Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το Αλφαβητάρι της συνεδρίασης - Τι έγινε σήμερα 24/3 στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Το Αλφαβητάρι της συνεδρίασης - Τι έγινε σήμερα 24/3 στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Χωρίς την είδηση από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης και θεσμών που θα λύσει την αναμονή των επενδυτών ολοκληρώθηκε και η προτελευταία εβδομάδα του Μαρτίου...
Ο υποτιθέμενος αντιπροσωπευτικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου (πιο αστείος, απλά “πεθαίνεις”) κινήθηκε σ’ ένα εύρος 7,84 μονάδων και σε ποσοστό 1,22% καταγράφοντας τελικά πτώση 0,71% στις 635,66 μονάδες.
640,42 την Τρίτη, 640,65 την Τετάρτη, την επομένη Πέμπτη στις 640,20, σήμερα -0,71% στις 635,66 και φαινομενικά πλήξη, αναμενόμενη η υποχώρηση των συστημικών τίτλων, αλλά στη πράξη υπήρξαν ξανά αρκετά ενδιαφέροντα που θα διαβάσετε πιο κάτω…

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Εβδοµάδα: -1,41% Έτος: -1,24% Min (Εβδ.): 630,58 Max (Εβδ.): 649,59 Min 2017: 602,46 (08 Φεβ.) Max 2017: 670,21 (12 Ιαν.)
Συνολική Κεφαλαιοποίηση της Αγοράς: 44,1 δισ. ευρώ Μέση ηµερήσια αξία συναλλαγών (εβδοµάδα): 44,6 εκατ. ευρώ ∆(%) εβδοµάδα: -26,9% Εισροές/ Εκροές Μετοχ. Αµοιβαία Εσωτερικού εβδ.: -1,7 εκατ. ευρώ Εισροές/ Εκροές Μετοχ. Αµοιβαία Εσωτερικού έτος: -11,4 εκατ. ευρώ

FTSE25: Ανοδικά ολοκλήρωσαν (10) μετοχές, σταθερή (1, Ελλάκτωρ) ενώ στο μείον έκλεισαν οι υπόλοιπες (14) με την αξία των συναλλαγών του να ανέρχεται σε 30,62 εκατ. ευρώ από τα 33,92 εκατ. ευρώ του συνόλου. Ξεχώρισαν οι τίτλοι των ΓΡΙΒ +1,82% ΜΕΤΚΑ 1,58% ΜΥΤΙΛ 1,14% ενώ υστέρησαν ΕΥΡΩΒ -4,58% ΠΕΙΡ -4,56% ΑΡΑΙΓ -3,51% ΕΤΕ -3,18% ΕΛΠΕ -1,95%, ΜΟΗ -1,49%, ΟΤΕ -1,37%...

ΜIDCAP14: Ανύπαρκτος ουσιαστικά ο συγκεκριμένος δείκτης εκεί που τον κατάντησαν οι φωστήρες της ΑΘΗΝΩΝ 110 και στον οποίον δικαιολογούν την παρουσία τους μόλις οι μισές μετοχές του… ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ τον Θεό τους οι άνθρωποι που τον απογύμνωσαν και τον άφησαν με… 14 εταιρείες, λες και χάθηκαν τόσες καλές και πανάξιες που έχουμε στο ταμπλό… Στο +0,01% στις 814,43 μονάδες σήμερα με συνολική αξία συναλλαγών 1 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 0,12 εκατ. ευρώ αφορούσαν την ΜΙΓ και τα 0,68 εκατ. την ΦΡΛΚ, με την ΙΝΛΟΤ στα 0,06 εκατ., οπότε αντιλαμβάνεσθε τι…περίσσεψαν για τις υπόλοιπες 11)…

ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ:

- ΙΝΤΡΑΚΑΤ (+30% χθες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Fraport, και μέχρι +30% πάλι σήμερα πριν ολοκληρώσει στο +21,15% στα 0,6300 ευρώ με 176 χιλ. τμχ και ανεκτέλεστο αγορών. Μετοχή του… λαού δηλ. η οποία μετά από μία παρατεταμένη απαράδεκτη συμπεριφορά στο ταμπλό επανέρχεται στο “μικρο-προσκήνιο”…)
- ΙΝΤΡΑΚΟΜ στο +8,36% (συγκοινωνούντα δοχεία γαρ…) στα 0,3630 ευρώ με 328,5 χιλ. τμχ αξίας 117 χιλ. ευρώ χθες και +3,86% στα 0,3770 σήμερα με 458,4 χιλ, τμχ (!)

ΤΑΜΠΛΟ: Πέντε συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις για την ΕΕΕ (+0,63%), με τα 23,6600 ευρώ η επόμενη, τεχνική, αντίσταση. Τέσσερις σερί θετικές για την
Viohalco (+0,56%), που έχει να αντιμετωπίσει την αντίσταση των 1,9400 ευρώ. Και έξι ΣΥΝ στη σειρά για την ΟΤΟΕΛ στο +1,4%...

ΣΧΟΛΙΟ (Μάνος Χατζηδάκης): Χωρίς την είδηση από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης και θεσμών που θα λύσει την αναμονή των επενδυτών ολοκληρώθηκε και η προτελευταία εβδομάδα του Μαρτίου σε ένα σήριαλ που ήδη μετράει τέσσερις μήνες αναμονής.
Ο χρονικός ορίζοντας παραμένει ασαφής και οι δηλώσεις που κατά καιρούς βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας περισσότερο επιτείνουν την σύγχυση που επικρατεί ως προς το «πότε» και το «πως» παρά συμβάλλουν στο να προσδιοριστεί ένας οριστικός οδικός χάρτης.
Εσχάτως η ανάδειξη ενός νέου σεναρίου που θα περιλαμβάνει το σύνολο των προαπαιτούμενων της β’ αξιολόγησης, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα προληπτικά δημοσιονομικά μέτρα σε μια συμφωνία ήρθε να επιτείνει την αβεβαιότητα
Aφού την ίδια στιγμή δεν λείπουν οι επίσημες δηλώσεις για άμεση ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων και κλείσιμο της συμφωνίας στο επόμενο Eurogroup στις αρχές Απριλίου.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Υποχρεωτικά, το ενδιαφέρον συνέχισε να επικεντρώνεται γύρω από τα αποτελέσματα των εταιριών και την φημολογία για το ξεκίνημα της χρονιάς για τις τράπεζες.
Οι 26 εταιρίες που έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό χρήσης δείχνουν βελτιωμένη εικόνα στα λειτουργικά κέρδη (+17,7%) και αύξηση καθαρών κερδών 45%.
Η συνεισφορά του κλάδου των διυλιστηρίων στο δείγμα είναι καθοριστική καθώς χωρίς την συνεισφορά τους η επίδοση πέφτει στο 5% και 11% για τα λειτουργικά και τα καθαρά κέρδη αντίστοιχα.
Σε ότι αφορά τις τράπεζες αν και το δ’ τρίμηνο αναμένεται να είναι θετικό στην τελική γραμμή οι πρώτες ενδείξεις από το α’ τρίμηνο του 2017 δείχνουν αρνητικό ξεκίνημα αναστρέφοντας μια εικόνα βελτιώσεων τεσσάρων συνεχόμενων τριμήνων.
Οι τράπεζες έχουν ακόμα χρόνο να επιστρέψουν σε κέρδη και να αφομοιώσουν τις απώλειες του α’ τριμήνου ωστόσο η τάση αυτή θα εξαρτηθεί από το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ (Μάνος Χατζηδάκης): Τα τεχνικά δεδομένα του Γενικού Δείκτη δεν άλλαξαν καθώς ήταν χαρακτηριστική η ακινησία στα ημερήσια κλεισίματα του βασικού δείκτη αναφοράς της Αγοράς.
Μάλιστα παρατηρήθηκε η ίδια σχεδόν τιμή σε κλείσιμο για τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις παρά την ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα που αρχικά εκδηλώθηκε δείγμα της ατολμίας των δύο πλευρών να κινηθούν αποφασιστικά προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση.
Έτσι παρά την τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα η μεγάλη εικόνα δεν άλλαξε αν και στα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα καταγράφονται οι επιπτώσεις της διάσπασης των κινητών μέσων των 50 και 30 ημερών.
Οι 600 μονάδες παραμένουν το κομβικό σημείο αναφοράς για την αλλαγή της τάσης καθώς η δίμηνη παραμονή στο στενό εύρος διακύμανσης των 660 – 600 μονάδων διατηρεί αλώβητο το κανάλι συσσώρευσης της αγοράς.

WOOD- REPORTS: Στα 7,30 ευρώ διαμορφώνει την τιμή στόχο της Aegean η Wood, διατηρώντας την σύσταση Ουδετερότητα. Η Aegean ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2016, παρουσιάζοντας ζημίες 19 εκατ. ευρώ, από 13 εκατ. ευρώ που ανέμενε η Wood. Η απόκλιση ήταν σχετικά μικρή, ενώ τα υπόλοιπα στοιχεία ήταν υποστηρικτικά για το outlook του 2017. Βέβαια, για να επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση, θα πρέπει οι επιδόσεις της Aegean να υποστηριχθούν από τις θετικές εκτιμήσεις για την άνοδο του τουρισμού στην Ελλάδα.
Αναλυτικά οι εκτιμήσεις της Wood για την Aegean:



WOOD: Στα 10,0000 ευρώ η τιμή στόχου που δίνουν οι αναλυτές της για τον ΟΠΑΠ, στα 9,8000 ευρώ η αντίστοιχη για τον ΟΤΕ και στα 5,3700 ευρώ για την ΦΟΥΡΛΗΣ.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ: Η ερχόμενη εβδομάδα παραμένει ευνοϊκά προσκείμενη στην διόρθωση με τους συνήθεις μετριοπαθείς ρυθμούς που παρατηρούνται από το Φεβρουάριο και μετά. Μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου όπου είθισται να πυκνώνουν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων. Ξεκινώντας από την Δευτέρα (27/3) τα Ελληνικά Χρηματιστήρια ανακοινώνουν μετά το τέλος της συνεδρίασης, ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσει η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.
Ακολουθεί την Τρίτη το πρωί ο όμιλος Μυτιληναίος ενώ την Τετάρτη (29/3) το απόγευμα ο ΟΠΑΠ μαζί με τα αποτελέσματα του δ΄ τριμήνου θα δώσει και τις πρώτες ενδείξεις από τα VLTs. Την Τετάρτη την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινώσουν οι Τράπεζες μετά το κλείσιμο της αγοράς.
Η Eurobank αναμένεται στις 29 Μαρτίου, Εθνική Τράπεζα και Alpha Βank στις 30 Μαρτίου και πιθανόν την Παρασκευή 31/3 η Τράπεζα Πειραιώς, με τις τηλεδιασκέψεις να ακολουθούν αμέσως μετά τις ανακοινώσεις.
Στις 31/3 ανακοινώνει η Lamda Development ενώ για τις υπόλοιπες εισηγμένες που δεν έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα η περίοδος αναμονής συνεχίζεται καθώς μετά τις περυσινές αλλαγές το χρονικό περιθώριο δημοσίευσης έχει επεκταθεί έως το τέλος Απριλίου.
Στα διεθνή η ψήφιση από την βουλή για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 για την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε ξεχωρίζει στις 29 Μαρτίου.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο οι κυριότερες ανακοινώσεις αφορούν τα στοιχεία για την πιστωτική επέκταση του Φεβρουαρίου (27/3), τον Δείκτη τιμών Παραγωγού (30/3), το ύψος των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων για τον Φεβρουάριο και οι Λιανικές Πωλήσεις του Ιανουαρίου (30/3).
Τέλος στο τέλος του μήνα λήγει η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού στην Εθνική Ασφαλιστική.



ΟΜΟΛΟΓΑ: Μικρές διακυμάνσεις κατέγραψαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την διετία να διαμορφώνεται στο 8,451% (0,00%), και η δεκαετία στο 7,397% (+0,04%).



Ενσωματωμένη εικόνα 1

Δ.Ν.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης