Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η καθοδική πορεία στο ΧΑ ανεκόπη από την έγκριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων από τον ESM

Η καθοδική πορεία στο ΧΑ ανεκόπη από την έγκριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων από τον ESM
Άρθρο του Δημήτρη Τζάνα, Διευθυντή Επενδύσεων στην ΑΧΕΠΕΥ
Η νηοπομπή των επτά καθοδικών συνεδριάσεων για τον τραπεζικό δείκτη ανεκόπη. καθώς η πολυήμερη ανυδρία εξελίξεων στο εσωτερικό μέτωπο διακόπηκε.
Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της έγκρισης των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος από τον ESM που λειτούργησε σαν καταλύτης στην αγορά, παρά το γεγονός ότι δεν είναι κάτι το καινούργιο.
Παράλληλα, η προσμονή της διεξαγωγής του Eurogroup της Πέμπτη ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών, έστω και αν οι δηλώσεις Μοσκοβισί διευκρίνισαν το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν θα υπάρξει τώρα συμφωνία.
Από την άλλη πλευρά, η οριστικοποίηση της συμμετοχής του ΔΝΤ και η de facto έναρξη των προεκλογικών περιόδων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, διαμορφώνουν συνθήκες πίεσης τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Γερμανία για να υπάρξει συμβιβασμός το συντομότερο...
Για την Ελλάδα προκειμένου να εισπράξει ποσά απολύτως απαραίτητα για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων που κλιμακώνονται μέχρι τον Ιούλιο αλλά και για την Γερμανία που ενδεχομένως δεν επιθυμεί πλέον ακραίες καταστάσεις στην Ελλάδα ενόψει του κλίματος αντισυστημικής συμπεριφοράς που καλλιεργεί ο Trump για την Ευρώπη.
Με την Ελλάδα βεβαίως να πρέπει να αποδεχθεί την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων για την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων μετά το 2018…
Για το ελληνικό χρηματιστήριο, τα παραπάνω δεδομένα οδηγούν σε περαιτέρω συναλλακτική υποχώρηση καθώς η ορατότητα παραμένει χαμηλή με την προσδοκία έγκρισης της 2ης αξιολόγησης στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου να συνιστά το αισιόδοξο σενάριο, αλλά με τον πολιτικό κίνδυνο να είναι υπολογίσιμος.
Δεδομένα που πλήττουν τον τραπεζικό κλάδο κυρίως, καθώς οι εξελίξεις έχουν παγώσει γύρω από τη δρομολόγηση δράσεων για τα NPLs και καθώς εκκρεμεί η νομοθέτηση συγκεκριμένων ακόμη επεμβάσεων.
Η βελτίωση ωστόσο της τεχνικής εικόνας θα απαιτήσει σταθερή βελτίωση της αξίας των συναλλαγών και υψηλότερα επίπεδα του Γενικού Δείκτη, με πρώτο εκείνο των 650 μονάδων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συναλλακτική αποχή συρρίκνωσε ιδιαίτερα και τη μεταβλητότητα.
Στο διεθνές περιβάλλον, οι πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Trump αποκαλύπτουν το στίγμα των προθέσεων του συγκρουσιακών χαρακτηριστικών νέου Αμερικανού Προέδρου.
Το Obamacare οδεύει προς κατάργηση δίνοντας το ακραία φιλελεύθερο στίγμα των επικείμενων δράσεών του στην οικονομία, ενώ η απόσυρση των ΗΠΑ από τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ζώνης ελευθέρου εμπορίου στον Ειρηνικό (TTP, Trans Atlantic Partnership) αποκαλύπτει τις διαθέσεις για προστατευτισμό και αναβίωση του απομονωτισμού καθώς διακήρυξε το δόγμα «Πρώτα η Αμερική».
Την ίδια ώρα, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινμπιγκ υπεραμύνθηκε στο Νταβός του ελευθέρου εμπορίου, στο οποίο η Κίνα οφείλει την μετεξέλιξή της σε οικονομική υπερδύναμη.
Εξελίξεις που σηματοδοτούν νέα δεδομένα για την παγκόσμια οικονομία και τους μέχρι τώρα ρυθμούς μεγέθυνσης, ενώ ταραχώδη περίοδο αναμένεται να βιώσουν και οι αγορές.
Επί του παρόντος πάντως διατηρούν την ψυχραιμία τους αφού αδυνατούν να ποσοτικοποιήσουν τα δεδομένα που αφορούν το μελλοντικό ύψος των επιτοκίων και τις εταιρικές κερδοφορίες για να κατευθυνθούν αναλόγως…

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης