Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Επανέρχεται ο κίνδυνος «κρατικοποίησης» τραπεζών μέσω του fund για την σταθερότητα του κλάδου

 Επανέρχεται ο κίνδυνος «κρατικοποίησης» τραπεζών μέσω του fund για την σταθερότητα του κλάδου
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παρά τα πρόθυρα διάλυσης της  οικονομίας παραμένει ακόμη ισχυρό και αποδεικνύει ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι λιγότερο ευάλωτες από το ελληνικό κράτος. Οι τράπεζες αντέχουν και αυτό είναι γεγονός, στηρίζονται στην ορθολογική διαχείριση των κεφαλαίων και της ρευστότητας τους........
Όμως η κατάσταση στην οικονομία είναι σοβαρή είναι πολύ σοβαρή και προφανώς η πρώτη εκταμίευση από τις 12 δόσεις που θα είναι ύψους 10 δις ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης θα εκτονώσει την μεγάλη πίεση που έχει ασκηθεί.
Το δημόσιο θα μπορεί πιθανότατα στις 17 Μαΐου με ένα ακριβό επιτόκιο 5% να δανεισθεί από τον μηχανισμό αν και το ΔΝΤ θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα με επιτόκιο 3,4% με 3,7%.
Όμως αν η κατάσταση στην οικονομία δεν βελτιωθεί, δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους της (Γερμανοί πολιτικοί, Πράσινοι κ.α.) καθίσταται σαφές ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.
Το τραπεζικό σύστημα είναι ακόμη ισχυρό αλλά αν η οικονομία επιδεινωθεί ο κλάδος θα πληγεί περισσότερο πέραν από την αναμενόμενη αρνητική επίδραση που θα προκαλέσει η ύφεση.
Η ύφεση θα επηρεάσει την ποιότητα και ποσότητα των αποτελεσμάτων και η επιδείνωση της οικονομίας θα επηρεάσει την ποιότητα και ποσότητα των κεφαλαίων.
Αν η κατάσταση στην οικονομία επιδεινωθεί οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια τα οποία δεν θα μπορούν να αντλήσουν από τις αγορές καθώς θα είναι αδύνατη μια αύξηση κεφαλαίου σε μια καταρρέουσα χρηματιστηριακή αγορά.
Τότε θα υποχρεωθούν οι τράπεζες να προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και αν αυτό συμβεί τότε θα τεθεί θέμα κρατικοποίησης.
Οι τράπεζες έχουν ως μέτοχο το κράτος μέσω των προνομιούχων μετοχών αν χρειασθούν κεφάλαια θα προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις μέσω προνομιούχων μετοχών άρα το κράτος θα βάλει και νέα χρήματα καθιστώντας πιο πιθανή μια κρατικοποίηση.
Το ενδεχόμενο δεν είναι πιθανό άμεσα να υλοποιηθεί αλλά μόνο αν επιδεινωθεί η κατάσταση στην οικονομία το επόμενο διάστημα.

Τι λέει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας


Προβλέποντας ότι οι τράπεζες μπορεί να υποστούν περαιτέρω δυσμενείς επιπτώσεις στην κερδοφορία τους, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την κεφαλαιακή τους θέση, η κυβέρνηση θα θεσπίσει (μέχρι τις 30 Ιουνίου 2010, ως σημείο αναφοράς) μέσω συγκεκριμένης νομοθεσίας και μετά από διαβούλευση με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, ένα πλήρως ανεξάρτητο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Ο πρωταρχικός σκοπός του ΤΧΣ είναι η διαφύλαξη της φερεγγυότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και κατά συνέπεια της δυνατότητάς του να στηρίξει την ελληνική οικονομία, παρέχοντας κεφάλαιο στις τράπεζες εφόσον χρειαστεί.
Σε κάθε περίπτωση που οι εποπτικές αρχές αξιολογούν ότι υπάρχει πιθανότητα το κεφάλαιο μιας τράπεζας να πέσει κάτω από το επαρκές επίπεδο, οι μέτοχοι θα πρέπει να συνεισφέρουν άμεσα νέο κεφάλαιο, ή να λάβουν προσωρινό κεφάλαιο από το ΤΧΣ.
Αν στη συνέχεια οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να αντλήσουν από μόνες τους άμεσα επιπλέον κεφάλαιο και να αποπληρώσουν το ΤΧΣ, θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωσή τους υπό την αιγίδα του ΤΧΣ και σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ για τον ανταγωνισμό και τις κρατικές ενισχύσεις.
Επίσης, θα ενισχυθούν και άλλα στοιχεία του δικτύου ασφαλείας για το χρηματοπιστωτικό τομέα.
Η νομοθεσία για την αναδιάρθρωση των χρεών των επιχειρήσεων και η παρούσα νομοθετική πρόταση για την αναδιάρθρωση των χρεών των νοικοκυριών θα συνάδουν με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές με στόχο τη διασφάλιση της πιστωτικής πειθαρχίας, την προστασία των δικαιωμάτων των πιστωτών και των δανειοληπτών και τη διαφύλαξη των πληροφοριών σχετικά το ιστορικό φερεγγυότητας των δανειοληπτών.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης