Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι μετοχές του 2017 που επιλέγουν τώρα αναλυτές για το Bankingnews.gr με βάση τα θεμελιώδη και μόνο

tags :
Οι μετοχές του 2017 που επιλέγουν τώρα αναλυτές για το Bankingnews.gr με βάση τα θεμελιώδη και μόνο
Τρεις κατηγορίες μετοχών χωρισμένες ανάλογα με το ρίσκο που επιθυμεί να λάβει ο κάθε επενδυτής – Για συντηρητικούς, για επενδυτές με διάθεση ανάληψης ρίσκου και για κερδοσκόπους
Πληθώρα φθηνών μετοχών εντοπίζουν τα στελέχη της αγοράς με βάση τα θεμελιώδη και σημειώνουν πως ανάλογα με το ρίσκο που θέλει να λάβει ο κάθε επενδυτής, υπάρχουν μετοχές για να τον ικανοποιήσουν.
Πρόσφατα το Bankingnews.gr φιλοξένησε τις εκτιμήσεις 10 στελεχών του ΧΑ για το 2017.
Μεταξύ αυτών, ο Νίκος Χρυσοχοΐδης της Ν.Χρυσοχοΐδης ΑΧΕ είχε επιλέξει τις ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola, Τιτάν, Μυτιληναίο, Aegean και ΕΧΑΕ.
Ο Αλέξανδρος Σίνος της Solidus ΑΧΕΠΕΥ, ανέφερε πως οι τράπεζες θα είναι μέσα στους πρωταγωνιστές του έτους.
Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust, ξεχώριζε εκείνες με καλά θεμελιώδη, αξιόπιστο management, εταιρείες με προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών και συγκεκριμένα τις Μυτιληναίος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Folli Follie και Jumbo που πήγαν καλά το 2016 και μπορεί να συνεχίσουν και το 2017.
Ο Δημήτρης Σαρρής, της Σαρρής ΑΧΕ εκτίμησε πως οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Viohalco έχουν περιθώρια ανόδου και θα είναι μεταξύ των πρωταγωνιστών της νέας χρονιάς.
Σήμερα το Bankingnews αναζητά και μετοχές που είναι φθηνές, αλλά κυρίως λόγω αποτίμησης και εμπορευσιμότητας δεν επιλέγονται από τους περισσότερους αναλυτές.
Ζήτησε από αναλυτή να χωρίσει σε τρεις κατηγορίες τους επενδυτές και να επιλέξει μετοχές για κάθε κατηγορία ανάλογα με το προφίλ ρίσκου.
Η πρώτη κατηγορία είναι για συντηρητικούς και είναι μετοχές με καλή εμπορευσιμότητα καλά θεμελιώδη αλλά και με δείγματα γραφής στο παρελθόν.
Σε αυτή την κατηγορία ο αναλυτής κατέταξε τις μετοχές των Folli Follie λόγω φθηνής αποτίμησης, χαμηλού δανεισμού και εξωστρέφειας στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της Κίνας.
Τα ΕΛΠΕ λόγω ελκυστικής αποτίμησης και πρόθεση να δώσει ξανά μέρισμα στους μετόχους αλλά και γιατί είναι φθηνή η εταιρεία συγκριτικά με την καθαρή θέση και μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις στη μετοχική σύνθεση.
Ο αναλυτής σημειώνει πάντως πως θέλει να δει βελτίωση στις ταμειακές ροές.
Επιλέγει Μυτιληναίο, γιατί μετά την απορρόφηση της ΜΕΤΚΑ θα ισχυροποιηθεί ο ισολογισμός, αφού θα υπάρξει απομόχλευση καθώς η ΜΕΤΚΑ δεν έχει δάνεια και έχει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα.
Επιπλέον ωφελείται από την πορεία του δολαρίου και την υψηλή ζήτηση στο αλουμίνιο.
Επίσης επιλέγει ΕΥΔΑΠ λόγω καλών θεμελιωδών μεγεθών και καλού μερίσματος και Quest Συμμετοχών, την οποία θεωρεί εξαιρετικά φθηνή με αυξημένο ταμείο, υψηλή καθαρή θέση και δυνατότητα υψηλών επιστροφών και το 2017 στους μετόχους.
Στην κατηγορία με περισσότερο ρίσκο, σημειώνει πως βάζει μετοχές οι οποίες ουσιαστικά δεν έχουν ρίσκο για τους επενδυτές, απλά λόγω χαμηλής σχετικά εμπορευσιμότητας μπορεί να «ταλαιπωρήσουν» κάπως περισσότερο σε σύγκριση με την προηγούμενη κατηγορία τον μέτοχο που θα θέλει να πουλήσει.
Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσει τις μετοχές των Άνεμος, λόγω φθηνής αποτίμησης αλλά και τις Έλτον, Καράτζη, ΕΥΑΠΣ και Ελινόιλ.
Όλες έχουν ελκυστική αποτίμηση, υψηλή κερδοφορία και εξαιρετική διάρθρωση ισολογισμού.
Τέλος η τρίτη κατηγορία έχει περισσότερο ρίσκο γιατί έχει ακόμα πιο περιορισμένη εμπορευσιμότητα (γενικότερα οι παραπάνω μετοχές το μόνο ρίσκο είναι η εμπορευσιμότητα).
Χαρακτηρίζεται ως κατηγορία για «κερδοσκόπους» και περιλαμβάνει τις μετοχές των ΕΚΤΕΡ, ΕΛΒΕ, Profile, Μοτοδυναμική και Flexopack.
Όλες οι εταιρείες έχουν πολύ ελκυστική αποτίμηση με βάση την εικόνα του ισολογισμού τους.
Τέλος σύμφωνα με τον αναλυτή θα μπορούσε κάποιος να προσθέσει μεταξύ των πολλών φθηνών εταιρειών που υπάρχουν στο ΧΑ την Ολυμπιακή Τεχνική για υπεραπόδοση στο κάθε χαρτοφυλάκιο.
Εκτιμά πως το 2017 θα είναι έτος εξελίξεων για την εταιρεία και προσθέτει με αυτόν τον τρόπο και το real estate play στο κάθε χαρτοφυλάκιο.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης