Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ποιοι είδαν «άσπρη μέρα» στο ΧΑ το 2016, ποιοι τα «έβαψαν μαύρα» και η αφετηρία των μετοχών το 2017

tags :
Ποιοι είδαν «άσπρη μέρα» στο ΧΑ το 2016, ποιοι τα «έβαψαν μαύρα» και η αφετηρία των μετοχών το 2017
Μπορούν οι μετοχές που ξεχώρισαν το 2016 να πρωταγωνιστήσουν και στη νέα χρονιά, ποιες έμειναν πίσω και μπορούν να προσφέρουν δυνατές συγκινήσεις
Ο τίτλος του δημοσιεύματος θα μπορούσε να ήταν «αποδόσεις έως και 1.000% πρόσφερε το 2016 το ΧΑ», αλλά θα έπρεπε να συνοδευτεί με μία πρόταση όπως «για λίγους και εγκλωβισμένους».
Η ουσία για τη χρονιά που έφυγε είναι πως υπήρξαν πολλές αναταράξεις και πως κάποιοι εισέπραξαν υψηλές αποδόσεις αν είχαν φροντίσει να επενδύσουν σε εταιρείες με καλά θεμελιώδη.
Μπορεί ο γενικός δείκτης να έκλεισε με οριακή άνοδο 1,95%, πολλές όμως εταιρείες έδωσαν στους μετόχους τους καλά κέρδη, ή βελτίωσαν κάπως τις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων τα οποία υποστεί τεράστιες ζημιές στα χρόνια των μνημονίων.
Αν εξαιρέσει κάποιος μετοχές όπως το προνόμιο της Μπουτάρης που ενισχύθηκε 1.000%, την Βαρβαρέσος που κατέγραψε άνοδο 271%, την Pasal με άνοδο 208%, τη ΓΕΔ που ενισχύθηκε 200%, την ΣΙΔΜΑ με 116% βρίσκει στη συνέχεια εταιρείες με καλά θεμελιώδη όπως για παράδειγμα την Έλαστρον με άνοδο 100%.
Η εταιρεία είναι χαμηλά αποτιμημένη και αν βελτιωθεί η κερδοφορία της η περσινή άνοδος θα μπορούσε να ήταν απλά η αρχή.
Η MIG με άνοδο 110% εξέπληξε ευχάριστα φέτος, ενώ η Audio Visual με άνοδο 93% χρειάζεται και άλλες κεφαλαιακές ενισχύσεις προκειμένου να ισχυροποιηθεί ο ισολογισμός.
Η Attica Group ενισχύθηκε 76% και το άξιζε, ενώ η Πλαστικά Θράκης βρέθηκε σε υψηλά πολλών ετών καθώς ενισχύθηκε σχεδόν 67% και ακόμα χαρακτηρίζεται φθηνή.
Η Quest συμμετοχών με άνοδο 75% συγκέντρωσε μερικά βλέμματα επενδυτών, ενώ έδωσε και πολύ καλή επιστροφή στους μετόχους.
Διαθέτει ισχυρό ισολογισμό και φέτος μπορεί να δώσει ακόμα καλύτερες επιστροφές και να διατηρήσει το ανοδικό momentum λόγω κερδών.
Η Μυτιληναίος λόγω συμφωνίας με ΔΕΗ αλλά και αναμενόμενη βελτίωση του ισολογισμού λόγω συγχώνευσης με τη ΜΕΤΚΑ θα μπορούσε να προσφέρει καλές αποδόσεις το 2017 μετά το +68% του 2016.
Η Ιονική Ξενοδοχειακή με άνοδο 68% λόγω πώλησης, αναμένει τώρα τη δημόσια πρόταση προς τους λιγοστούς μετόχους που έχουν απομείνει.
Θετικά εξέπληξε η Moda Bagno που ενισχύθηκε κατά 62% αφού έπεσε σημαντικά μέσα στο έτος και φάνηκε η ελκυστικότητα των μεγεθών της.
Το προνόμιο της Τιτάν ενισχύθηκε κατά 60% και η Jumbo τρέλανε τα τερματικά με άνοδο 54% συν κάποια μπόνους στους μετόχους.
Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ βελτίωσε τα οικονομικά της και οι επενδυτές το υποδέχθηκαν θετικά ανεβάζοντας 50% τη μετοχή, ενώ η Αστήρ Παλάς λόγω δημόσιας πρότασης ενισχύθηκε κατά 49%.
Η Ντρουκφάρμπεν προβληματίσει αρκετούς που ασχολούνται με τις χαμηλές κεφαλαιοποιήσεις καθώς παρά την άνοδο κατά 49% έχει εξαιρετικά χαμηλό P/E και ακόμη χαμηλότερο P/BV.
Η Κυριακίδης έχει σπάσει τα κοντέρ τα τελευταία χρόνια και το 2016 σκαρφάλωσε 44% υψηλότερα.
Σαράντης, Φουρλής, Άνεμος, Motor Oil, Άβαξ, και Τιτάν πρόσφεραν επίσης πολύ καλές αποδόσεις στους μετόχους.
Στους κερδισμένους πρέπει να συμπεριληφθεί ο ΟΠΑΠ, ο οποίος έδωσε μερίσματα ύψους σχεδόν 1 ευρώ το 2016 και ενισχύθηκε και οριακά σε σύγκριση με το 2015.
Τη μετοχή έχουν συμπεριλάβει αρκετοί αναλυτές στις επιλογές τους λόγω VLTs αλλά πρόκειται για μία δραστηριότητα που δεν θα ολοκληρωθεί άμεσα ώστε να έχει σημαντικά οφέλη στα κέρδη του οργανισμού.
Στον αντίποδα πολλοί θα ήθελαν να είχαν την απόδοση του γενικού δείκτη και όχι αυτή της Frigoglass που κατέστρεψε αρκετούς επενδυτές και διέλυσε τον ισολογισμό της.
Υποχώρησε 95%, ενώ από κοντά έκλεισε το έτος και η Σφακιανάκης που έχασε 94% και η Λιβάνης με 94% επίσης.
Η Τράπεζα Αττικής έχασε 90% σε χρόνο dt και θα έχει την ευθύνη για τις υποαξίες που θα γράψουν κάποιες εισηγμένες (βλ. ΕΥΔΑΠ).
Η Χαϊδεμένος με πτώση 70% τράβηξε κάποια βλέμματα, λόγω της βιασύνης κυρίως του πωλητή να ξεφορτωθεί τα κομμάτια του.
Ο ισολογισμός πάντως δεν φαίνεται να ενσωματώνει κάποιο αρνητικό σενάριο, ενώ έχει αντοχές να χάσει και μερικά εκατομμύρια και να είναι πάλι ελκυστικός σε σύγκριση με την αποτίμηση.
Η Forthnet που πέρασε στις τράπεζες έχασε 60%.
Στη συνέχεια σειρά πήραν οι τράπεζες που διέλυσαν τις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων χιλιάδων επενδυτών.
Η Eurobank έχασε 38%, η Εθνική 28%, η Alpha Bank 24% και η Πειραιώς 24,8%.
Σημειώνεται πάντως η πτώση κατά 27% του ΟΛΘ με την ευθύνη να πρέπει να αναζητηθεί στην καθυστέρηση της ιδιωτικοποίησης και στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, αλλά και να πρέπει να τονιστεί πως είναι εξαιρετικά φθηνή η εταιρεία και με σημαντικές προοπτικές αν ιδιωτικοποιηθεί.
Επίσης η ΔΕΗ έχασε 26% λόγω κυβερνητικών χειρισμών.
Για φέτος αναλυτές σημειώνουν πως υπάρχουν περιθώρια για άνοδο αν γίνουν αυτά που πρέπει, όπως να κλείσει η αξιολόγηση, να ενταχθεί η χώρα στο QE, να πάρουν ανάσα οι τράπεζες και έρθουν σημαντικές επενδύσεις.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης