Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ταμπλό και έξω: Διαγραφές και αποχωρήσεις, το σήριαλ συνεχίζεται - Ποιες εταιρίες βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη

Ταμπλό και έξω: Διαγραφές και αποχωρήσεις, το σήριαλ συνεχίζεται - Ποιες εταιρίες βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη
Πόσος καιρός έχει περάσει από την τελευταία διαπραγμάτευση των μετοχών τους; 
Σε μια ζωντανή χρηματιστηριακή αγορά ο οικονομικός κύκλος αφήνει πάντα το αποτύπωμα του στο πλήθος των εταιριών που απαρτίζουν το ταμπλό της υποκείμενης αγοράς.
Ένα χρηματιστήριο μπορεί να έχει πληθώρα από χρηματοοικονομικά προϊόντα (δείκτες, παράγωγα, πιστωτικούς τίτλους/warrants, διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια κλπ) τα οποία όμως «κάθονται» πάνω στην υποκείμενη αγορά.
Υποκείμενη αγορά σημαίνει εταιρίες και όσο περισσότερες είναι αυτές τόσο μεγαλύτερο είναι το πλήθος των επιλογών ενός επενδυτή.
Έχοντας μπει σε ένα παρατεταμένο αρνητικό οικονομικό κύκλο η παρουσία των νέων εταιριών στην αγορά του ΧΑ έχει περιοριστεί ενώ αντίθετα ο ρυθμός εξόδου από το ταμπλό διατηρείται σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα.
Με το ξεκίνημα μάλιστα της νέας χρονιάς τα δεδομένα δεν δείχνουν σημάδια βελτίωσης.
H Kleemann ξεπέρασε το όριο συγκέντρωσης του 90% στην υποχρεωτική δημόσια πρόταση, το ίδιο και ο Αστέρας μπαίνοντας πλέον στην τελική ευθεία για την διαγραφή των μετοχών τους από το ΧΑ.
Νωρίτερα στις 9 Ιανουαρίου η Τράπεζα Κύπρου αποχώρησε με διαγραφή των μετοχών της από το ΧΑ και έναρξη της διαπραγμάτευσης τους στο χρηματιστήριο του Λονδίνου (19/1).
Επίσης το Χρηματιστήριο σε μια «επιχείρηση αρετή» καθάρισε την προηγούμενη εβδομάδα το ταμπλό από εταιρίες χωρίς δραστηριότητα ή σε καθεστώς αμφίβολής βιωσιμότητας: Χατζηιωάννου, Τεχνικές Εκδόσεις, Alsinco, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες και SpiderΠέτσιος διαγράφησαν την Παρασκευή (και 13) από το ΧΑ.
Η επικείμενη συγχώνευση της ΜΕΤΚΑ με τον Μυτιληναίο θα μειώσει μέσα στην χρονιά κατά μία της εταιρίες ενώ στον προθάλαμο των διαγραφών έχουν μπει 22 εταιρίες που βρίσκονται σε παρατεταμένη αναστολή διαπραγμάτευσης.
Για τις 17 από αυτές που βρίσκονται άνω του ενός έτους (η Microland είναι σε αναστολή και χωρίς ουσιαστική δραστηριότητα από το 2009!) τα πράγματα είναι από δύσκολα έως ακατόρθωτα.
Αν στην δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2016 έως το τέλος Απριλίου δεν καταφέρουν να δείξουν σημάδια βελτίωσης είναι πολύ πιθανόν για κάποιες από αυτές να είναι και η τελευταία χρονιά ως δημόσιες εταιρίες.
Αν κρίνει κανείς από τις επιδόσεις των προηγούμενων ετών αλλά και από την πορεία της χρονιάς έως το εξάμηνο το πιθανότερο είναι να δούμε νέες μετοχές που θα κατέβουν στην επιτήρηση ή ακόμα χειρότερο σε αναστολή.
Από το 2008 που σηματοδοτεί την έναρξη της κρίσης οι αποχωρήσεις από το ταμπλό έφθασαν τις 95, σχεδόν το 33% των εισηγμένων εταιριών που διαπραγματεύονταν στο τέλος του 2007.
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι σε μια οικονομία που έχασε το 25% του ΑΕΠ και οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν από την αρχή δύο φορές η εξέλιξη δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική.
Από την άλλη πλευρά η αναπλήρωση των κενών θέσεων είναι σχεδόν μηδενική και αυτό βάζει ένα θέμα επενδυτικής «αμηχανίας» αφού το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πια σε τέσσερις τράπεζες και 10 εμποροβιομηχανικούς τίτλους.
Έχουν και οι εισηγμένες τις ευθύνες τους.
Τα επενδυτικά σχέδια στην συντριπτική πλειοψηφία των εταιριών ήταν πολύ αδύναμα στο να ανταπεξέλθουν σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες, όταν ήρθε η ώρα του δανεισμού ο προγραμματισμός ήταν μάλλον επιπόλαιος και το σταμάτημα των ζημιογόνων δραστηριοτήτων έφθασε στο «και πέντε» για να υλοποιηθεί.
Το μόνο θετικό της αποψίλωσης του ταμπλό είναι ότι όταν θα έρθει η ώρα της ανάκαμψης όσοι μείνουν εισηγμένοι θα μοιραστούν πολύ μεγαλύτερο τζίρο.
Αλλιώς προβάλλεται και αναδεικνύεται ένα καλό αποτέλεσμα σε 180 εισηγμένες και αλλιώς φαίνεται σε ένα πλήθος 360 εταιριών.
Προς το παρόν η διαγραφή του μουντζούρη φαίνεται ότι θα συνεχιστεί αφού τα συναλλακτικά δεδομένα της αγοράς παραμένουν αδύναμα.
Την εποχή που οι μετοχές ήταν σε χαρτί λόγω του επαναλαμβανόμενου μοτίβου, του υδατογραφήματος και τον μερισματαποδείξεων γινόντουσαν πολύ όμορφες ταπετσαρίες.
Τώρα, στην εποχή του άυλου χρήματος ακόμα και αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης