συστήματα trading είναι πάνω σε υπολογιστές έχουν αλγόριθμους που λειτουργούν «τασικά» μεγεθύνοντας τις ημερήσιες κινήσεις, ενώ τα διαγράμματα ξεχειλώνουν πολύ πιο γρήγορα από όσο θα επέτρεπαν τα κλασικά σήματα της τεχνικής ανάλυσης.

Σύμφωνα τώρα με δημοσίευμα της Wall Street Journal το έγγραφο προτείνει μέτρα για την επιμήκυνση των ωριμάνσεων και το «κλείδωμα» των επιτοκίων σε ορισμένα από τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα, για να προστατεύσει την χώρα από μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων.

- Εμπιστευτική πρόταση που έχει συγκροτήσει ο ESM θα μπορούσε να ελαφρύνει το φορτίο χρέους της Ελλάδας κατά περίπου 21,8% ως το 2060, μεταδίδει η WSJ. Το εξασέλιδο έγγραφο του ESM με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου, προβλέπει μέτρα που θα ληφθούν στο κοντινό μέλλον για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η ΕΙΔΗΣΗ που ταράζει τα νερά: Το 6,558% αγγίζει η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, επίπεδα που είχε να δει στις αρχές του Οκτωβρίου του 2014, μετά από ένα εντυπωσιακό ράλι το οποίο ξεκίνησε πριν μερικές εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές “ποντάρουν” ότι το Eurogroup θα συμφωνήσει στην οριστικοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Oι θετικές δηλώσεις των ευρωπαϊκών πιστωτών βελτιώνουν το κλίμα στην αγορά και οδηγούν τους ελληνικούς τίτλους σε σημαντική αποκλιμάκωση μετά τα επίπεδα του 8,5% στα οποία “επέμεναν” οι αποδόσεις του 10ετούς από τα μέσα του καλοκαιριού έως και τον Οκτώβριο, μετά από την αρχική βελτίωση που είχαν σημειώσει μετά το Eurogroup του Μαΐου. Από τις 21/11 και μετά, τα yields κινούνται σταθερά κάτω του 7% με αποτέλεσμα να επανέλθουν σε επίπεδα που άγγιζαν τον Οκτώβριο του 2014 και το 6,558% σημειώνοντας πτώση 5,6%.

ΤΑΜΠΛΟ: Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,97% στις 628,75 μονάδες, κινηθείς στο εύρος των 612,28 μονάδων (+0,28%) και 632,62 μονάδων (+3,61%).

- Ο τζίρος ανήλθε σε 180,92 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω πακέτων δαπανήθηκαν 73,8 εκατ. ευρώ (στον ΤΙΤΚ με 3,4 εκατ. τμχ λόγω plαcement από την Alpha Bank αξίας 68 εκατ. ευρώ).
- Ο FTSE25 στο 3,42%, στις 1.705,13 μονάδες, στο -0,47% ολοκλήρωσε ο Mid Cap στις 779,50 μονάδες. Ο ΔΤΡ έκλεισε με κέρδη 7,83% στις 827,70 μονάδες.

ΤΑΜΠΛΟ(Ι): Ανοδικά ολοκλήρωσαν (69), στο μείον (32) και σταθερές (18). Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο των αγοραστών, με την Πειραιώς να σημειώνει την μεγαλύτερη άνοδο στο +10,56%. Άλμα 10,47% από την Eurobank, με τις ΕΤΕ και AΛΦΑ να κλείνουν στο +6,80% και +6,15% αντίστοιχα. Κέρδη 4,22% σημείωσε και η ΓΡΙΒ, ενώ άνω του 3% ήταν τα κέρδη σε ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΤΙΤΚ και ΒΙΟ…

Στην σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκαν οι εξαμηνιαίες αλλαγές του MSCI, που εκτός των τίτλων που "είδαν την θύρα εξόδου" (ΑΤΙΚΗΣ και ΙΝΤΡΑΛΟΤ), υπήρξε και μία μικρή αναδιάρθρωση, πιθανότατα λόγω αλλαγής σταθμίσεων στους επιμέρους δείκτες και αυτό φάνηκε στον τζίρο. Να σημειωθεί ότι ενώ στις 5μμ η μικτή αξία συναλλαγών ήταν στα 131,2 εκατ., μετά την λήξη των δημοπρασιών βρέθηκε στα... 180,9 εκατ.

ΔΕΗ: Από τους πιο δύσκολους τίτλους στο ταμπλό. Δοκίμασε το πολύ σημαντικό επίπεδο της ζώνης του 3,37 που καθ όλη την διάρκεια του έτους δεν έχει καταφέρει να κατοχυρώσει και να ανοίξει τον δρόμο για το 4,5000 ευρώ.

- Τα 2,8800-2,9100 ευρώ συνεχίζουν να είναι κύρια στήριξη που συντηρεί και το ημερήσιο Long.
- Τα 3,1200 ευρώ είναι κοντινή αντίσταση που πρέπει να κατοχυρώσει σε κλείσιμο, αν θέλει να το ξαναδοκιμάσει.
- Στο +3,72% στα 3,0700 με συναλλαγές αξίας 1,4 εκατ. ευρώ.

ΟΤΕ: Στήριξη στα 8,16 ενώ τα 8,65 είναι το επίπεδο αντίστασης. Μία διάσπαση ενός εκ των δύο μπορεί να μας δώσει τα 8,90-9,00 ή τα 7,75-7,90 ευρώ. Στο +2,38% σήμερα και στα 8,600 ευρώ με 9 εκατ. ευρώ τζίρο.

ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ: Συντριπτικές απώλειες για ΓΕΔ (-19,35%), ΔΙΟΝ (-15,82%) και ΦΡΙΓΟ (-14,17%).

- Και black humor από την διοίκηση της ΦΡΙΓΟ… “Παραμένουμε προσηλωμένοι στη βελτίωση των ταμειακών ροών, κυρίως μέσω της καλύτερης διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης και των κεφαλαιακών δαπανών”.
- Στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, η Frigoglass είχε αρνητική καθαρή θέση ύψους €82 εκατ. Ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε €315,2 εκατ., σε σύγκριση με €293,1 εκατ. πέρυσι. Και τι να σχολιάσει κανείς…

ΧΑΜΗΛΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ: Στράγγιξε ο τζίρος, με τον ΑΣΤΕΡΑ ουσιαστικά να έχει τερματίσει και με όλες τις υπόλοιπες να μην συγκεντρώνουν καν τα 1500 ευρώ. Και μιλάμε για… ΑΤΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΚΑΡΕΛΙΑ, ΠΑΝΓΑΙΑ, ΜΙΝΟΑΝ.

ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ: ΚΕΚΡΟΠΑΣ, ΚΛΜ, ΙΝΤΡΑΛΟΤ, ΑΤΤΙΚΗΣ…

ALPHA BANK -9MHNO: Ενθαρρυντικά είναι τα μεγέθη που ανακοίνωσε ο όμιλος για το 9μηνο του έτους καθώς εμφάνισε καθαρά κέρδη 22,2 εκατ. ευρώ που στο γ’ 3μηνο βρέθηκαν στα 41,2 εκ. ευρώ. Αύξηση σημειώθηκε στα έσοδα από τόκους στο γ’ 3μηνο ενώ οι προβλέψεις της τράπεζας για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου το γ’ 3μηνο μειώθηκαν σημαντικά κατά 24% σε ετήσια βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης