Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η καραμπόλα από τις δημόσιες προτάσεις και πως βγαίνουν ωφελημένες μετοχές εταιρειών με καλά θεμελιώδη

Η καραμπόλα από τις δημόσιες προτάσεις και πως βγαίνουν ωφελημένες μετοχές εταιρειών με καλά θεμελιώδη
Σε ποιες εταιρείες διοχετεύεται η ρευστότητα που αποκτούν οι επενδυτές του ΧΑ που είχαν μετοχές των Kleemann, Κυριακίδη και Αστήρ Παλάς 
Εισροές σε εταιρείες της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης εντοπίζουν στελέχη της αγοράς από τη ρευστότητα που αποκομίζουν οι επενδυτές που κατείχαν μετοχές εταιρειών, για τις οποίες υπήρχε δημόσια πρόταση από τους βασικούς μετόχους.
Όπως αναφέρουν το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκαν εισροές σε συγκεκριμένες μετοχές με καλά θεμελιώδη με αποτέλεσμα την ενίσχυση των μετοχών.
Μέρος της ανόδου αποδίδεται στις εισροές από επενδυτές που είχαν μετοχές της Kleemann, της Κυριακίδης ή της Αστήρ Παλλάς.
Οι επενδυτές έδωσαν τις μετοχές τους, καθώς η Kleemann και η Αστήρ θα φύγουν από το ΧΑ, αφού οι βασικοί μέτοχοι ξεπέρασαν το απαιτούμενο ποσοστό και θα ασκήσουν το δικαίωμα του squeeze out, ενώ και στην Κυριακίδης φαίνεται πως η ήδη υψηλή συγκέντρωση σε συνδυασμό με το τίμημα που είναι σε υψηλά πολλών ετών διαμορφώνει τις συνθήκες για πώληση μετοχών.
Στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως όσοι είχαν μετοχές των παραπάνω εταιρειών, λογικά θα αναζητήσουν παρόμοιες εταιρείες και θα αποφύγουν για παράδειγμα μετοχές τραπεζών.
Η καραμπόλα επομένως από την φυγή εταιρειών μέσω δημόσιων προτάσεων δημιουργεί και θετικά αφού ενεργοποιεί και ένα άλλο κομμάτι από το χρηματιστηριακό ταμπλό που δεν προσέλκυε αυξημένο ενδιαφέρον.
Όταν η Κυριακίδης δίνει τίμημα 4,02 ευρώ που παραπέμπει σε αποτίμηση 93 εκατ. ευρώ και εμφανίζει εξαιρετική κερδοφορία και υψηλή ρευστότητα με απουσία δανεισμού, οι επενδυτές είναι λογικό να αναζητούν εταιρείες με παρόμοια θεμελιώδη.
Η Τεχνική Ολυμπιακή έχει ενισχυθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα με στελέχη της αγοράς να σημειώνουν πως πρώην μέτοχοι της Αστήρ ή της Ιονικής να διοχέτευσαν μέρος της ρευστότητά τους και στην Τεχνική Ολυμπιακή η οποία έχει βασικό περιουσιακό στοιχείο το ξενοδοχείο Πόρτο Καρράς με αποτίμηση στα βιβλία της πολλές φορές υψηλότερη της αποτίμησης στο ταμπλό.
Εσχάτως πονταρίσματα δέχθηκε και η μετοχή της Έλτον και κατάφερε να ξεπεράσει το 1 ευρώ.
Η εταιρεία έχει χαμηλή αποτίμηση (κάτω από 30 εκατ. ευρώ) και πολύ καλά θεμελιώδη.
Η Quest έχει μπει στο στόχαστρο εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων και έχει δει την αποτίμησή της στο ταμπλό να ενισχύεται 50% σε διάστημα περίπου 3 μηνών.
Η ρευστότητα που διαθέτει, η κερδοφορία και συνολικά η εικόνα του ισολογισμού δικαιολογούν την άνοδο αυτή.
Εισροές παρατηρούνται επίσης στην Έλαστρον, στην Κλουκίνας-Λάππας, στην Flexopack, στην Profile, στην Καράτζη, στην ΕΚΤΕΡ, στην Μύλοι Λούλη κ.α.
Επιπλέον και η Ικτίνος που δραστηριοποιείται στον ίδιο κλάδο με την Κυριακίδης αύξησε συναλλαγές και βελτίωσε λίγο την αποτίμηση στο ταμπλό στις τελευταίες συνεδριάσεις.
Μικρή βελτίωση συναλλαγών έχει τέλος καταγραφεί και στην AS Company αλλά η αποτίμηση παραμένει χαμηλή.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης