Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ποιες εισηγμένες του ΧΑ «χρυσώνουν» τους μετόχους τους – Τα προς διανομή μερίσματα και οι εκτιμήσεις

Ποιες εισηγμένες του ΧΑ «χρυσώνουν» τους μετόχους τους – Τα προς διανομή μερίσματα και οι εκτιμήσεις
Αποδόσεις ανάλογες με τις περσινές περιμένουν αρκετοί επενδυτές εταιρειών μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης
Η βελτίωση των αποτελεσμάτων πολλών εισηγμένων σε συνδυασμό με την ικανοποιητική ρευστότητα δίνει τη δυνατότητα καλών μερισμάτων στους επενδυτές στη φετινή χρήση.
Ήδη κάποιες εταιρείες επέστρεψαν στους μετόχους μερίδιο από τα κέρδη του 2016 και πολλές από αυτές που μέχρι σήμερα έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα ανέφεραν πως προχωρούν σε διανομή μερισμάτων ή και επιστροφής κεφαλαίου η οποία υπενθυμίζεται πως είναι αφορολόγητη.
Η μεγάλη θετική έκπληξη ήρθε από την Τιτάν, η οποία ανακοίνωσε μέρισμα 0,10 ευρώ αλλά επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή.
Οι μέτοχοι της εταιρείας θα λάβουν μία αρκετά καλή απόδοση που στην περίπτωση της προνομιούχου μετοχής θα είναι ακόμη υψηλότερη.
Πιο αναλυτικά της κοινής η απόδοση είναι 4,7% και της προνομιούχου 6,3%.
Πολύ καλή μερισματική απόδοση που προσεγγίζει το 6% προσφέρει συνολική η Motor Oil καθώς το μέρισμα ανέρχεται στα 0,90 ευρώ.
Η εταιρεία έχει δώσει ήδη 0,20 ευρώ ανά μετοχή, ενώ το υπόλοιπο θα δοθεί στις 13 Ιουνίου.
Η Jumbo έχει πρόσφατα δώσει το δικό της προμέρισμα ύψους 0,18 ευρώ ανά μετοχή, όπως και η Ικτίνος 0,03 ευρώ ανά μετοχή, και η Τράπεζα της Ελλάδος 0,6720 ευρώ ανά μετοχή ενώ η Τέρνα Ενεργειακή επέστρεψε 0,05 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους της, ποσό που είναι χαμηλότερο από το περσινό.
Η Aegean θα δώσει επίσης σημαντικά μικρότερο μέρισμα για τη χρήση 2016 έναντι του μερίσματος για τη χρήση 2015 (0,40 ευρώ ανά μετοχή έναντι 0,70 ευρώ) αλλά η απόδοση είναι ικανοποιητική και σημειώνεται πως οι αναλυτές περίμεναν λίγο μικρότερο μέρισμα.
Η Autohellas θα δώσει μέρισμα 0,85 ευρώ ήτοι απόδοση 8,5% μικτή.
Η Grivalia έχει ανακοινώσει μέρισμα καθαρό 0,19 ευρώ ανά μετοχή, η Coca Cola 0,44 ευρώ, η Σαράντης 0,1750 ευρώ, ο ΟΤΕ 0,16 ευρώ, τα ΕΛΠΕ 0,20 ευρώ ανά μετοχή, η Intercontinental International 0,28 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η Fourlis πιθανότατα θα δώσει 0,10 ευρώ ανά μετοχή.
Μέρισμα μικτό 0,01 ευρώ ανά μετοχή και επιστροφή κεφαλαίου 0,02 ευρώ ανά μετοχή θα δώσει η ΓΕΒΚΑ, που μεταφράζεται σε υψηλή μερισματική απόδοση κοντά στο 9%.
Η Quest μειώνει την ονομαστική αξία των μετοχών κατά 2,30 ευρώ και επιστρέφει σε  μετοχές της BriQ Properties το ποσό.
Αρκετές είναι ωστόσο, οι εταιρείες που δεν έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα και στην περσινή χρήση είχαν δώσει μετρητά που ικανοποίησαν τους μετόχους.
Για παράδειγμα η Τσουκαρίδης, η Νάκας, η ΓΕΚΕ, η Πετρόπουλος και η ΕΧΑΕ μεταξύ άλλων είχαν δώσει καλές αποδόσεις στους μετόχους.
Από την Mermeren επίσης αναμένεται καλό μέρισμα από κέρδη προηγούμενων χρήσεων καθώς πέρυσι έδωσε μικτό 0,48 ευρώ ανά μετοχή.
Ο ΟΠΑΠ επίσης είχε εξαιρετική μερισματική απόδοση, αλλά σύμφωνα με αναλυτές αυτή δεν θα συνεχιστεί φέτος.
Περισσότερα για ΜΕΤΚΑ και Μυτιληναίος θα γνωρίζουμε στις 28 Μαρτίου, όταν και θα ανακοινώσουν τα σχετικά αποτελέσματα.

(πρώτη ενημέρωση 27 Μαρτίου 2017, 08:13)

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης