Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το Αλφαβητάρι της συνεδρίασης - Τι έγινε σήμερα 10/3 στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Το Αλφαβητάρι της συνεδρίασης - Τι έγινε σήμερα 10/3 στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα €29,34 εκατομμύρια, με την αξία των πακέτων στα €3,5 εκατομμύρια...
Η επιχειρηματική κινητικότητα αρχίζει πάντως να αποκλίνει από την χρηματιστηριακή απραξία...
Τόσο η επικείμενη συμφωνία πώλησης του Metropolitan, η συμφωνία πώλησης της Aptivita και της South African Bank θυγατρική τράπεζα της Εθνικής σε ξένους επενδυτές όσο και η δημόσια προσφορά του ομολόγου του ΟΠΑΠ –που μπορεί να φθάσει έως και τα 200 εκατ. ευρώ- δείχνουν ότι υπάρχει παρασκήνιο που σταδιακά μεταφράζεται σε ειδήσεις.
Οι ενέργειες δεν προέκυψαν ξαφνικά, υπάρχει ένας χρονικός ορίζοντας που φθάνει σε μια κατάληξη.
Αν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι έρχονται νέες ειδήσεις από εγχειρήματα που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο (Αεροδρόμια, ΟΛΘ, Avis, Εθνική Ασφαλιστική, κλπ) τότε μάλλον η εικόνα αποκτά ενδιαφέρον καθώς αργά η γρήγορα η Χρηματιστηριακή Αγορά θα βρει τους δείκτες των τιμημάτων εξαγορών και θα αναπροσαρμόσει τις αποτιμήσεις.
Ίσως όχι για όλες τις εταιρίες αλλά σίγουρα για αυτές που έχουν τους λόγους να βρεθούν σε κάποιο εγχείρημα εξαγοράς.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: 648,59 μονάδες.

Εβδοµάδα: -0,18%

Έτος: +0,77%

Min (Εβδ.): 640,23 Max (Εβδ.):655,92

Min 2017: 602,46 (08 Φεβ.) Max 2017: 670,21 (12 Ιαν.)

Συνολική Κεφαλαιοποίηση της Αγοράς: 44,9 δισ. ευρώ

Μέση ηµερήσια αξία συναλλαγών (εβδοµάδα): 31,8 εκατ. ευρώ === ∆(%) εβδοµάδα: -23,9%

Εισροές/ Εκροές Μετοχ. Αµοιβαία Εσωτερικού εβδ.: -0,6 εκατ. ευρώ

Εισροές/ Εκροές Μετοχ. Αµοιβαία Εσωτερικού έτος: -9,3 εκατ. ευρώ

ΤΖΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα €29,34 εκατομμύρια, με την αξία των πακέτων στα €3,5 εκατομμύρια.
Από το σύνολο των μετοχών που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 54 κινήθηκαν ανοδικά, 41 πτωτικά, και 39 παρέμειναν αμετάβλητες.



ΧΑΡΑΚΕΣ- ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖ.: Τεχνικά η εβδομάδα δεν πρόσθεσε νέες πληροφορίες για την βραχυπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη.
Η αργή συσσώρευση περιορισμένων διακυμάνσεων και χαμηλών όγκων συνεχίστηκε καθώς η απροθυμία –ίσως και αδυναμία- των δύο μερών να ωθήσουν τις τιμές προς κάποια κατεύθυνση ήταν εμφανής.
Η απόσταση ασφαλείας από τις 630 μονάδες όπου κινείται ο κινητός μέσος όρος των 30 ημερών διατηρήθηκε οι ταλαντωτές έχουν πλέον εγκλωβιστεί στις ζώνες της ουδετερότητας ενώ οι ουρές ενδοσυνεδριακών χαμηλών και υψηλών στα ημερήσια διαγράμματα υποδηλώνουν ότι οι εξάρσεις εύκολα αναχαιτίζονται.
Συμπερασματικά η επικράτηση της πλάγιας κίνησης προβάλει ως φαβορί για την ερχόμενη εβδομάδα καθώς ούτε οι ισχυρές επιδόσεις των ξένων αγορών, ούτε οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης φαίνεται να μπορούν να ενεργοποιήσουν περισσότερους επενδυτές.
Το γεμάτο ημερολόγιο της επόμενης εβδομάδας ενδεχομένως να σώσει αφορμές για μια αλλαγή στάσης όμως στο πρόσφατο παρελθόν ακόμα και αυτές διαφοροποιήσεις είχαν εξαιρετικά βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα.
Ως εκ τούτου θα συνεχίσουμε να αναμένουμε την διάσπαση κάποιου από τα δύο επίπεδα αναφοράς για να μεταβάλλουμε άποψη:
Οι 600 μονάδες του Γενικού Δείκτη ως ζώνη στήριξης που ορίζεται από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών και οι 670 μονάδες ως το σύνορο με την ανοδική διαφυγή της συσσώρευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περυσινό Νοέμβριο.
Σε τεχνικό επίπεδο, προσπάθεια να διατηρηθεί πάνω από το επίπεδο των 650 μονάδων καταβάλλει και σήμερα ο γενικός δείκτης, όπου παρά την πρωινή του υποχώρηση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, επανήλθε και πάλι πάνω από αυτούς στο ημερήσιο διάγραμμα, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 659 μονάδες (γραμμή ΑΒ - εκτίμηση: Θεοδ. Σεμερτζίδης).



ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΑ: Αύξηση κατά 7,2% παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2016, έναντι αύξησης κατά 4,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2016 προς το 2015.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο εποχιακά διορθωμένος δείκτης βιομηχανικής παραγωγής εμφάνισε αύξηση 2,5% τον Ιανουάριο σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2016.

ΕΧΑΕ: Περιορίστηκαν στο τέλος οι πιέσεις στα Ελληνικά Χρηματιστήρια, με την μετοχή να ολοκληρώνει τελικά πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, διατηρώντας και το σήμα αγοράς, με την στήριξη στα €4,5979.
Η μετοχή πραγματοποίησε απώλειες 0,63% κι έκλεισε στα €4,7100.

ΜΟΗ: Τρίτη διαδοχική συνεδρίαση με κέρδη για την Motor Oil, με την μετοχή να παραμένει πάνω από το επίπεδο της υπεραγορασμένης ζώνης, με την αντίσταση στα €15,3335.
Η μετοχή κατέγραψε κέρδη 0,72% κι έκλεισε στα €15,3600.

ΕΛΠΕ: Διαγράφηκαν στο τέλος τα κέρδη για τα Ελληνικά Πετρέλαια, με την μετοχή να απομακρύνεται από το επίπεδο της υπεραγορασμένης ζώνης, διατηρώντας το σήμα αγοράς, με την στήριξη στα €4,5476.
Η μετοχή πραγματοποίησε απώλειες 0,21% κι έκλεισε στα €4,7700.

ΛΑΜΔΑ: Συνεχίστηκε σήμερα η ανοδική πορεία για την LAMDA Development, με την μετοχή να παραμένει πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, διατηρώντας και το σήμα αγοράς, με την αντίσταση στα €4,7576.
Η μετοχή ενισχύθηκε 0,85% κι έκλεισε στα €4,7300.

ΓΡΙΒ: Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα παραμένει η Grivalia Properties, παρά τα σημερινά της κέρδη, με την μετοχή να ολοκληρώνει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, διατηρώντας το σήμα πώλησης, με την αντίσταση στα €7,9941. Η μετοχή σημείωσε κέρδη 0,51% στα €7,9000.

ΑΡΑΙΓ: Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου (+3,46%), κλείνοντας στο υψηλό ημέρας και μάλιστα σε μάλλον αντίξοο περιβάλλον.
Η σημερινή υπέρβαση της αντίστασης των 6,7100 ευρώ, γύρισε τον τίτλο σε ημερήσιο "long", με την επόμενη σημαντική αντίσταση να εντοπίζεται στο ψυχολογικό όριο των 7,0000 ευρώ.
Υπέρβαση του εν λόγω ορίου θα γίνει αφορμή ο τίτλος να αποκτήσει περισσότερους "θαυμαστές", με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 7,2300 ευρώ.

ΣΕ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ: Στο επίπεδο του 10%, το υψηλότερο από το 1990, θα αυξηθούν οι αποδόσεις των διετών κρατικών ομολόγων της Γαλλίας στην περίπτωση που η Marine Le Pen κερδίσει τις εκλογές και οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ, σύμφωνα με όσα εκτιμά η JP Morgan.
Όπως αναφέρουν οι FT, επικαλούμενοι τους αναλυτές της αμερικανικής τράπεζες, οι προσδοκίες για υποτίμηση του νέου νομίσματος, αύξηση του πληθωρισμού και πιθανή περαιτέρω αναδιάρθρωση θα πυροδοτούσαν μαζικές ρευστοποιήσεις στους γαλλικούς τίτλους.
Σε αυτό το μοτίβο, η JP Morgan «βλέπει» τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γαλλίας να ενισχύονται από το τρέχον 1,086% στο 5,7%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 1997, πριν υποχωρήσουν μετά την ολοκλήρωση της μετάβασης σε εθνικό νόμισμα κοντά στο 4%.
Παρ' όλα αυτά, η JP Morgan εκτιμά ότι οι πιθανότητες επικράτησης της Le Pen είναι μικρότερες από αυτές που βλέπουν οι αγορές.
(Τι μας λέτε βρε παλληκάρια... Λες και υπάρχει περίπτωση να έβγαζαν ποτέ οι Γάλλοι την Λεπέν)

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Άλλη μια κατάσταση τύπου Lehman μπορεί σύντομα να συμβεί στην παγκόσμια οικονομία, αν δεν χαλιναγωγηθεί αυτό που ο Bill Gross χαρακτηρίζει ανεξέλεγκτη δημιουργία πίστωσης.
Όπως σημειώνει ο Bill Gross, σε επενδυτικό του σημείωμα, οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να αποτρέψουν αυτή την καταστροφή βαδίζοντας σε ένα τεντωμένο σχοινί: Κρατώντας το κόστος της πίστωσης τόσο χαμηλά ώστε να μην πνίξουν τους δανειστές, αλλά και τόσο υψηλά για να βοηθήσουν τους αποταμιευτές να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Ωστόσο, παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους, το μοχλευμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι σαν ένα φορτηγό με νιτρογλυκερίνη σε ανώμαλο δρόμο, είπε χαρακτηριστικά ο B. Gross.
«Ένα λάθος μπορεί να προκαλέσει ακόμα μια πιστωτική έκρηξη».
Τουλάχιστον όταν ξέσπασε η κρίση του 2008, οι κεντρικές τράπεζες είχαν το περιθώριο να μειώσουν τα επιτόκια και να εφαρμόσουν ένα ευρύ πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να επαναφέρουν τις αγορές, υποστηρίζει ο ίδιος.
Αλλά, σήμερα το κόστος δανεισμού σε παγκόσμιο επίπεδο είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και η ποσοτική χαλάρωση πλησιάζει στα όριά της.
Ένα σύστημα που βασίζεται τόσο πολύ στην πίστωση κρύβει τον κίνδυνο να καταρρεύσει.
Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΓΑΛΛΙΑ: H βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας, σημείωσε απροσδόκητη πτώση 0,3% τον Ιανουάριο, καθώς τόσο η μεταποιητική παραγωγή όσο και η αγροτική παραγωγή συνέχισαν να μειώνονται, όπως μεταδίδει το Marketwatch.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας μειώθηκε κατά 0,3% τον Ιανουάριο του 2017 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία Insee, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν +0,5%.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε πιο αδύναμη σε σχέση με τις προσδοκίες πορεία στο ξεκίνημα του έτους.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Περισσότερο από το αναμενόμενο αυξήθηκαν οι γερμανικές εισαγωγές τον Ιανουάριο, ενώ απρόσμενα ισχυρή αύξηση σημείωσαν και οι εξαγωγές της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, οι εποχικά προσαρμοσμένες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,0% τον μήνα αυτό, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,7%.
Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν οι εισαγωγές να αυξηθούν κατά 0,5% και οι εξαγωγές κατά 1,85%.

Δ.Ν.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης