Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Economist: Γιατί η ανασφάλεια γύρω από την Ελλάδα θα εξακολουθήσει

tags :
Economist: Γιατί η ανασφάλεια γύρω από την Ελλάδα θα εξακολουθήσει

Σειρά προβλημάτων και ανησυχιών προκαλεί το πρόγραμμα εξυγίανσης των ελληνικών δημοσιονομικών, σύμφωνα με τον Economist Intelligence Unit (EIU). Καταρχήν το ΕΙU 'βλέπει' ότι τα πολύ σκληρά οικονομικά μέτρα θα προκαλέσουν μια ύφεση τέτοιου μεγέθους που η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να μαζέψει ρευστό, σε μια στιγμή  που τα χρειάζεται απεγνωσμένα για να 'μπαλώσει' τα οικονομικά της. Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για ολόκληρη την Ευρωζώνη σχετικά με το πιθανό 'domino effect' και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης παραμένει......

Επίσης το EIU προβλέπει ότι οι μειώσεις αποδοχών και η αύξηση  των φόρων θα προκαλέσουν μεγάλη λαϊκή αντίσταση, θέτοντας εν αμφιβόλω το κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει τόσο σκληρές δεσμεύσεις.  Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός φαίνεται «βαθιά αποφασισμένος» να φέρει εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις και παρά το ότι τα σωματεία έχουν στενούς δεσμούς με το κόμμα που κυβερνά, το πρόγραμμα θα δημιουργήσει σημαντικές διαφωνίες και από τους βιομηχάνους. Οποιαδήποτε ένδειξης ότι το πρόγραμμα ξεφεύγει από την  πορεία του θα σημαίνει αύξηση των φόβων στις αγορές, αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα υπόλοιπα χρήματα για την Ελλάδα.

Το Economist Intelligence Unit επισημαίνει ακόμη ότι παρά το πακέτο βοήθειας τα ερωτήματα για τη σταθερότητα του ευρώ, την πιθανή «μόλυνση» κι άλλων κρατών μελών της Ευρωζώνης από την ελληνική «ασθένεια» και τους περιορισμούς στις πολιτικές δομές εντός της Ε.Ε. παραμένουν. Η πτώση του ευρώ αντανακλά αυτές ακριβώς τις ανησυχίες των αγορών. Με δεδομένες πάντως τις ανησυχίες για το κατά πόσο η χώρα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της συμφωνίας βοήθειας και με το πρόγραμμα εξυγίανσης να είναι κυριολεκτικά στον αέρα, περαιτέρω αναταράξεις στις αγορές είναι πιθανές.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης