Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το Αλφαβητάρι της συνεδρίασης - Τι έγινε σήμερα 3/2 στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Το Αλφαβητάρι της συνεδρίασης - Τι έγινε σήμερα 3/2 στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Το ενδιαφέρον στο ημερολόγιο στρέφεται σχεδόν αποκλειστικά στα γεγονότα που αφορούν την αξιολόγηση...
Τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης καθώς το αφήγημα του κλεισίματος της αξιολόγησης επισκιάζει κάθε εσωτερικό ή εξωτερικό νέο.
Ο Φεβρουάριος έχει τρεις κομβικές ημερομηνίες και κάθε μία ορίζει την επόμενη:
Οι δύο είναι την άλλη εβδομάδα και η τρίτη είναι η γνωστή 20η Φεβρουαρίου οπότε θα διεξαχθεί το προγραμματισμένο Eurogroup.
Την εβδομάδα που πέρασε επιχειρήθηκε να καλυφθεί ένα μέρος της απόστασης που χωρίζει την ελληνική πλευρά από τις απαιτήσεις των δανειστών δίνοντας κάποιες ελπίδες ότι έστω και στο «παρά πέντε» οι δύο πλευρές θα κλείσουν την συμφωνία.

- Συνολική Κεφαλαιοποίηση της Αγοράς: 43,4 δισ. ευρώ
- Μέση ηµερήσια αξία συναλλαγών (εβδοµάδα): 51,4 εκατ. ευρώ
- ∆(%) εβδοµάδα: +2,1%
- Εισροές/ Εκροές Μετοχ. Αµοιβαία Εσωτερικού εβδ.: -1,8 εκατ. ευρώ
- Εισροές/ Εκροές Μετοχ. Αµοιβαία Εσωτερικού έτος: -4,6 εκατ. ευρώ

- ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΓΕΝ.ΔΕΙΚΤΗ: 628,92
- Εβδοµάδα: -1,20%
- Έτος: -2,29%
- Min (Εβδ.): 610,49
- Max (Εβδ.): 631,83
- Min 2017: 610,49 (30 Ιαν.)
- Max 2017: 670,21 (12 Ιαν.)

Παρόλα αυτά φαίνεται όπως σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec, πως ακόμα οι εμπλεκόμενοι δεν έχουν φθάσει στο επιθυμητό σημείο που θα έδινε το «οκ» της επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα ενώ πλέον τα χρονικά περιθώρια αρχίζουν να στενεύουν επικίνδυνα.
Ενδεικτικό του αυξημένου στρες που διανύει η Αγορά είναι η πληθώρα αναφορών σε σενάρια και υποθέσεις που κυκλοφόρησαν κατά την διάρκεια της εβδομάδας από όλους σχεδόν τους μεγάλους οίκους (Citi, JP Morgan, Credit Swiss, BofA κλπ) που παρακολουθούν τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Έχοντας κατά νου ότι ήδη μπαίνουμε στον τρίτο μήνα των καθυστερήσεων – ο αρχικός στόχος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ήταν οι αρχές Δεκεμβρίου- η έως τώρα πορεία δεν διαφέρει και πολύ από όλα όσα έχουν καταγραφεί στο πρόσφατο παρελθόν.
Οι «δραματικοί τόνοι» που είθισται να δίνονται σε ανάλογες περιπτώσεις, τα πισωγυρίσματα και οι καθυστερήσεις αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος της κάθε αξιολόγησης.
Επομένως η Αγορά, συνεχίζει ο Μάνος Χατζηδάκης, δεν βιώνει κάτι νέο για αυτό και η υποχώρηση της στο «άκουσμα» των διαφωνιών κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης είναι κάθε φορά πιο μετριοπαθής.
Θα μπορούσε δε να υποτεθεί ότι το ποτήρι το προσδοκιών είναι μοιρασμένο, ακόμα και τώρα που θεωρητικά όλα είναι στον αέρα και δεν υπάρχει συμφωνία επανεκκίνησης της αξιολόγησης.

- ΓΔ: + 0,94% @628,92 ΤΖΙΡΟΣ: 26,02 εκατ.
- ΔΤΡ: +1,74% @779,11 ΤΖ:14,89 εκατ.
- FTSE: 1,12% @1.680,08 ΤΖ: 25,27 εκατ.
- FTSEM: -0,92% @803,94 ΤΖΙΡΟΣ: 0,364 εκατ. ευρώ
- ΕΤΕ: +1,33% @0,2280 ΤΖΙΡΟΣ: 4,87 εκατ.
- ΠΕΙΡ: +3,33% @0,1860 ΤΖ: 2,57 εκατ.
- ΑΛΦΑ: +1,68% @1,8200 ΤΖ: 5,48 εκατ.
- ΕΥΡΩΒ: +0,86% @0,5870 ΤΖ: 1,9 εκατ.
- ΑΝΟΔΙΚΕΣ – ΠΤΩΤΙΚΕΣ: 53-37 και σταθερές 21… ΑΞΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ: 26,48 εκατ. ευρώ…

ΧΑΡΑΚΙΕΣ (από τον Μάνο Χατζηδάκη): Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κράτησε τις 600 μονάδες καταγράφοντας χαμηλή τιμή στις 610 μονάδες την περασμένη Τρίτη.
Η συνέχεια είχε χαρακτηριστικά τεχνικής αντίδρασης φέρνοντας τον Γενικό Δείκτη πέριξ των 630 μονάδων.
Για να γυρίσει ωστόσο η ανοδική αντίδραση που βρίσκεται σε εξέλιξη σε κύρια τάση θα απαιτηθεί η υπέρβαση των 640 μονάδων καθώς η γρήγορη πτωτική κίνηση ενεργοποίησε σήματα πωλήσεων από τους βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους κινητούς μέσους.
Τα ωριαία διαγράμματα έφθασαν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών για πρώτη φορά το 2017 με αυξημένες συναλλαγές και με καθοδικά κενά ανάμεσα στις συνεδριάσεις της 27ης και 30ης Ιανουαρίου.
Η σφοδρότητα και η ταχύτητα της πτώσης (50 μονάδες σε τρεις συνεδριάσεις) έδειξε να αναχαιτίζεται μετά από την προσέγγιση του εν λόγω επίπεδου ωστόσο η δυναμική της ανοδικής αντίδρασης από τα χαμηλά έχει τζίρο που βαίνει μειούμενος δείγμα επιφυλακτικότητας όσο ο Γενικός Δείκτης επιστρέφει προς τα κομβικά σημεία αναστροφής της τάσης.
Η εκτίμηση της επόμενης εβδομάδας έχει αυξημένο βαθμό δυσκολίας λόγω των ειδικών συνθηκών που διαμορφώνονται σε επίπεδο νέων.
Στην παρούσα φάση θα συντασσόμασταν με τους αγοραστές παρά την φθίνουσα δυναμική της αντίδρασης έχοντας αυξημένα αντανακλαστικά εγρήγορσης αφού η όποια αστοχία στο πεδίο της διαπραγμάτευσης θα φέρει την Αγορά σε επίπεδα τιμών χαμηλότερα από τα πρόσφατα χαμηλά έτους.
Το ενδιαφέρον στο ημερολόγιο στρέφεται σχεδόν αποκλειστικά στα γεγονότα που αφορούν την αξιολόγηση:
Ξεκινώντας από την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα δώσει την έκθεση βιωσιμότητας για το Ελληνικό χρέος στην δημοσιότητα.
Αν η έκθεση περιέχει τις τροποποιήσεις με βάση τα προληπτικά μέτρα που ζητείται να αναλάβει η κυβέρνηση για μετά το 2018 και παράλληλα το ελληνικό χρέος χαρακτηριστεί βιώσιμο το Euro-Working Group της Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου θα δώσει την έγκριση του σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ανοίγοντας το δρόμο για το οκ και την εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup στις 20 τους μηνός.
Εκτός από τις συναντήσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης την ερχόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί η τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων (Τετάρτη 8 του μηνός) ενώ τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (9/2) προς Παρασκευή θα ανακοινωθούν οι τριμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες του MSCI.

ΤΑΜΠΛΟ: ΝΕΑ ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ για τις ΠΛΑΘ, ΚΟΥΕΣ, ΟΛΥΜΠ... ΚΑΛΗ προσπάθεια σήμερα από τις ΚΥΡΜ, ΑΝΕΜΟΣ, ΑΡΑΙΓ, ΣΑΡΑΝΤΗΣ, ΦΦΓΚΡΠ, ΙΑΣΩ...

ΒΡΑΧΟΙ: ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΤΙΤΚ... ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ... ΤΡΑΓΙΚΕΣ: ΒΙΟΣΚ, ΜΟΤΟ, ΕΠΙΛΚ, ΜΠΤΚ, ΕΣΥΜΒ, ΚΟΡΡΕΣ κ.ά.

FTSE25 (Απ. Μάνθος): Ασταθές ανοδικό περιθώριο έως το όριο των 1700 µονάδων έχει ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 µετά τη διακράτηση των περιοχών, όπου σηµειώθηκαν οι τοπικοί πυθµένες του περασµένου ∆εκεµβρίου στις 1623 µονάδες περίπου. Από εκεί και έπειτα η είσοδος του δείκτη µέσα στη ζώνη των 1700 µε 1760 µονάδων θα επανεκτιµηθεί δεόντως. Αντιθέτως η άρνηση τµήσης των 1700 µονάδων θα φέρει αρνητικές βραχυχρόνιες εξελίξεις.

ΔΤΡ (Απ. Μάνθος): ‘Οσον φορά τον Τραπεζικό ∆είκτη, αυτό που διακρίνεται είναι µια προσπάθεια ανοδικού «πισωγυρίσµατος» προς το επίπεδο των 800 µονάδων έχοντας όµως πραγµατοποιήσει σηµαντικό όγκο συναλλαγών στο τελευταίο προπύργιο των “Bulls” στις 725 µονάδες. Στοιχείο, που ίσως χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση προθέσεων στις επόµενες συνεδριάσεις, καθώς ένα νέο κύµα ρευστοποιήσεων θα τµήσει καθοδικά τις 725 µονάδες φέρνοντας το Τραπεζικό ∆είκτη αντιµέτωπο µε το ισχυρό όριο των 705 µε 700 µονάδων.

ΚΙ ΑΛΛΗ ΤΡΥΠΑ: Περίπου 120.000 εργαζόμενοι βρίσκονται πλέον εκτός εργασίας εξαιτίας των αλλαγών στο νέο ασφαλιστικό. Η «φυγή» τους από την αγορά εκτιμάται ότι μπορεί να ανοίξει τρύπα ύψους μέχρι και 140-150 εκατ. ευρώ στα δημόσια έσοδα

UNIBIOS: Η εταιρεία μεταξύ άλλων θεμάτων αποφάσισε την αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από 0,30 Ευρώ σε 1,50 Ευρώ με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού αριθμού των υφισταμένων μετοχών από 15.627.315 σε 3.125.463 μετοχές (reverse split), σε αναλογία μία (1) νέα μετοχή με αντικατάσταση πέντε (5) παλαιών μετοχων.

- Ακολούθως αποφασίστηκε ταυτόχρονα από την ίδια Γενική Συνέλευση των Μετόχων η μείωση του Μετοχικού Κεφαλαίου με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 1,50 ευρώ σε 0,30 ευρώ
- Προσωρινή παύση διαπραγμάτευσης της Unibios στις 7/2 και επαναφορά στις 10/2…

ΚΛΕΜ: Με την αίτησή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αιτείται η έγκριση του δικαιώματος εξαγοράς των υπολοίπων κοινών μετοχών της Εταιρείας τις οποίες δεν κατέχει, προσφέροντας τίμημα ίσο με το προσφερόμενο τίμημα της Δημόσιας Πρότασης, ήτοι το ποσό των 2,02 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Υψηλά ιστάμενος παράγοντας ανέφερε τα εξής: «Η Ελλάδα έχει δείξει σημάδια ανάκαμψης και πρόκειται να υπεραποδόσει στους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος με εντυπωσιακό πρόσημο. Είναι σημαντικό να χτίσουμε πάνω σε αυτά τα επιτεύγματα για να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βαδίζει πάνω στο δρόμο της ανάκαμψης και της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος του ESM»

ΙΤΑΛΙΑ: Οι Ιταλοί είναι οι μεγάλοι χαμένοι του ευρώ, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος, ενώ οι Γερμανοί είναι κερδισμένοι από αυτό, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

QUEST: Το ταμπλό μοιράζει χρήμα και η… διορατική-τζογαδόρικη(sic) αγορά κρατάει ομπρέλες…

ΗΠΑ -ΕΠΙΧ/ΣΕΙΣ: Το σχηματισμό συνασπισμού για τη στήριξη νομοσχεδίου των ρεπουμπλικάνων για επιβολή δασμών σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα, ανακοίνωσαν την Πέμπτη αμερικανικές εταιρείες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι κολοσσοί General Electric Co και η Boeing Co, δηλώνονταςότι αυτή η πρόταση «θα στηρίξει τους αμερικανούς εργαζομένους, και τα αμερικανικά προϊόντα», σύμφωνα με το Reuters.

- Τον συνασπισμό υπό το όνομα «American Made Coalition», αποτελούν πάνω από 25 σημαντικές εταιρείες, όπως η Dow Chemical Co, η Eli Lilly and Co, η Pfizer Inc και η Oracle Corp.
- Η πρωτοβουλία αυτή τονίζει τον αυξανόμενο διχασμό στον επιχειρηματικό κόσμο της Αμερικής για τις προτάσεις του Ρεπουμπλικανικού σώματος υπό τη νέα κυβέρνηση του Donald Trump, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται:
- Μείωση των εταιρικών φόρων για τις εγχώριες επιχειρήσεις στο 20% από το 35%
- Μη καταβολή φόρων για κέρδη που προέρχονται από εξαγωγές, και
Επιβολή δασμών 20% στα εισαγόμενα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης