Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παίρνουν αποστάσεις από το ΧΑ οι ξένοι επενδυτές – Το δύσκολο τρίμηνο που περιμένουν και γιατί είναι εκνευρισμένοι

Παίρνουν αποστάσεις από το ΧΑ οι ξένοι επενδυτές – Το δύσκολο τρίμηνο που περιμένουν και γιατί είναι εκνευρισμένοι
Τεχνικής υφής η χθεσινή αντίδραση με αφορμή την επιστολή Τσακαλώτου προς το Euro Working Group
Αφορμή για μία τεχνική ανάκαμψη δόθηκε χθες μετά και την επιστολή που έστειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους θεσμούς, κίνηση που ερμηνεύτηκε ως ρίξιμο των τόνων από τους επενδυτές.
Ωστόσο, το κλίμα σημειώνουν στελέχη της αγοράς έχει χαλάσει και οι επενδυτές τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό είναι κουρασμένοι από όλη αυτήν την κατάσταση που διαρκεί πλέον αρκετά χρόνια.
Πηγές από το εξωτερικό σημειώνουν πως ξένοι επενδυτές με θέση σε ελληνικές μετοχές εμφανίζονται έντονα δυσαρεστημένοι το τελευταίο διάστημα.
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, έκαναν αρκετή υπομονή μέσα στη χρονιά, στήριξαν δύσκολες επιλογές που είχαν λάβει, όπως τοποθετήσεις σε τράπεζες τράπεζες και άρχισαν πριν λίγες εβδομάδες να θερίζουν τους καρπούς των πράξεών τους.
Όμως η μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τα μεγάλα ανοικτά θέματα που βλέπουν ότι υπάρχουν, τους αναγκάζουν να κάνουν μεγάλα βήματα προς τα πίσω και να πάρουν αποστάσεις ασφαλείας από το ΧΑ.
Πληροφορίες του Bankingnews.gr αναφέρουν πως μετά τις τελευταίες εξελίξεις αποφάσισαν να αφήσουν στην άκρη προς το παρόν το ΧΑ, γιατί εκτιμούν ότι δύσκολα θα κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον χρονικό ορίζοντα που θέτει η κυβέρνηση, ενώ δεν αποκλείουν και πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες προσθέτουν αβεβαιότητα και μεταβλητότητα στο ΧΑ.
Την ίδια ώρα εμφανίζονται εκνευρισμένοι όπως και πολλοί εγχώριοι επενδυτές, καθώς βλέπουν τις διεθνείς αγορές να καταγράφουν το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο, και το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει εγκλωβισμένο πέριξ των 600-650 μονάδων γιατί η χώρα παραμένει ακόμα μέσα στα μνημόνια, οι κυβερνήσεις δεν κάνουν αυτά που πρέπει, η φορολογία αυξάνεται και η ανάπτυξη δεν έρχεται.
Τα κεφάλαια που έχουν τοποθετηθεί θα μπορούσαν να έχουν σημαντικά καλύτερες αποδόσεις αν η χώρα είχε προχωρήσει μπροστά και έχει φανεί πως όταν γίνονται θετικά βήματα το ΧΑ άμεσα κινείται υψηλότερα.
Αυτό που φαίνεται είναι πως η χρονιά κλείνει όπως ακριβώς άρχισε, ήτοι με καθυστερήσεις και εντάσεις στη διαπραγμάτευση.
Υπενθυμίζουν πως στα τέλη του 2015 αλλά και στις αρχές του 2016 υπήρχε αισιοδοξία και οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι φέτος θα ήταν μια καλή χρονιά, γιατί θα έκλεινε η τότε αξιολόγηση και η χώρα θα βελτίωνε τη θέση της.
Όμως και εκείνη η αξιολόγηση έκλεισε με μεγάλη καθυστέρηση και η τωρινή φαίνεται πως έχει πάρει ίδιο δρόμο.
Οι ξένοι λοιπόν προτιμούν να απέχουν προς το παρόν και να μην προβούν σε κάποιες κινήσεις μέχρι να φανούν σημάδια βελτίωσης και να απομακρυνθεί ο σημαντικός κίνδυνος που βλέπουν ότι υπάρχει πάνω από τις ελληνικές μετοχές τώρα.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης