Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι 5 βασικές αιτίες που θα πλήξουν καίρια τα έσοδα των τραπεζών το 2010

  Οι 5 βασικές αιτίες που θα πλήξουν καίρια τα έσοδα των τραπεζών το 2010
Ποτέ στην ιστορία του τραπεζικού συστήματος δεν είχαν εμφανισθεί σχεδόν ταυτόχρονα τόσοι αρνητικοί παράγοντες που θα συρρικνώσουν τα κέρδη θα συρρικνώσουν τα έσοδα.
Το 2010 για το τραπεζικό σύστημα θα είναι μια αρνητική χρονιά μια κακή χρονιά, αυτό αποτελεί αυταπόδεικτη εκτίμηση....
Γιατί θα είναι πραγματικά όμως κακή χρονιά;
Οι λόγοι για τους οποίους το 2010 θα είναι μια κακή χρονιά για τις τράπεζες είναι
1)Λόγω των συνθηκών στην οικονομία, την περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ στο -4% θα κινηθεί ο ρυθμός αύξησης των δανείων έχει περιοριστεί  στο 3% και δεν αποκλείεται να φθάσει και προς το μηδέν.
Η διατήρηση ακόμη όμως και αυτών των επιπέδων στο ρυθμό αύξησης είναι απόρροια κυρίως αναχρηματοδοτήσεων και όχι πραγματικών νέων εκταμιεύσεων.
Τα έσοδα από τόκους παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ακόμη στην Ελλάδα για δύο λόγους  από τους τόκους των ομολόγων και γιατί πολλά δάνεια ολοκληρώνουν την φάση της ωρίμανσης τους ενώ βεβαίως υπάρχουν και οι αναχρηματοδοτήσεις.
Με βάση αυτές τις παραμέτρους οι ελληνικές αναμένεται μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους περίπου 4% έως 8%.
Το 2009 τα καθαρά έσοδα από τόκους είχαν διαμορφωθεί τα 11 δις ευρώ άρα θα μειωθούν από 300-450 εκατ ευρώ έως 800 εκατ ευρώ το μέγιστο.  
Προφανώς ελεγχόμενη η μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους αλλά μείωση.
2)Τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων θα εμφανίσουν την χειρότερη εικόνα στην ιστορία τους.
Από τα ομόλογα καταγράφονται σημαντικές λογιστικές υποαξίες που αγγίζουν τα 3 δις ευρώ μόνο στο διάστημα Ιανουάριος με αρχές Μαΐου του 2010.
Άρα καθίσταται σαφές ότι τα κέρδη του 2009 από έκτατες δραστηριότητες και λοιπά έσοδα οι τράπεζες θα καταγράψουν μια τεράστια μείωση που μπορεί να φθάσει στο 50% δηλαδή από 1,5 δις ευρώ που ήταν το 2009 να υποχωρήσουν στα 750 με 800 εκατ ευρώ για το 2010.
3)Οι τράπεζες το 2010 θα πληρώσουν πλέον σωρευτικά τους τόκους στο ελληνικό κράτος λόγω των προνομιούχων μετοχών δηλαδή 400 εκατ ευρώ από 230 εκατ ευρώ προ φόρων που πλήρωσαν το 2009.
Το 2009 οι τράπεζες πλήρωσαν τους τόκους που αναλογούσαν μεταξύ του διαστήματος Ιουνίου με Δεκεμβρίου του 2009.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι  στο κόστος αυτό θα πρέπει να προστεθεί και τα έξοδα των τραπεζών για την ρευστότητα που έλαβαν από το κράτος με βάση τον νόμο των 28 δις ευρώ.
4)Οι τράπεζες όμως ακόμη δεν έχον τελειώσει με τα προβλήματα που τους δημιούργησαν κατά βάση άλλοι και όχι με δική τους υπαιτιότητα και προφανώς αναφερόμαστε στο κράτος.
Οι τράπεζες θα πληρώσουν νέο έκτακτο φόρο για το 2009 ύψους 160-180 εκατ ευρώ στο ελληνικό κράτος όπως ορίζει και η νέα νομοθεσία.
5)Μια άλλη επίσης σημαντικότατη παράμετρος είναι το NPLS των τραπεζών θα αυξηθεί. Δεν είναι σαφές πόσο ίσως πλησιάσει 10% με 10,5%. Άρα νέα προβληματικά δάνεια θα προστεθούν στο σύστημα, άρα λιγότερα έσοδα λιγότερα κέρδη.
6)Η συμμετοχή των εσόδων από το εξωτερικό δεν είναι σαφές αν θα είναι βελτιωμένη.
Π.χ. στην Τουρκία μπορεί να υπάρξει αύξηση ελέω της Finansbank.
Ωστόσο στις άλλες χώρες οι επιδόσεις θα είναι μάλλον παραπλήσιες με τα επίπεδα του 2009 ή στην καλύτερη των περιπτώσεων οριακά βελτιωμένη.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι ξεκάθαρο ότι τα έσοδα των τραπεζών συρρικνώνονται σημαντικά, άρα η κερδοφορία θα είναι ζητούμενο.
Υπάρχει αυξημένο ενδεχομένως οι τράπεζες μέσα στην χρονιά να εκπλήξουν την αγορά λόγω ζημιών.
Προφανώς όχι όλες καθώς αναμένεται από τις περισσότερες να εμφανίσουν έστω και λελογισμένα κέρδη.
Ανεξαρτήτως αν θα υπάρξουν κέρδη ή ζημίες το βέβαιο είναι ότι το 2007 η καλύτερη χρονιά των τραπεζών δεν θα επαναληφθεί.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης