Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Θα είναι το 2017 έτος ξεκαθαρίσματος για το ΧΑ – Πόσες εισηγμένες θα αποτελέσουν παρελθόν

Θα είναι το 2017 έτος ξεκαθαρίσματος για το ΧΑ – Πόσες εισηγμένες θα αποτελέσουν παρελθόν
Λόγω δημόσιων προτάσεων αναμένεται σύντομα να αποχωρήσουν από το ταμπλό τρεις εισηγμένες
Έτος αντοχών αναμένεται να αναδειχθεί και το 2017, καθώς για κάποιες εισηγμένες του ΧΑ μπορεί να αποδειχθεί πως θα είναι λίγες οι μέρες που θα είναι ακόμα στο ταμπλό.
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται ήδη πολλές εταιρείες που λόγω και της κρίσης βρέθηκαν να χάνουν αρκετά εκατομμύρια είτε σε τζίρο ή κέρδη, είτε σε καθαρή θέση και γενικότερα περιουσιακών στοιχείων.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως και φέτος θα γίνει ένα ακόμη ξεκαθάρισμα και ίσως να είναι πιο ισχυρό από τα προηγούμενα.
Ήδη έχουν χαθεί πολλές εταιρείες λόγω της κρίσης, ενώ κάποιες αποχώρησαν με πρωτοβουλία των βασικών μετόχων.
Υπενθυμίζεται πως το 2016 ανεστάλη η διαπραγμάτευση μεταξύ άλλων για τις ΑΕΓΕΚ, ΕΛΒΑΛ, ΕΒΖ, Ηρακλής, Τηλέτυπος, PC Systems, ενώ μέσω της διασυνοριακής συγχώνευσης της Cenergy χάθηκε μία εισηγμένη από την απορρόφηση των Ελληνικών Καλωδίων και Σωλ. Κορίνθου.
Φέτος η χρονιά ξεκινάει με την αποχώρηση της Τράπεζας Κύπρου και αναμένεται να ακολουθήσουν οι μετοχές των Kleemann, Αστήρ Παλάς και Ιονική Ξενοδοχειακή λόγω πετυχημένων προτάσεων εξαγοράς.
Η Kleemann έχει ήδη συγκεντρώσει το απαιτούμενο από το νόμο ποσοστό άνω του 90%, οι νέοι αγοραστές της Αστήρ Παλάς κατέχουν άνω του 93%, ενώ πάνω από 97% έχουν οι νέοι ιδιοκτήτες της Ιονικής Ξενοδοχειακής.
Τρεις επομένως μετοχές σύντομα θα προστεθούν στη λίστα του 2017 με όσες έχουν αποχωρήσει και δεν αποκλείεται να υπάρξει συνέχεια.
Επίσης αναμένεται να αποχωρήσει η ΜΕΤΚΑ η οποία θα απορροφηθεί από την Μυτιληναίος.
Σημαντικό είναι το τι συμπεράσματα θα βγουν από τη δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων.
Το κριτήριο των συνολικών εσόδων κάτω των 2 εκατ. ευρώ, το οποίο έθεσε κατά το παρελθόν 4 εισηγμένες στην κατηγορία «προς διαγραφή» μπορεί να θέσει εκτός ταμπλό μερικές ακόμη εισηγμένες.
Η Μάρακ από 4/6/2014 βρίσκεται στην κατηγορία «προς διαγραφή» ενώ στο εξάμηνο είχε τζίρο μόλις 300 χιλ. ευρώ.
Η Προοδευτική που εντάχθηκε στην κατηγορία 15/4/2016 είχε στο εξάμηνο μηδενικό τζίρο.
Η Εριουργία Τρία Άλφα με τζίρο μόλις 211 χιλ. ευρώ στο εξάμηνο είναι στην εν λόγω κατηγορία από 30/11/2012 και η Compucon είναι από 8/4/2015 και παρουσίασε τζίρο 560 χιλ. ευρώ.
Δύσκολα επομένως συμπληρώνουν τον απαιτούμενο τζίρο όλες οι παραπάνω εταιρείες και είναι στη συνέχεια στα χέρια των αρμοδίων του ΧΑ το αν θα παραμείνουν όλες στο ταμπλό.
Βέβαια, κάποιες δεν πρόκειται να λείψουν σε πολλούς επενδυτές, αφού κάνουν καθημερινά ελάχιστες πράξεις.
Είναι ενδεικτικό πως καθημερινά εδώ και καιρό υπάρχει πωλητής με 20 χιλ. τεμάχια περίπου στη Μάρακ και η μετοχή έχει πάνω από ένα χρόνο να κάνει πράξη.
Ένα ακόμη θέμα που απασχολεί ορισμένους αναλυτές είναι το αν θα δημοσιεύσουν όλες οι εταιρείες που βρίσκονται στην επιτήρηση αποτελέσματα χρήσης.
Οι περισσότερες έχουν αρνητική καθαρή θέση με κάποιες να έχουν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια έλλειψη κεφαλαίων.
Αν δεν δημοσιεύσουν αποτελέσματα αμέσως αναστέλλεται η διαπραγμάτευση των μετοχών.
Είναι γνωστό πως κάποιες εταιρείες της επιτήρησης είναι σε οριακό σημείο.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης