Χρηματιστήριο

Χρήση 2016: Προσεκτικό φινάλε με εκπλήξεις και πολλά έκτακτα- Πως διαμορφώθηκαν οι τάσεις στο δ’ τρίμηνο...

tags :
Χρήση 2016: Προσεκτικό φινάλε με εκπλήξεις και πολλά έκτακτα- Πως διαμορφώθηκαν οι τάσεις στο δ’ τρίμηνο...
Πως διαμορφώθηκαν οι τάσεις στο δ’ τρίμηνο του 2016, που θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον
Mετά από αρκετά χρόνια η κερδοφορία των εισηγμένων θα ενισχυθεί και από τον τραπεζικό κλάδο

Με δύο τρίμηνα θετικών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ προίκα και μακροοικονομικούς δείκτες που δείχνουν σταθερή βελτίωση σε σχέση με το 2015 το δ’ τρίμηνο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κατ’ αρχάς ελπιδοφόρο για τα νούμερα των ισολογισμών χρήσης των εισηγμένων εταιριών.
To 2016 μετά από αρκετά χρόνια η κερδοφορία των εισηγμένων θα ενισχυθεί και από τον τραπεζικό κλάδο καθώς από το εννεάμηνο έχει διαφανεί μια σταθεροποίηση έως και αντιστροφή στην δημιουργία νέων προβλέψεων που ήταν η αχίλλειος πτέρνα της κατάστασης των αποτελεσμάτων του κλάδου.

Από εκεί και πέρα η εικόνα δεν θα είναι ομοιόμορφη αφού παρά την σχετικά χαμηλή βάση σύγκρισης σε σχέση με πέρυσι (το δ’ τρίμηνο του 2015 δέχθηκε την μεγάλη επίδραση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων) παράγοντες όπως οι διακυμάνσεις των νομισμάτων ή έκτακτοι παράγοντες επηρέασαν επιμέρους το τελικό αποτέλεσμα όχι μόνο του τριμήνου αλλά του συνόλου της χρήσης. Συγκεκριμένα:

  • Τράπεζες:
Οι πωλήσεις του Hilton, της UBB και του Αστέρα θα προσθέσουν κέρδη και ρευστότητα στους ισολογισμούς. Ο λόγος των καταθέσεων προς δάνεια θα έχει σημειώσει βελτίωση υπέρ της μείωσης του ELA και άρα αναμένονται μικρές βελτιώσεις στο επιτοκιακό αποτέλεσμα, οριακές μεν αλλά σημαντικές για την διατήρηση του αμιγώς οργανικού αποτελέσματος σε ικανοποιητικά επίπεδα.

  • Αυξημένα θα είναι και τα έσοδα από προμήθειες λόγω της μείωσης ή και εξάλειψης του Πυλώνα χρηματοδότησης ΙΙ αλλά και από την διεύρυνση της χρήσης πιστωτικών καρτών.
  • Ακόμα αναμένεται να εμφανιστεί σε μεγαλύτερο βαθμό η επίδραση των ενεργειών αναδιάρθρωσης (Εθελούσια έξοδος, εξορθολογισμός/βελτιστοποίηση δικτύου) χαμηλώνοντας τα επαναλαμβανόμενα οργανικά έξοδα.
  • Μετά την περιπέτεια του β’ τριμήνου οι πιστωτικές ζημιές εκτιμάται ότι θα κινηθούν σε επίπεδα οριακά χαμηλότερα του γ’ τριμήνου. Για τις τέσσερις τράπεζες το οργανικό αποτέλεσμα του γ’ τριμήνου είχε διαμορφωθεί σε 1,07 δις ευρώ και οι προβλέψεις σε 872 εκατ. ευρώ.
  • Το δ’ τρίμηνο αναμένεται να έχει βελτιώσεις και στα βασικά μεγέθη.Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να κλείσουν την χρήση με κερδοφορία.
  • Λιανικό Εμπόριο:
Καλή εικόνα στα αποτελέσματα των περισσότερων εταιριών που θα δείξουν είτε σταθεροποίηση είτε αύξηση πωλήσεων. To Jumboέχει ήδη ανακοινώσει υστέρηση 1% στην Ελλάδα ενώ τα εμπορικά κέντρα του Folli-Follieστο σύνολο της χρονιάς έδειξαν αύξηση 6,9% έναντι 6% στο εννεάμηνο. Επιπλέον οι δύο μήνες που είναι διαθέσιμοι από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής αρχής δείχνουν αύξηση των πωλήσεων σε όγκο κατά 2,6% (Οκτώβριος) και 3,6% (Νοέμβριος) ενισχυμένα και από την αύξηση της ζήτησης λόγω της καθιέρωσης της εκπτωτικής «Μαύρης Παρασκευής».

  • Κατασκευαστικές εταιρίες:
Η εκκρεμότητα των προστίμων από την επιτροπή ανταγωνισμού για την υπόθεση δημιουργίας καρτέλ στην ανάληψη έργων από δημόσιους διαγωνισμούς. αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία συμβιβασμού ολοκληρώνονταν στο τέλος Σεπτεμβρίου και το ύψος των προστίμων σύμφωνα με δημοσιεύματα θα διαμορφωθεί στα 140 εκατ. ευρώ, μέγεθος διόλου ευκαταφρόνητο καθώς δεν υπάρχουν αντίστοιχα άλλα θετικά έκτακτα που θα μπορούσαν να ισοσκελίσουν ή έστω να περιορίσουν το ύψος του προστίμου. Οι εταιρίες του κλάδου αναμένεται στα ετήσια αποτελέσματα τους να εμφανίσουν τις σχετικές προβλέψεις οι θα είναι κατά πάσα πιθανότητα οι οριστικές αφού σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει στον τύπο το συμφωνημένο ύψος των προστίμων δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί από τις εταιρίες ενώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν θα έχει το δικαίωμα να επιβάλλει άλλες ποινές.

  • Διυλιστήρια – Πρατήρια:
Τα περιθώρια διύλισης κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα (8 – 15% ανάλογα το είδος του διυλιστηρίου) σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2015 ενώ και η διακύμανση του πετρελαίου και των ισοτιμιών έναντι του δολαρίου θα βοηθήσουν στην εμφάνιση υπεραξιών στα αποθέματα. Αντιθέτως η κατανάλωση σε καύσιμα κίνηση και πετρέλαιο θέρμανσης κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, αφού ο κρύος Δεκέμβριος κάλυψε την απόσταση της ζήτησης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

  • Ενέργεια:
Οι χαμηλές θερμοκρασίες έδωσαν ώθηση στην ζήτηση και η οριακή τιμή ρεύματος ξεπέρασε τα 50 ευρώ ανά MWτο Δεκέμβριο (51,09). Και στους τρεις μήνες του δ’ τριμήνου η μέση τιμή της ΚWέχει διαμορφωθεί υψηλότερα από τους αντίστοιχους μήνες του 2015. Επιμέρους τα θερμικά εργοστάσια εμφανίζουν το Δεκέμβριο αύξηση 24% και οι ΑΠΕ 28%. Για την ΔΕΗ ο διπλασιασμός της συνεισφοράς των Υδροηλεκτρικών εργοστασίων (+103%) αναμένεται να βελτιώσει το μίγμα πωλήσεων και τα λειτουργικά περιθώρια.

  • Ισοτιμίες:
Τέλος οι διακυμάνσεις σε δολάριο, Ρούβλι, Αιγυπτιακή λίρα και Τουρκική λίρα αναμένεται να επηρεάσουν με τον τρόπο τους όσες εταιρίες έχουν έκθεση πωλήσεων ή κόστους. Για παράδειγμα η ανατίμηση του Ρωσικού νομίσματος (+29%) θα έχει θετική επίδραση στα νούμερα πωλήσεων της CocaCola, όπως και η ανατίμηση του δολαρίου σε Μυτιληναίο, Τιτάν, FFGroup. Αντιθέτως ζημιές απομείωσης αναμένεται να έχουν όσες εταιρίες έχουν παρουσία σε Αίγυπτο και Τουρκία. Μειωμένα λειτουργικά περιθώρια αναμένεται να έχουν όσες εταιρίες έχουν κόστος πωληθέντων σε δολάριο κυρίως εισαγωγικές εταιρίες ηλεκτρικών ειδών ή μεταλλουργικές εταιρίες.

  • Σε προσαρμοσμένη βάση (ίδιος αριθμός εταιριών) οι εισηγμένες εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις έφεραν το 2015 καθαρά κέρδη 686 εκατ. ευρώ.
  • Στο εξάμηνο το σχετικό μέγεθος ήταν στα 873 εκατ. ευρώ ενώ στο εννεάμηνο οι 30 εμποροβιομηχανικές εταιρίες που έδωσαν εικόνα τελικής γραμμής είχαν προσεγγίσει οριακά το 1 δις ευρώ επομένως η «νίκη» σε σχέση με πέρυσι έχει κλειδώσει από πολύ νωρίς ακόμα και με την επιβάρυνση των έκτακτων που αναμένονται λόγω των παραδοσιακών απομειώσεων σε ακίνητα, θυγατρικές και αποθέματα.
  • Σε επίπεδο λειτουργικών κερδών το 2015 είχε κλείσει στα 7,47 δις ευρώ. Εδώ τα δεδομένα είναι λίγο διαφορετικά αφού στο α’ εξάμηνο του 2016 οι εισηγμένες έφεραν 4,0 δις ευρώ σε λειτουργικό επίπεδο με ικανοποιητικά περιθώρια της τάξεως του 13,26%.
  • Λογικά τα 8,0 δις ευρώ θα πρέπει να είναι και το ελάχιστο το οποίο θα πρέπει να αναμένεται στο σύνολο των εμποροβιομηχανικών εταιριών.
  • Σε ότι αφορά τα μερίσματα η αυξημένη φορολογία (15% έναντι 10% πέρυσι) πιθανόν να λειτουργήσει ανασταλτικά σε ένα ενδεχόμενο «γενναίων χρηματικών διανομών» από την πλειοψηφία των κερδοφόρων εταιριών.
Από το Δισέλιδο του Μάνου Χατζηδάκη στο φύλλο του Σαββατοκύριακου 4-5 Φεβρ.2017 της εφημερίδας ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης