Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σε κλοιό αρνητικών ειδήσεων το ΧΑ – Απογοήτευση στα χρηματιστηριακά γραφεία από τις εξελίξεις

Σε κλοιό αρνητικών ειδήσεων το ΧΑ – Απογοήτευση στα χρηματιστηριακά γραφεία από τις εξελίξεις
Η κόντρα με το ΔΝΤ δημιουργεί προβληματισμό ενώ τα σενάρια για δραχμή αντιμετωπίζονται ως ανέκδοτο, όχι όμως και τα σενάρια ατυχήματος
Αυξημένος είναι ο βαθμός απογοήτευσης στις τάξεις των χρηματιστών, καθώς βλέπουν πως περνάει ο χρόνος χωρίς να υπάρχουν εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.
Η χθεσινή συνεδρίαση έστειλε συγκεκριμένα μηνύματα, τα οποία θα ήταν πολλαπλάσια, αν δεν υπήρχε η μετοχή της Coca Cola και κάποιες κινήσεις ωραιοποίησης στο κλείσιμο, η αγορά θα είχε καταγράψει ακόμα μεγαλύτερες απώλειες.
Στελέχη της αγοράς σημείωναν πως αξιολογώντας τα δεδομένα βλέπουν πως το ΧΑ δεν έχει λόγο να δει καλύτερες τιμές βραχυπρόθεσμα αν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
Αυτό που σημείωναν είναι ότι ουσιαστικά η αγορά αξιολογεί αρνητικά το μέτωπο εναντίον του ΔΝΤ που έχουν «φτιάξει» κυβέρνηση, Στουρνάρας και Ευρώπη, ενώ την ίδια ώρα δεν γίνεται καμία διαπραγμάτευση και δεν κλείνει κάποιο από τα ανοικτά θέματα.
Όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση υποστηρίζουν πως ο λογαριασμός μεγαλώνει και χάνεται πολύτιμος χρόνος, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχήματος της οικονομίας.
Το περιβάλλον χαρακτηρίζεται τοξικό και λειτουργεί ανασταλτικά σε όποια επένδυση.
Την ίδια ώρα δηλώσεις για αλλαγή νομίσματος και δήθεν σωτηρίας της χώρας από μία επιστροφή στη δραχμή, αντιμετωπίζεται ως ανέκδοτο από στελέχη της αγοράς.
«Αν και υπάρχει αυξημένη συζήτηση για τη δραχμή, εκτιμώ ότι κανένας πολιτικός δεν θα τολμήσει να πάρει αυτό το κόστος, γιατί ξέρει ότι θα έχει την κατάληξη του Τσαουσέσκου», σημείωνε με νόημα έμπειρο στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής.
Εξηγώντας ανέφερε πως όπως ο Τσαουσέσκου δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει το θέμα της πείνας του λαού της Ρουμανίας με αποτέλεσμα να εκτελεστεί μετά από μεγάλες ταραχές, έτσι και εκείνοι οι πολιτικοί που θα σκέφτονταν να πάρουν μία απόφαση αλλαγής νομίσματος, φοβούνται παρόμοιες καταστάσεις στη χώρα και δεν θα λάβουν εύκολα μια τέτοια απόφαση.
Ουσιαστικά το ΧΑ δεν το απασχολεί αυτή η συζήτηση, γιατί θεωρούν πως δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο.
Τα σημαντικά θέματα για το ΧΑ είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης όπου φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος, αλλά και η μεγάλη αύξηση των τιμών των ομολόγων που εμποδίζει κάθε σκέψη για έξοδο στις αγορές.
Χθες το ελληνικό δεκαετές βρέθηκε στο 7,83% ενώ υπενθυμίζεται πως αρχές Δεκεμβρίου είχε υποχωρήσει στο 6,5% και στελέχη της κυβέρνησης απέδιδαν την μείωση του επιτοκίου στα επιτεύγματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εκτιμώντας ότι η αποκλιμάκωση θα συνεχιζόταν.
Ωστόσο, σήμερα το δεκαετές έχει σκαρφαλώσει σε υψηλά επίπεδα και κανένα στέλεχος της κυβέρνησης δεν σχολιάζει την πορεία του και φυσικά δεν παίρνει την ευθύνη για την άνοδο της απόδοσης.
Τεχνικά τέλος οι 611 μονάδες αποτελούν σημαντικό σημείο στήριξης και αν χαθούν ανοίγει ο δρόμος για τις 600 μονάδες.
Χθες ο γενικός δείκτης έγραψε χαμηλό στις 604 μονάδες για να κλείσει τελικά οριακά χαμηλότερα από τις 611 μονάδες.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης